Μπορεί για τη διατήρηση της νεότητας τους οι υπερπλούσιοι αυτού του κόσμου να κάνουν ενέσεις με το πλάσμα των παιδιών τους ή άλλες εξεζητημένες θεραπείες αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και όλοι οι υπόλοιποι είναι ένας χαμένος σκοπός.

Γι’ αυτούς που θέλουν να μεγαλώσουν όμορφα και με υγεία η επιστήμη έχει καταλήξει σε μερικές απλές συμβουλές που για να τις ακολουθήσουν δεν χρειάζεται χρήμα, απλά καλή διάθεση και μεγάλη θέληση.

Όλα για την κίνηση

Όπως εξηγεί η διευθύντρια του ινστιτούτου UNSW Ageing Futures Institute, η καθηγήτρια Κααρίν Άνστει, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο μεγαλύτερα οφέλη θα έχετε στο μέλλον. Πρωταρχικής σημασίας η ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα σας, η οποία αποτελεί «πανάκεια» στη διαχείριση των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, καθώς διατηρεί την καλή υγεία του εγκεφάλου και βοηθά στην ανεξαρτησία της κίνησης μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Για όσους αφέθηκαν να τους προλάβει ο χρόνος, ο αντιπρόεδρος του Royal Australian College of General Practitioners (RACGP), Δρ. Μπρους Γουίλετ, συνιστά να ξεκινήσουν ακόμη και σήμερα στοχεύοντας σε ένα επίπεδο δραστηριότητας που τους κάνει να «λαχανιάζουν ελαφρώς». «Οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά ποια είναι η καλύτερη άσκηση και η συμβουλή μου είναι πάντα: αυτή που θα κάνετε σίγουρα», καταλήγει ο ίδιος, τονίζοντας τα μεγάλη οφέλη από δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης σε εβδομαδιαία βάση, εξαιτίας της μείωσης  της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας με την ηλικία.

Φαρμακευτική αγωγή

Από την πλευρά του ο Δρ. Μαρκ Μόργκαν, καθηγητής γενικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Bond και πρόεδρος της Expert Committee for Quality Care του RACGP, σημειώνει στον Guardian ότι η πρόληψη της ευπάθειας – ένα αναστρέψιμο σύνδρομο που ενέχει υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου – είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γήρανση. Παράλληλα με την άσκηση κατά τον ίδιο, επιβάλλεται η βελτίωση της διατροφής και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής αγωγής που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά.

«Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στη μέση ηλικία συχνά πρέπει να αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, επειδή τα νεφρά και το συκώτι είναι πιο αργά στο να τα απομακρύνουν από το σώμα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη ζημιά παρά όφελος καθώς μεγαλώνουμε, οπότε αυτή η ισορροπία πρέπει να επιτευχθεί σε συζήτηση με τον παθολόγο», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μακριά η μοναξιά

Αμφότεροι οι προαναφερόμενοι ιατροί  υπογράμμισαν τη σημασία της σοβαρής αντιμετώπισης της μοναξιάς – δεδομένης της συσχέτισής της με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας, κατάθλιψης, άγχους και πολλών άλλων. Μια αντιπροσωπευτική έρευνα σε περίπου 3.000 ενήλικες το 2022 στην Αυστραλία αποκάλυψε ότι οι νέοι (18-24 ετών) είναι οι πιο μοναχικοί μεταξύ των υπολοίπων ηλικιακών ομάδων.  Στην ίδια έρευνα υψηλότερα ποσοστά μοναξιάς καταγράφηκαν επίσης μεταξύ των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αλλά και των ανδρών. «Μιλώντας ως άντρας, γενικά εμείς δεν αναγνωρίζουμε ότι η διατήρηση των φιλικών σχέσεων είναι σημαντική για την ψυχική υγεία και αυτό είναι σημαντικό για όλη την υγεία», τονίζει ο Γουίλετ.

«Διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία κατά τη γήρανση διατηρούν την αίσθηση του σκοπού μετά τη συνταξιοδότηση μέσω του εθελοντισμού ή της ανάληψης άλλων οικογενειακών και κοινωνικών ρόλων», συμπληρώνει η Άνστει. Επίσης «το να έχει κάποιος θετικές προσδοκίες για τη γήρανση έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, οπότε οι άνθρωποι που σκέφτονται πολύ πιο θετικά για τη γήρανσή τους τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους και να είναι πιο ευτυχισμένοι», εξηγεί.

Βάση στη διατροφή

Η Άνστει επισημαίνει ακόμα ότι η δίαιτα MIND (η Μεσογειακή-DASH Παρέμβαση για τη Νευροεκφυλιστική Καθυστέρηση, η οποία ενσωματώνει τη Μεσογειακή Διατροφή και τις Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης) έχει τα καλύτερα στοιχεία για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, μεταξύ πολλών άλλων από μια μελέτη Αυστραλών στην οποία συμμετείχε ως συν-συγγραφέας. Κατά την ίδια οι γενικές αρχές που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε κάθε διατροφή είναι η ελαχιστοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και της πρόσθετης ζάχαρης και η παράλληλη κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Και επειδή το αυξανόμενο κόστος ζωής κάνει ακόμα και αυτές τις επιλογές, τις τόσο απαραίτητες για την καλή υγεία, δυσκολότερες, η προαναφερόμενη προτείνει την καταβολή όσο μεγαλύτερης προσπάθειας και προγραμματισμού για τη διατήρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών στην διατροφή που θα εξασφαλίσουν ένα γερό μυαλό σε ένα υγιές σώμα μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Συμπληρώματα και ήλιος

Ο αναπληρωτής καθηγητής Στέφερν Σούμακ από το Αυστραλιανό Κολλέγιο Δερματολόγων ξεκαθαρίζει οι στοχευμένες δίαιτες ή τα προϊόντα κολλαγόνου που διαφημίζονται για τη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σας είναι περιττά, αν ο κόσμος φροντίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την καθημερινή διατροφή. «Υπάρχουν σχεδόν μηδενικά αδιάσειστα στοιχεία ότι για κάποιον που τρώει σωστά, η λήψη προϊόντων κολλαγόνου από το στόμα ή η εφαρμογή τέτοιων προϊόντων απευθείας στο δέρμα κάνει την οποιαδήποτε διαφορά. Αν βάζετε κρέμες ή ορούς που περιέχουν κολλαγόνο, θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές προκαλούν κάποια πάχυνση του δέρματος όταν εφαρμόζονται, οπότε το δέρμα σας φαίνεται προσωρινά καλύτερο», εξηγεί.

Κατά τον ίδιο η προστασία από τον ήλιο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για όμορφο και υγιές μεγάλωμα, όχι μόνο γιατί απομακρύνει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος, αλλά κρατάει μακριά και τις βλάβες που συχνά αναφέρονται ως «σημάδια γήρανσης».