Τα ελληνικά του Κασσελάκη

Δεν μιλάει καλά ελληνικά ο Στέφανος Κασσελάκης και το ξέρουμε. Κάθε φορά που δίνει μια συνέντευξη, αυτό γίνεται ολοφάνερο. Δύσκολα μπορεί να συντάξει μία ολοκληρωμένη πρόταση, και οι λέξεις που χρησιμοποιεί καταδεικνύουν απολύτως το πρόβλημα. Επίσης παρότι δεν έχει γνώση τού τι συμβαίνει στην πολιτική επικαιρότητα, ωστόσο θα τον δεις να παρεμβαίνει κάθε τόσο μέσα από το Χ, το πρώην Twitter ή το Ιnstagram. Τι εντυπωσιάζει από τις αναρτήσεις του; Οχι φυσικά οι κοινοτοπίες που αναμασάει, αλλά τα άψογα ελληνικά του. Συντακτικό, ρήματα, επίθετα, χρόνοι, σημεία στίξης, όλα άψογα. Οπότε μοιραία αναρωτιέσαι, μα πώς γίνεται να μιλάει τα ελληνικά σαν τη θεία μου από την… Αστραλία, και να γράφει με τέτοιο άψογο τρόπο; Τόσο συγκροτημένα, γραμματολογικά και πολιτικά;

Καμία απορία, παιδιά. Ο πρόεδρος Κασσελάκης δεν γράφει αυτός, άλλοι γράφουν γι’ αυτόν. Τους λογαριασμούς του, στα social media, τους χειρίζονται κάποιοι ή κάποιος τέλος πάντων, και όλη η φροντίδα είναι να εμφανιστεί ότι έχει ένα σοβαρό επίπεδο, όταν παρεμβαίνει πολιτικά.

(Βέβαια, στην περίπτωση με την ανάρτηση για τον Αδωνη, και τη δήθεν συμφωνία για 500.000 πακιστανούς εργάτες, τα έκανε λίγο μπάχαλο, αλλά δεν φταίει αυτός, οι χειριστές του λογαριασμού στο Χ ευθύνονται. Φαντάζομαι θα ζητηθούν ευθύνες…)

«Τυφλές» κάμερες

Στη χώρα όπου ανθεί – από αιώνων – «φαιδρά πορτοκαλέα», μάθαμε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην έδρα των ΜΑΤ στην Πανεπιστημιούπολη. Ειδικότερα, για το γιατί δεν υπάρχει κανένα οπτικό στοιχείο, αναφορικά με τους δράστες της απόπειρας. Τις συνοψίζω τις λεπτομέρειες, όπως μου τις ανέφεραν και εμένα, και έγινα περίπου έξαλλος: η έδρα των ΜΑΤ λοιπόν, διαθέτει μεν κάμερες, αλλά όχι καταγραφικό τού τι «βλέπουν» οι κάμερες. Γιατί δεν υπήρχε καταγραφικό; Διότι η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του κυρίου Μενουδάκου, αν θυμάστε, απεφάνθη ότι οι κάμερες δεν μπορούν να δείχνουν στον δρόμο και δεν μπορούν να καταγράφουν πρόσωπα ή αυτοκίνητα!!

Και τότε γιατί τις έχουν; Καλύτερα να μη λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ποτέ το υλικό που συγκεντρώνουν, διότι πολύ απλά δεν συγκεντρώνουν υλικό κατόπτευσης – η Αρχή, δεν το επιτρέπει. Στο μεταξύ, η μπόμπα αν έσκαγε, ποιος ξέρει πόσους άνδρες των ΜΑΤ θα έστελνε αδιάβαστους, αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον κ. Μενουδάκο, και τους υπολοίπους της Αρχής.

Εισηγούμαι η Αρχή, να απαιτήσει οι κάμερες να… στραφούν προς τα μέσα, προς τις εγκαταστάσεις όπου στρατωνίζονται τα ΜΑΤ, για να μην υπάρχει απολύτως κανένα ενδεχόμενο πιθανής θέασης των τρομοκρατών. Ετσι κι αλλιώς, το ίδιο δεν συμβαίνει και τώρα;

Τρέλα, μιλάμε για τρέλα!

(Το άλλο, με τη σκοπιά που υπήρχε μεν στον περίβολο των εγκαταστάσεων, αλλά δεν έβλεπε τίποτε, επειδή της έκρυβαν τη θέα τα ψηλά δέντρα, δεν το σχολιάζω καν. Εδώ πρέπει να μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες, για το μέγεθος της βλακείας που επικρατεί).

