Όσα αλλάζει η στιγμή δεν αλλάζει ο χρόνος όλος. Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία φοβόταν την εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων των αγροτών από την ακροδεξιά μετά από αναρτήσεις της στο Telegram περί «πραξικοπήματος» στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Σήμερα η έκθεση ενός ανεξάρτητου ειδησεογραφικού πρακτορείου που αποκάλυψε το σχέδιο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) για «μαζικές απελάσεις» στην περίπτωση που αναλάβει το τιμόνι της χώρας έβγαλαν τους Γερμανούς στους δρόμους της χώρας για να φωνάζουν «όλοι μαζί εναντίον του φασισμού».

Η έκθεση του πρακτορείου Correctiv δημοσιοποίησε τις λεπτομέρειες μιας μυστικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε ένα ξενοδοχείο στην εξοχή έξω από το Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάρκεια της οποίας πολιτικοί του κόμματος AfD και νεοναζί ακτιβιστές συζήτησαν ένα «masterplan» για μαζικές απελάσεις που θα δρομολογείτο αμέσως μόλις αναλάμβαναν την εξουσία της χώρας. Το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες του δεν αρνήθηκαν ότι στην ατζέντα του επονομαζόμενου «φόρουμ του Ντίσελντορφ» υπήρχαν σκέψεις για την απέλαση Γερμανών πολιτών κλιμάκωσε την ανησυχία όλων όσων διάβασαν την επίμαχη έκθεση για τα μελλούμενα στη Γερμανία.

Η ριζοσπαστικοποίηση του AfD, ενός κόμματος που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία από μια ομάδα συγκριτικά μετριοπαθών καθηγητών οικονομικών κατά του ευρώ, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τρία κρατίδια της πρώην σοσιαλιστικής ανατολικής χώρας, το κόμμα βρίσκεται σήμερα υπό παρακολούθηση από τη γερμανική υπηρεσία εσωτερικής κατασκοπείας για τις «πιστοποιημένες ακροδεξιές» θέσεις του, υπενθυμίζει ο Guardian.

Σκοτεινά σχέδια

Αυτό που έκανε η έκθεση ήταν να αποδείξει σε όλους πόσο δυνατό έχει γίνει το AfD από την συνεχή άνοδο του στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους 18 μήνες, και πόσο προχωρημένο είναι το σκεπτικό του για το πώς θα αναδιαμορφώσει το γερμανικό κράτος εάν και εφόσον αναλάβει την κυβέρνηση του.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της συνάντησης από το Correctiv, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ, Ulrich Siegmund, μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει το τοπίο των γερμανικών πόλεων, μέσω της άσκησης πιέσεων στα εστιατόρια με ιδιοκτήτες ξενικής καταγωγής. Ο Siegmund επέμεινε ότι συμμετείχε στη συνάντηση αυτή μόνο με την ταυτότητα του ιδιώτη, αν και μια περαιτέρω αναφορά που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αποκάλυψε ότι είχε παρουσιαστεί μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του, πρώην μέλος ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ομάδας.

Αυτό το μείγμα από αποδεδειγμένους νεοναζί και θεωρητικά αξιοσέβαστους επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στη συνάντηση ήταν άκρως διδακτικό για το πόσο γρήγορα και με ποιο τρόπο προχωρούν τα πράγματα κάτω από τα ραντάρ της κυβέρνησης της χώρας. Οι προσκλήσεις για το φόρουμ του Ντίσελντορφ είχαν εκδοθεί από τον Gernot Mörig, συνταξιούχο οδοντίατρο που κάποτε ηγείτο της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ένωσης Homeland Faithful Youth (BHTJ), και τον Hans-Christian Limmer, συνιδρυτή του φούρνου BackWerk και μεγαλομέτοχο της δημοφιλούς αλυσίδας μπέργκερ, Hans im Glück και της υπηρεσίας παράδοσης υγιεινής διατροφής Pottsalat. Αξιοσημείωτο είναι ότι ότι ο Limmer, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, αποχώρησε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο τελευταίων εταιρειών μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

Το θεατρικό έργο

Γύρω από το τραπέζι δεν βρίσκονταν μόνο πολιτικοί του AfD, αλλά και δύο μέλη της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), αν και κανένας από τους δύο δεν κατέχει αξίωμα στο κόμμα. Να σημειωθεί ότι ακόμα και αν το AfD βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, θα έπρεπε να πείσει το CDU να καταργήσει το τείχος προστασίας του κατά των συνασπισμών με τα κόμματα της ακροδεξιάς, προκειμένου να μπορέσει να σχηματιστεί μια τέτοια τρομαχτική κυβέρνηση στο μέλλον.

Το σημαντικότερο σε αυτή την συνάντηση ήταν μια διάλεξη του Martin Sellner, ιδρυτικού μέλους του  Austrian Identitarian Movement, τμήμα ενός πανευρωπαϊκού δικτύου ακτιβιστών της «νέας δεξιάς», τη συμμετοχή στο οποίο το AfD εξακολουθεί να επίσημα να κρίνει ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος.

Τα παραπάνω οδήγησαν στην παρουσίαση αυτή την εβδομάδα ενός θεατρικού έργου, με σκοπό την αφύπνιση όλων των Γερμανών για όσα θα έρθουν κατά πάνω του, αν δεν αντιδράσει εγκαίρως, στη διάρκεια του οποίου 5 ηθοποιοί ντυμένοι ως σερβιτόροι αναπαρήγαγα σκηνές έκθεση του πρακτορείου που έχει βγάλει τους Γερμανούς στους δρόμους κατά του φασισμού, προκάλεσε σωρεία παραιτήσεων και έβαλε στο τραπέζι την πιθανότητα της απαγόρευσης του δεύτερου πιο ισχυρού κόμματος στη χώρα.

