Παρασκήνιο έντονων διεργασιών όχι μόνο στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης αλλά επιπλέον στον άξονα Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής καθώς και μέσα στους κύκλους της ιεραρχίας συνοδεύει όσα δημοσίως καταγράφονται για την επικείμενη θεσμοθέτηση της «ισότητας στον γάμο». Μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ιερώνυμου, η οποία έμεινε μυστική για οκτώ ημέρες, η προοπτική για άλλη μία στο πλαίσιο του προαναγγελθέντος διαλόγου, προτού ο νόμος φτάσει στη Βουλή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, καθώς και αιφνιδιαστικές αποφάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις μαρτυρούν «υπόγειες» διαδρομές διαβουλεύσεων προς αποφυγή εντάσεων.

Ενδεικτική η προσπάθεια του Μαξίμου να αποσυνδέσει από τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, η οποία έγινε στην Αρχιεπισκοπή στις 8 Ιανουαρίου, δύο 24ωρα προτού ο Πρωθυπουργός ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για τη νομοθετική πρωτοβουλία μέσω συνέντευξης στην ΕΡΤ. «Γίνονται συχνά αυτές οι συναντήσεις, δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προτάσσοντας άλλα ως «βασικά θέματα» της προ δεκαημέρου συζήτησης (στέγαση νέων ζευγαριών, φοιτητική στέγη, υπογεννητικότητα), βάσει επίσημης επιστολής του Ιερώνυμου στον Πρωθυπουργό στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις παράμετροι

Οσο κι αν, με δεδομένες τις «γωνίες» κυβέρνησης και ιεραρχίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να… στρογγυλέψουν το θέμα για να αποφευχθούν ξαφνικές αναταράξεις μεταξύ Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής, υπάρχουν τρεις καθοριστικές παράμετροι που μαρτυρούν ότι αρχικός στόχος ήταν να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν ηπιότεροι τόνοι και μεγαλύτερη συναίνεση. Πρώτον, οι σχέσεις Μητσοτάκη και Ιερώνυμου θεωρούνται πολύ καλές και μοιάζει απίθανο για τον Πρωθυπουργό να επέλεγε αιφνιδιασμό του Αρχιεπισκόπου, να μην πρόκρινε δηλαδή μια ενημέρωση μακριά από τα φώτα για τις κυβερνητικές προθέσεις. Για την απόφασή του δηλαδή να εκκινήσει τον δημόσιο διάλογο από τη σκοπιά της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και της δικαιοσύνης.  Δεύτερον, το θέμα στην πραγματικότητα υπήρχε ήδη, έστω και όχι με τη μετέπειτα δημόσια ένταση. Χαρακτηριστικό ότι ο Ιερώνυμος είχε μια πρώτη τοποθέτηση από τα μέσα Δεκεμβρίου 2023, όταν εξέφρασε (ΑΝΤ1) ενόχληση για την τεκνοθεσία, όχι τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών. Τρίτον, ήταν γνωστό ότι είχαν αρχίσει να εντείνονται οι πιέσεις από τους πιο «σκληρούς» της ιεραρχίας.

Εξού και αμέσως μετά τη… διαρροή τής κατ’ ιδίαν συζήτησης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου και ενώ εξελίσσονταν πυρετώδεις παρασκηνιακές ζυμώσεις στην ιεραρχία με αυξανόμενη πίεση για σύγκληση της Ιεράς Συνόδου ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση για την ερχόμενη Τρίτη (23 Ιανουαρίου). Η ίδια μέρα θα αποδειχθεί κομβική για εξελίξεις και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς με ειλημμένη την απόφαση του Μητσοτάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες του νόμου και να γίνεται πια συζήτηση επί συγκεκριμένων διατάξεων κλειδώνει εκτάκτως  συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (που είχε προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου).

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στην ιεραρχία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ερμηνεύουν τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου ως κίνηση – ματ του Αρχιεπισκόπου καθώς «μπλοκάρει» μια «ανταρσία» εν τη γενέσει της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα μητροπολιτών που εκπροσωπούν τη σκληρή γραμμή απέναντι στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είχε ξεκινήσει διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για έκτακτη σύγκληση της Συνόδου, παρακάμπτοντας τον Ιερώνυμο.

Από το πρωί της Τρίτης, οι αιχμηρές δηλώσεις μητροπολιτών άρχισαν να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, οι ιερείς της Ναυπάκτου εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα, ενώ κάποιοι, όπως ο μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος, εξέφρασαν γραπτώς τις θέσεις τους. Νωρίς την Τετάρτη ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας δημοσίως την άμεση σύγκληση της Συνόδου, ώστε να καταστεί «σαφής, ξεκάθαρη και ενιαία η θέση της Εκκλησίας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στέκεται απέναντι σε «εμπρηστικές» τοποθετήσεις από οποιαδήποτε πλευρά, ενώ επιμένει στον «διακριτό ρόλο» της εκτελεστικής – νομοθετικής εξουσίας και της Εκκλησίας.