«Θέμα τιμής»

Ρώτησα, με ξέρετε εμένα τώρα τι περίεργος είμαι μερικές φορές, σοβαρό κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου, λόγω αρμοδιοτήτων, αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, τεκνοθεσία κ.λπ. – γιατί να μην προχωρήσει; Ελαβα απάντηση διά ερωτήσεως.

Είπα στον κολλητό, ότι «προσωπικά δεν το βλέπω, όχι μόνο για την ηχηρή παρέμβαση της Εκκλησίας, αλλά και για τα όσα διαδραματίστηκαν με τη ρύθμιση για την απασχόληση των μεταναστών και των προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα».

– Να το βλέπεις, με παρότρυνε εκείνος. Ο Κυριάκος δεν μασάει από απειλές απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Ισα ίσα κάτι τέτοια τον κινητοποιούν περισσότερο, και επειδή είναι και συγκρουσιακός τύπος, μην εκπλαγείς αν τον δεις να το ξεφουρνίζει στα ξαφνικά.

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, και για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, θα εκπλαγώ αν το «ξεφουρνίσει» πριν από τις ευρωεκλογές. Μετά, δεν θα εκπλαγώ καθόλου. Γνωρίζω ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με τους οποίους είχε συναντηθεί πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, και θεωρεί «θέμα τιμής» γι’ αυτόν να υλοποιήσει τη δέσμευσή του. Προσωπικά χωρίς να έχω… «έννομο» συμφέρον, μαζί του. Χωρίς εξαιρέσεις.

Η μάχη του Δούκα

Δεν είναι μια απλή υποψηφιότητα αυτή του Χάρη Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ. Αντίθετα υποδηλώνει την αποφασιστικότητα όχι μόνο του ίδιου, αλλά και του ΠΑΣΟΚ για μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία! Της απόφασης, πρέπει να πω, ότι προηγήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη ανάλυση όλων των δεδομένων. Και ειδικότερα αν θα έπρεπε να προταθεί άλλο πρόσωπο προκειμένου να «προστατευθεί» ο νέος δήμαρχος Αθήνας, από μια πρώτη, σημαντική ήττα, δεδομένου ότι οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στην ΚΕΔΕ, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες σκέψεις. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η περίπτωση να προταθεί από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ωστόσο η επιμονή του κ. Δούκα «να δώσει τη μάχη» έκλινε αποφασιστικά προς το μέρος του την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη.

Το σημαντικό είναι ότι γνωρίζει και τους συσχετισμούς και τις σοβαρές πιθανότητες σε μια ήττα, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον υποψήφιο της ΝΔ Λάζαρο Κυρίζογλου. Ωστόσο επέμενε, γιατί θεωρεί ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πίσω, επειδή υπάρχουν σχεδόν διαμορφωμένες πλειοψηφίες στην ΚΕΔΕ. Και δηλώνει αποφασισμένος να δώσει αυτή τη μάχη, έστω κι αν κάποιοι τη θεωρούν χαμένη…

Να του αναγνωριστεί, παρακαλώ…

Ο ποιητής Τηλέμαχος

Το βιβλίο που θα προτείνω για σήμερα, είναι ενός καλού μου φίλου, του Τηλέμαχου Χυτήρη, επί σειρά ετών εκπροσώπου Τύπου του Ανδρέα Παπανδρέου, και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ο Χυτήρης γράφει (κυρίως) ποιήματα, και αυτός είναι και ο τίτλος της νέας του συλλογής, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας. Εξι-επτά ποιητικές συλλογές είχε εκδώσει ως σήμερα, συν μία μετάφραση των ποιημάτων στα ιταλικά του Γιώργου Σαραντάρη, και τρία πεζογραφήματα. Η τωρινή συλλογή είναι καρπός πολύμηνων αναζητήσεων του ποιητή Τηλέμαχου, και μέσα από τις γραμμές της μπορεί να αναγνωρίσει κανείς, πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο, τον πράο, μειλίχιο, καλοσυνάτο χαρακτήρα του δημιουργού. Παραθέτω εδώ ένα απόσπασμα από την καινούργια του συλλογή:

«των αντιπάλων

δεμένος στο κατάρτι τους

πλέεις σε τόπους μακρινούς

πολύ γνωστούς εις τους γονείς σου·

πώς και σε πιάσανε

πώς και σε δέσανε

δεν ξέρεις

μονάχα

πολύ καλά ξέρεις

την ισόβια κάθειρξή σου,

τ’ αναπάντεχα δεσμά

που συ ο ίδιος διάλεξες

δεσμώτης

της αβέβαιης ζωής σου».

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, σημειωτέον, έχει συγγράψει μονογραφία με τίτλο «Τι μένει από το Ρόδο» – ένα μικρό μανιφέστο περί του γιατί επιβάλλεται να διαβάζουμε ποίηση…