Η Γκεστάπο

Στην ίδια παράσταση αναφέρθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμα συμμετέχοντα στη συνάντηση, του Mario Müller, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για εγκληματική επίθεση και στο φόρουμ φέρεται να καυχιόταν ότι εντόπισε έναν πρώην αντιφασίστα ακτιβιστή, την τοποθεσία του οποίου αποκάλυψε σε Πολωνούς χούλιγκαν του ποδοσφαίρου.

Η παράσταση προσπάθησε να αναδείξει τις συνέπειες του παραπάνω ισχυρισμού. Ο Müller εργάζεται ως ερευνητής για έναν βουλευτή του AfD, ο οποίος συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές της Bundestag, γεγονός που θα μπορούσε εύκολα να του δώσει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. «Τι θα γινόταν αν θεωρούσαμε την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία ως ένα ενιαίο σύνολο;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός που υποδυόταν τον χαρακτήρα του Müller στην παράσταση στο Berliner Ensemble. «Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα: η Γκεστάπο».

Το ίδιο θεατρικό έργο αποκάλυψε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Correctiv απέκτησε τις πληροφορίες της σχετικά με τη συνάντηση στο ξενοδοχείο Adlon του Πότσνταμ, της οποίας η μυστικότητα είχε τονιστεί από τους διοργανωτές της, που έστελναν τα σχετικά στοιχεία μόνο μέσω ταχυδρομείου. Αφού διέρρευσε μία από τις γραπτές προσκλήσεις, οι δημοσιογράφοι τοποθέτησαν κάμερες στο ταμπλό δύο αυτοκινήτων που ήταν σταθμευμένα έξω από το ξενοδοχείο και τοποθέτησαν έναν φωτογράφο με φακό μακράς εστίασης σε μια βάρκα που ήταν αγκυροβολημένη στη λίμνη έξω από το ξενοδοχείο.

Το δημοσιογραφικό λαβράκι

Ένας δημοσιογράφος κατάφερε να κλείσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας κρατήσεων, παρά το υποτιθέμενο κλείσιμο του ξενοδοχείου για μια ιδιωτική εκδήλωση, μεταμφιέστηκε για να μην αναγνωριστεί και μπήκε στην αρχή της συνάντησης προσποιούμενος ότι έψαχνε για προσωπικό που θα μπορούσε να του σερβίρει καφέ. Τα κουνημένα πλάνα που καταγράφηκαν μέσω ενός smartwatch προβλήθηκαν στο Berliner Ensemble το βράδυ της Τετάρτης. Οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, αναφέρει το δημοσίευμα του Correctiv, αποκτήθηκαν μέσω ανώνυμων πηγών.

Το AfD απάντησε ότι η συνάντηση στο Πότσνταμ δεν ήταν «μυστική συνάντηση» αλλά «ιδιωτική συνάντηση», και η συμπρόεδρος του κόμματος, Alice Weidel, κατήγγειλε «μεθόδους μυστικής αστυνομίας τύπου Στάζι» από «αριστερούς ακτιβιστές». Παρ’ όλα αυτά, η Weidel ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι χωρίζει τους δρόμους της με τον προσωπικό της σύμβουλο, Roland Hartwig, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Για την ιστορία η Correctiv χρηματοδοτείται από ένα μείγμα δωρεών αναγνωστών, δημόσιων πόρων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως οι πωλήσεις βιβλίων. Πριν από την ιστορία του AfD, μία από τις πιο εξέχουσες αποκαλύψεις του ήταν για το σκάνδαλο φορολογικής απάτης CumEx, στο οποίο έχει εμπλακεί και ο κεντροαριστερός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μπούμερανγκ;

Σήμερα οι διαδηλώσεις δεν λένε να σταματήσουν, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση για απαγόρευση του AfD μέσω των δικαστηρίων. Η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Saskia Esken, συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, το πρότεινε ξανά, «έστω και μόνο για να ταρακουνήσει τους ψηφοφόρους από τον εφησυχασμό τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ακόμη και όταν κατηγόρησε το AfD ότι προετοιμάζεται συστηματικά για «να μετατρέψει τη Γερμανία σε ένα (αυταρχικό) κράτος όπως η Ρωσία», προειδοποίησε ότι το κυνήγι του μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.  Ήδη, το γεγονός και μόνο ότι οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών που είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση αντισυνταγματικών ομάδων έχουν χαρακτηρίσει το κόμμα ως ακροδεξιό σε τρεις ανατολικές πολιτείες, ενώ άλλες πέντε βρίσκονται υπό εξέταση, έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά του.

Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς προσπαθούσε μέχρι τώρα να μην εμπλακεί με το AfD, αλλά την περασμένη Κυριακή παρακολούθησε μια συγκέντρωση «Το Πότσνταμ αντεπιτίθεται», λίγα μόλις μέτρα από την εξώπορτα του δικού του διαμερίσματος στην πόλη, η οποία προσέλκυσε 10.000 υποστηρικτές. Το μήνυμα του συλλαλητηρίου αποτυπώθηκε στα τελευταία λεπτά της σκηνικής ανάγνωσης στο θέατρο Berliner Ensemble, όταν ένας από τους ηθοποιούς απευθύνθηκε στο κοινό, λέγοντας ότι ελπίζει αυτό που είδαν να είναι «μια ιστορία που δείχνει ότι είμαστε πολλοί, ότι μπορούμε να υψώσουμε τη φωνή μας και ότι δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η κοινωνία μας».