Εγκρίθηκε το ψήφισμα της Μάλτας στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των παιδιών.

Οι ΗΠΑ απείχαν, γεγονός που επέτρεψε την έγκριση του ψηφίσματος. Υπήρξαν 12 ψήφοι υπέρ, καμία κατά και 3 αποχές (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία).

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων

INTERACTIVE- Humanitarian pauses resolution passes - Israel-Gaza

Το ψήφισμα καλεί σε ανθρωπιστική παύση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στη πραγματοποίηση περισσότερων ενεργειών προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή.

Δώδεκα έθνη ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, με τρεις αποχές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ψήφισμα δεν έλαβε καμία αρνητική ψήφο.

Τι αναφέρει το ψήφισμα του ΣΑ

Το ψήφισμα είναι το πρώτο που εκδίδεται από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου στη Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera:

  • Το ψήφισμα επικεντρώνεται στις «δυσανάλογες» επιπτώσεις της σύγκρουσης στα παιδιά.
  • Ζητά «επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους» σε όλη τη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτραπεί «πλήρης, ταχεία, ασφαλής και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» τόσο για εκκενώσεις όσο και για βοήθεια.
  • Καταγράφει τα καύσιμα ως ένα από τα είδη που πρέπει να επιτραπεί να παραδοθούν «απρόσκοπτα».
  • Ζητά «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, ιδίως των παιδιών».
  • Απορρίπτει τον αναγκαστικό εκτοπισμό και απαιτεί από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο.
  • Το ψήφισμα απαιτεί από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή.

«Δεν θα υπάρχουν παρατεταμένες παύσεις χωρίς απελευθέρωση ομήρων»

Απαντώντας στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά «παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απαιτεί από το σώμα να εργαστεί για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις όσο 239 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια τρομοκρατών της Χαμάς».