Τέσσερις φορές οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, του έχουν απαγορεύσει να επισκεφθεί τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιστράτευσε τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια από τις πιο ενοχλητικές προσωπικότητες για το Τελ Αβίβ εδώ και χρόνια.

Οι περγαμηνές του Μόγκενς Λύκετοφτ -που δεν άρεσαν στο Ισραήλ- είναι πράγματι εντυπωσιακές: Πρώην Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού ΟΗΕ, υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών της Δανίας και πρόεδρος της δανικής βουλής.

Για κακή τύχη όμως των Ισραηλινών κυβερνήσεων, ο σοσιαλδημοκράτης Λύκετοφτ στο Παλαιστινιακό ακολουθεί τη γραμμή του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει περίπου 20.000 αμάχους στη Γάζα μέσα σε 10 εβδομάδες, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήρε 240 ομήρους, ο Λύκετοφτ δεν κρύβει την οργή του.

Μιλώντας ο Δανός πολιτικός στο EUobserver κάνει λόγο για εκδίκηση του Ισραήλ η οποία είναι τόσο αφόρητη που απορεί ο ίδιος με την ανοχή της δυτικής κοινότητας.

«Δεν έχουμε δει ποτέ μια τόσο ανελέητη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον αμάχων στην αραβο-ισραηλινή σύγκρουση. Ποτέ. Ποτέ. Ποτέ», δήλωσε ο Λυκκέτοφτ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, ο οποίος προήδρευσε της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2015.

Για τον ίδιο, μπορεί η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου να είναι φρικτή και ασυγχώρητη «αλλά αυτό που συνέβη στη συνέχεια δεν είναι η χρήση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, είναι μια μαζική δολοφονία αμάχων», πρόσθεσε.

Στρέφουν τον παγκόσμιο Νότο κατά της Δύσης

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και πολλοί ηγέτες της ΕΕ δεν προέτρεπαν καν το Ισραήλ να σταματήσει σήμαινε ότι σκληρύνουν τα αντιδυτικά αισθήματα στις αφρικανικές, ασιατικές και νοτιοαμερικανικές χώρες, προειδοποίησε.

«Γίνεται αφόρητο, τόσο από απλή ανθρωπιστική άποψη, αλλά και πολιτική και γεωπολιτική, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτήν την εκστρατεία [ισραηλινή]», είπε.

«Η απεριόριστη υποστήριξη για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα που εκφράζεται από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις είναι ακόμη ένα παράδειγμα για πολλές χώρες στον Παγκόσμιο Νότο ότι έχουμε διπλά μέτρα και μέτρα όταν μιλάμε για δίκαιους πολέμους και σεβασμό προς τους αμάχους», είπε ο Λύκετοφτ. Και τα «διπλά πρότυπα» στη Γάζα ήταν ιδιαίτερα τοξικά για ιστορικούς λόγους, πρόσθεσε.

«Όχι μόνο στον αραβικό κόσμο ή στον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και σε πολλές, πολλές χώρες της Αφρικής, βλέπουν τον αγώνα των Παλαιστινίων τα τελευταία 75 χρόνια για το δικό τους κράτος ως συνέχεια της αποαποικισμού των χωρών τους» είπε ο Λύκετοφτ.

Πυρά κατά Μπάιντεν

Από τα πυρά του Δανού δεν ξέφυγαν και οι ΗΠΑ θεωρώντας τη ως τη «μόνη δύναμη στον κόσμο που μπορεί να αλλάξει την ισραηλινή πολιτική».

Εκτιμά ότι η στάση του προέδρου Τζο Μπάιντεν του στερεί ψήφους ενόψει των εκλογών. «Έχασε [ο Μπάιντεν] τις ψήφους των μουσουλμάνων, αλλά χάνει και νέους», είπε ο Δανός πολιτικός. «Σε αυτήν την πολύ νέα, άσχημη κατάσταση των μαζικών δολοφονιών, η μαζική καταστροφή που λαμβάνει χώρα στη Γάζα — η κοινή γνώμη αλλάζει. Αλλάζει [επίσης] στην Ευρώπη. Βλέπουμε όλες τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Ο Λύκετοφτ προειδοποίησε ότι οι ακραίες απόψεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελούν το υπόβαθρο εκείνων που θέλουν να διώξουν τους Παλαιστίνιους από την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

 Η Χαμάς δεν νικιέται με σφαγές

Σημειώνεται ότι σε επίσκεψή του τον Φεβρουάριο του 2014 στην Παλαιστίνη, δεν συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους, εξοργίζοντας τον τότε πρόεδρο της Κνεσέτ Γιούλι Έντελσταϊν που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν καταλαβαίνω πώς μια επίσκεψη στη Γάζα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, συμβαδίζει με τις δημοκρατικές αξίες της Δανίας». Ωστόσο, ο Δανός είπε ότι ήθελε να ακούσει και τα δύο μέρη στη σύγκρουση και προσπάθησε να προγραμματίσει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κνεσέτ, αλλά ότι ο Έντελσταϊν δεν μπορούσε να τον συναντήσει.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ο παλαίμαχος πολιτικός πιστεύει ότι ιστορικά οι βομβαρδισμοί φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, παρομοιάζοντας έτσι τη Χαμάς με Λερναία Ύδρα η οποία δεν μπορεί να νικηθεί με την ισραηλινή σφαγή. «Θα είναι μια ατέρμονη εκστρατεία. Και η Χαμάς θα είναι σαν μια Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, αλλά μετά βγαίνουν δύο», είπε, πιστεύοντας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα ριζοσπαστικοποιήσει περισσότερο τους εχθρούς του.

Για τον ίδιο είναι υποκριτικό, εκ μέρους τους Ισραήλ, να κατηγορεί τον ΟΗΕ για αντισημιτισμό επειδή δήθεν εκδίδει περισσότερα ψηφίσματα για τη Παλαιστίνη συγκριτικά με άλλους πολέμους. «Το Ισραήλ είναι ένα από τα λίγα έθνη που δημιουργήθηκαν με απόφαση του ΟΗΕ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση 181 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1947. «Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι υπήρξε επίσης μια απόφαση ότι πρέπει να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος και η Ιερουσαλήμ να είναι μια διεθνώς ελεγχόμενη περιοχή», είπε.

Βέβαια για το Τελ Αβίβ, φαίενται ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα.