Εξαιρετικά παραγωγική αποδείχθηκε η πρώτη ημέρα του OT FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+», η οποία συνοδεύθηκε από σημαντικές ειδήσεις και πλούσια συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας κατέθεσαν τις απόψεις τους για τις ευκαιρίες αλλά και για τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ανάπτυξη και λειτουργία των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας καταλυτικά στο δημόσιο διάλογο για την «επόμενη ημέρα».

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι προοπτικές κλάδων με κομβικό ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι όπως οι τράπεζες και η βιομηχανία ενώ αναλύθηκε διεξοδικά η κατεύθυνση του νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να δημιουργήσει βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Το OT FORUM μεταδίδεται live από τη σελίδα του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr), το in (in.gr), την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ (tanea.gr), την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ (tovima.gr) την υβριδική τηλεόραση Mega Play και τα social media της Alter Ego Media.

Δείτε όλο το πρόγραμμα 

Όλα όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου

Το FORUM άνοιξε ο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, ο οποίος ξεκίνησε την παρέμβασή του με τη σημαντική συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε το πρωί, και αφορά την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το πρωί ανακοινώθηκε το μεγαλύτερο έργο που έχουμε αναλάβει στο εξωτερικό. Πρόκειται για το υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Σκοτία και Αγγλία» υπογράμμισε κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο έργο συνολικής αξίας 2,5 δισ. στερλινών, εκ των οποίων η Mytilineos με την GE Vernova έχουμε αναλάβει σύμβαση ύψους 1 δισ. λιρών.

Διαβάστε εδώ περισσότερα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στην π0ρεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι ο τουρισμός επανεκκίνησε μετά την πανδημία με πανηγυρικό και πολύ ουσιαστικό για το σύνολο της οικονομίας, τρόπο.

Τόνισε ότι η βιομηχανία ταλανίζεται πάρα πολύ από προβλήματα όπως είναι κυρίως το ενεργειακό κόστος, αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού: «Ωστόσο, στέκεται καλά στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι εξαγορές μας πάνε καλά».

«Για τα ενεργειακά σχέδια που υπάρχουν στην Ελλάδα, και αυτά που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις, και ήδη δρομολογούνται, τα αποτέλεσμα  ήδη φαίνονται. Το εμβληματικό έργο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα αρχίσει τη λειτουργία καθιερώνοντας την Ελλάδα ως ενεργειακό κέντρο».

Η επενδυτική βαθμίδα γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο

Στο δεύτερο πάνελ του ΟΤ Forum βρέθηκαν ο Χρήστος Καλογεράκης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Shopflix, ο Γιώργος Ξηρογιάννης, γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, και ο Γιώργος Μαντέλας, διευθυντής των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».

Η συζήτηση των τριών με συντονιστή τον Νίκο Φιλιππίδη άνοιξε με το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και πώς αυτή επηρεάζει την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως είπε ο κ. Μαντέλας η πολιτική σταθερότητα είναι πλέον γεγονός και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μαντέλας, υπάρχουν επιφυλάξεις μόνο για τι πραγματικές μεταρρυθμίσεις καθώς ακόμη δεν έχουμε δει κάτι ξεκάθαρο. Ο κ. Μαντέλας τόνισε ότι έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη να βρει βηματισμό», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί κεντρικό άξονα στην πολιτική της ΔΕΗ

Η ΔEH μετασχηματίζεται σε όλα τα επίπεδα, τόνισε η Έλενα Γιαννακοπούλου, διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, μιλώντας από το βήμα του OT FORUMμε θέμα «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0»

Περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μαζί με την πολιτική απολιγνιτοποίησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης και την πελατοκεντρικότητα προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να έχει στο κέντρο της τον πελάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κύμα προσφυγών για τις συντάξεις δικαστών

Το ενδεχόμενο να υπάρξει κύμα προσφυγών δικαστικών για τα αναδρομικά των συντάξεων από το 2012 άφησε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, εφόσον δε λυθεί το θέμα.

Μιλώντας στο OT FORUM, ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι η αρχική απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης για δημοσιονομικούς λόγους, ήταν του Μισθοδικείου, την οποία απλώς επικύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που είχε δεχθεί ως πρόσωπο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Το Ελεγκτικό Συνέδριο είδε τεχνικά ζητήματα για το πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση», ενώ συμπλήρωσε ότι οι όποιες προσφυγές γίνουν θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε αποζημιώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Νέες εξαγορές και είσοδος στο Χρηματιστήριο στα σχέδια της Vivartia

Το ενδεχόμενο νέων εξαγορών αλλά και εισόδου στο Χρηματιστήριο άφησε ανοιχτό ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia, Θανάσης Παπανικολάου, τονίζοντας πως στόχος του ομίλου είναι η μεγέθυνση του αποτυπώματός του, με ισορροπία και υγεία και η παροχή αξίας στους μετόχους.

Μιλώντας στο OT Forum, ο κ. Παπανικολάου αφού υπογράμμισε τα οφέλη από τις πρόσφατες εξαγορές των Δωδώνη, Κουρέλας και Μακεδονική Χαλβατζή σημείωσε η διοίκηση της Vivartia μελετά πολύ προσεκτικά την αγορά και αποκάλυψε ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιλεκτικές κινήσεις που θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία του ομίλου στην αγορά, και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και των εξαγωγών.

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν μικρές και μεσαίες που θα δώσουν αξία στους μετόχους μας. Θέλουμε να εξάγουμε την ελληνική τεχνογνωσία και τα ελληνικά τρόφιμα στο εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «OT FORUM Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

Ερωτηθείς εάν απεργάζεται αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε πως «δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις», προσθέτοντας, προαναγγέλλοντας ωστόσο, ότι «σκέφτομαι σενάρια, θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο». Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, «το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ο εργαζόμενος. Είναι δικά του λεφτά που διαχειριζόμαστε με ευθύνη».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», αν όχι τον Ιανουάριο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, «και για το θέμα του επιδόματος και για την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης».

Εποχικό επίδομα

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι στον νόμο που κατατέθηκε, οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος δεν το χάνουν, εάν σε αυτό το τρίμηνο αποφασίσουν να δουλέψουν μέχρι 12 ημερομίσθια, δηλαδή τα σαββατοκύριακα, μια διάταξη, που, όπως εξήγησε, λύνει και το πρόβλημα της ανεύρεσης προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενδιαφέρον ΑΔΜΗΕ για επενδύσεις σε διαχειριστές των Βαλκανίων

Προς όλα τα σημεία του ορίζοντα έχει στραμμένο το «βλέμμα» του ο ΑΔΜΗΕ, όσον αφορά πρότζεκτ διεθνών διασυνδέσεων, με ιδιαίτερη βαρύτητα όμως να δίνεται στις γειτονικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

Μιλώντας στο OT FORUM ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημείωσε ότι υπάρχουν επαφές με χώρες των Βαλκανίων καθώς, δεδομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, του αραιού δικτύου στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και της οικονομικής ευρωστίας του ΑΔΜΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα «win-win». Μάλιστα ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και το μοντέλο της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο αντίστοιχων εταιρειών (Διαχειριστών) των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν φοβάται τον ανταγωνισμό – Επόμενο βήμα η διεθνοποίηση

Το φλέγον ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ο ανταγωνισμός που θα δεχθούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και οι τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν ό,τι εξαγγελθεί από το υπουργείο Παιδείας, βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Συνόδου των πρυτάνεων, Δημήτρη Μπουραντώνη, και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχαήλ Σφακιανάκη.

Μιλώντας στο OT Forum, οι πρυτάνεις ανέδειξαν τους παράγοντες εκείνους που ενδεχομένως να στερούσαν την ανταγωνιστικότητα από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έναντι οποιασδήποτε νέας συνθήκης με την έλευσης ιδιωτικών.

Σε δυνατό momentum η ελληνική οικονομία, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στο OT FORUM, ο Κώστας Αδαμόπουλος, CFO ομίλου INTRAKAT ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η εταιρεία, διαβεβαιώνοντας πως εντός του 2024 θα παραδοθεί το μετρό Θεσσαλονίκης.

«Δυνατό momentum, έλλειμμα ιδιωτικών επενδύσεων»

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε ένα πολύ δυνατό momentum, η οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα και ανάπτυξη που κανείς δεν περίμενε. Η επιβράδυνση που έδειξαν τα τελευταία στοιχεία οφείλεται στην συγκράτηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, υπάρχει δυσανάλογη εξάρτηση της οικονομίας από τουρισμό και κατανάλωση, υπάρχει έλλειμμα ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, πρέπει να το λύσουμε αυτό, χρειάζεται να ξεπεράσουμε το 20% του ΑΕΠ σε επενδύσεις, είμαστε στο 14%, για να φτάσουμε την ΕΕ, πάμε όμως καλά, υπάρχουν θετικά σημάδια», σημείωσε ο Κώστας Αδαμόπουλος, CFO ομίλου INTRAKAT.

«Η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές που έρχονται για να μείνουν, ο πληθωρισμός σε Αμερική και Ευρώπη πέφτει, είμαι αισιόδοξος, το πρόβλημα θα λυθεί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τα ιδιωτικά

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τα ιδιωτικά», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Γεράσιμος Σιάσος μιλώντας στο OT FORUM.

Όπως είπε σχετικά, «Όταν έρθει η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δούμε. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάποιο κείμενο αλλά έχει σημασία «οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται με εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι φοιτητές μας να έχουν ισχυρά πτυχία. Οποιαδήποτε αλλαγή οφείλει να διασφαλίζει τα πτυχία».

«Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο και ο ιστορικότερος θεσμός ανάπτυξης στη χώρα, υπογράμμισε ο κ.Σιάσος για να προσθέσει: «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξελίσσεται σε διεθνές επίπεδο, τα πανεπιστήμια εξελίσσονται , δημιουργούν προγράμματα σπουδών, συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και δίνουν την ευκαιρία να επιστρέψουν επιστήμονες στην πατρίδα τους. Ιδρύσαμε 33 προγράμματα σπουδών, έχουμε προσελκύσει ξένους φοιτητές και κάναμε ξενόγλωσσα προγράμματα στη Φιλοσοφική και στην Ιατρική, τα οποία προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

«Πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας»

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις προκλήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επισπευσθούν οι επενδύσεις, μίλησε στο OT FORUM  «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+», ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Eurobank, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΕΤ.

Ο κ. Αναστασάτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάπτυξη: «Αν αυτό το συγκρίνουμε με τη στασιμότητα που υπάρχει στην Ευρώπη, αυτό συνιστά υπεραπόδοση».

Οικονομικό μοντέλο

Ο κ. Αναστασάτος είπε επίσης ότι θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, ώστε να μην βασίζεται τόσο πολύ στην κατανάλωση κα στον τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις: «Μέχρι το τέλος του 22 δεν υπήρχε καθαρή θετική επένδυση. Από φέτος θα αρχίσουμε να καλύπτουμε την απόσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούμε περίπου μία δεκαετία για να φτάσουμε σε επίπεδα προ κρίσης.

Για τον αναλυτή της Eurobank χρειάζονται όχι μόνο περισσότερες αλλά καλύτερες επενδύσεις: «Όχι μόνο σε κατοικίες, αλλά και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και υποδομές , τεχνολογία και έρευνα στα οποία υστερούμε σε σχέση με την ΕΕ».

Στα θετικά που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα αναφέρει την απελευθέρωση αγοράς εργασίας από τις αγκυλώσεις, τους μηχανισμούς ελέγχου της φοροδιαφυγής, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια

Προς μία δεκαετία υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων σε σχέση με τα προηγούμενα δέκα περίπου χρόνια βαδίζει η παγκόσμια οικονομία.

Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης και ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος μιλώντας στο OT FORUM. Τόνισαν παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά την περί του αντιθέτου γενικευμένη αίσθηση, χορηγούν δάνεια.

Οι δύο τραπεζίτες αναφέρθηκαν και στη νέα περίοδο στην οποίαν εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες. Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι, παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση που επικρατεί, οι ελληνικές τράπεζες χορηγούν δάνεια (ανήλθαν σε 25 δις. στο εννεάμηνο). Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν αντικίνητρο για τον τραπεζικό δανεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Έργα 3,5 δισ. ευρώ παραδοτέα μέχρι τέλος του 2025

Για τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση έργων ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025 μίλησε στο ΟΤ Forum και στους δημοσιογράφους του OT ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου.

Ο κ. Σταμπουλίδης εξήγησε ότι το 2021 στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των δομών που είχαν σχεδιάσει να υλοποιήσουν το μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης  αποφασίστηκε η σύσταση μιας νέας δομής μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ούτως ή άλλων είχε να κάνει με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας- η οποία έχει ως αντικείμενο την ωρίμανση κυρίως έργων τεχνικής φύσεων με ταχείες, συνοπτικές, αλλά διαφανείς διαδικασίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Έκρηξη στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

Τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας (startups) μέσα σε έναν κόσμο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών ανέδειξαν, στο πλαίσιο συζήτησης κατά τη διάρκεια του OT FORUM, οι Μάρκος Βερέμης, Partner BIG PI και Σπύρος Μαγιάτης, CTO και Συνιδρυτής Workable.

Με τους επενδυτές διστακτικούς στην επένδυση κεφαλαίων σε τεχνολογικά εγχειρήματα, ελέω διαταραχών και αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία, οι προκλήσεις για τις ελληνικές εταιρείες είναι μεγάλες, αν και το ανθρώπινο δυναμικό προδιαθέτει για σπουδαία επιτεύγματα στο μέλλον.

Στροφή στη βαθιά τεχνολογία – Πόσο αξίζει το ελληνικό οικοσύστημα

«Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργούνται στην Ελλάδα αυξάνονται, ποσοτικά και ποιοτικά, οι νέες προσπάθειες στρέφονται στη βαθιά τεχνολογία και δύσκολες τεχνολογίες, βλέπουμε μία σύζευξη της βιολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε έκρηξη σε αυτό το κομμάτι, το πρόβλήμά μας είναι στις ώριμες εταιρείες Οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τεχνολογία στην Ελλάδα αποτιμώνται σήμερα μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ, απέχουμε ακόμα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ζήτημα είναι η έλλειψη ξένων κεφαλαίων που θα επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας», επεσήμανε ο Μάρκος Βερέμης, Partner BIG PI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πράσινη μετάβαση χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια

Για την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης για επενδύσεις με πράσινο πρόσημο, όπως και τη συνειδητοποίηση των ωφελειών των κριτηρίων ESG και των πρακτικών βιωσιμότητας από κάθε μεγέθους εταιρεία, μίλησε ο Ορέστης Ομράν, partner DLA, νομικός, σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων και Ευρωπαϊκού Δικαίου – Επικεφαλής διεθνούς τμήματος ΕΕΝΕ, και η Ανθή Τροκούδη, διευθύντρια επικοινωνίας και βιωσιμότητας του Υπερταμείου σε πάνελ του OT Forum.

Όχι μόνο θεωρία, αλλά πράξη

Και οι δύο συμφώνησαν για την αναγκαιότητα και την ανεπάρκεια των κεφαλαίων στο κομμάτι της περιβαλλοντικής επένδυσης. «Τα κεφάλαια δεν είναι ποτέ αρκετά – όχι μόνο για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος αλλά και για να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις», τόνισε ο Ορέστης Ομράν. «Η κουλτούρα του ESG, η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα -όσα ακούγονταν δηλαδή ως ‘ευαγγέλιο’ παλαιότερα- τώρα βρίσκονται μπροστά μας, ως πράξη και βίωμα. Και με την είσοδο και της νέας γενιάς στην επιχειρηματικότητα, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι στην περιβαλλοντική αλλά και την κοινωνική τροχιά».

Κυρίως όμως επρόκειτο για την απαίτηση της αγοράς. «Το ζήτησαν οι πελάτες των εταιρειών. Είναι οι άνθρωποι που ψηφίζουν, που ζουν, που λειτουργούν στην κοινωνία. Και με τον τρόπο αυτό οδήγησαν τα πολιτικά συστήματα να νομοθετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και να προκύψει έτσι η ανάγκη για ευρύτερη χρηματοδότηση», πρόσθεσε. «Εξάλλου, ο τομέας χρηματοδότησης μέχρι σήμερα ακολουθούσε μια παλιά τυπική λογική, βασισμένη σε οικονομικά μεγέθη. Τώρα όμως πια, χρειάζεται βιώσιμες προϋποθέσεις για καλύτερα επιτόκια και καλύτερες συνθήκες δανεισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θα έρθουν κι άλλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας

Στις περιπτώσεις της Chios Bank, της Nova Bank αλλά και της Millenium Bank αναφέρθηκε ο Γεώργιος Τανισκίδης, πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος της Optima Bank, από το βήμα του OT FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

«Θα έλεγα ότι όλες αυτές οι τράπεζες ήταν δημιουργήματα εκ του μηδενός και για αυτό ίσως απαιτούσαν κάποια αυξημένη προσοχή. Αλλά θα έλεγα ότι όλα ήταν πολύ επιτυχημένα εγχειρήματα, όμορφες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Όλες αυτές οι τράπεζες, ήταν αυτό λέμε εμπορικές τράπεζες, η κάθε μία από αυτές στην εποχή  της προσέφερε κάτι πρωτοποριακό, ήταν επιτυχίες των καιρών τους» υπογράμμισε, περιγράφοντας την πορεία τους και μια σειρά από επιχειρηματικά deals.

Ξένοι επενδυτές

Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντική γιατί στέλνει ένα μήνυμα ότι η χώρα μας είναι μια χώρα, όπου κάποιος μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του, και θα σηματοδοτήσει τον ερχομό κι άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρας μας: «Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω να μην χάσουμε μια πολύ ωραία ευκαιρία, που φαίνεται να υπάρχει στη χώρα μας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Cloud και Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του πελάτη

Τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της «Φυσικό Αέριο – ελληνική εταιρεία ενέργειας» παρουσίασε από το βήμα του OT FORUM ο διευθυντής πληροφορικής της εταιρείας, Αλέξανδρος Στεργίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Στεργίου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας υποβοηθήθηκε από το γεγονός ότι η «φυσικό αέριο» με τη σημερινή της μορφή αναδημιουργήθηκε εκ του μηδενός (το 2017). Αυτό βοήθησε τα στελέχη της εταιρείας να δουν τα ελαττώματα στην προηγούμενη μορφή λειτουργίας, τα πλεονεκτήματα ενός νέου τρόπου οργάνωσης και με αυτόν τον τρόπο να ορίσουν τη στρατηγική με στόχο η εταιρεία να προσεγγίσει τον πελάτη.

Περιγράφοντας τα βήματα που ακολουθήθηκαν, ο κ. Στεργίου εξήγησε ότι από το 2019 το σύνολο των κρίσιμων εφαρμογών της εταιρείας μεταφέρθηκε στο cloud. Το 2020 το σύνολο του προσωπικού μπόρεσε να εργαστεί με τηλεργασία μέσω virtual cloud. Το 2021 ενεργοποιήθηκε ο ψηφιακός βοηθός, ενώ το 2022 η πρώτη υπηρεσία ΑΙ. Το 2023, έγινε το βήμα προς την generative AI.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Βάζουμε την τεχνητή νοημοσύνη στη μεταρρύθμιση του δημόσιου βίου

Στο mAIgov, την ολοκαίνουργια εφαρμογή που παρουσιάστηκε σήμερα, τον ψηφιακό βοηθό που απαντάει στον πολίτη για 3.300 καταγεγραμμένες διαδικασίες ελληνικού δημοσίου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε μιλώντας στο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν διαλεκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να απαντήσει σε συνεχόμενα ερωτήματα επί ενός θέματα και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το δημόσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί κανείς να ρωτήσει πώς θα βγάλει ταυτότητα, πώς θα συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και πόσο χρόνο θα πάρει η έκδοση. Ακόμη, όμως, απατά σε ερωτήματα του τύπου «ακούω φασαρία στο διπλανό διαμέρισμα, εικάζω ότι ασκείται βία, τι μπορώ να κάνω;».

Ερωτηθείς για τα επόμενα σχέδια του υπουργείου στο θέμα της ψηφιοποίησης, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε μεταξύ άλλων τον Δαίδαλο, έναν υπερυπολογιστή, όπως εξήγησε, ο οποίος θα επισπεύσει τη διαδικασία της ψηφιοποίησης των 600 εκατ. σελίδων που αφορούν το δημόσιο. Τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα τον Δεκέμβριο και ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Η τεχνολογία αλλάζει τις κατασκευές

Με την τεχνολογία «σύμμαχο» των κατασκευαστικών εταιρειών, ο κλάδος χρησιμοποιεί τη μοντελοποίηση για να για να προβλέψει την εξέλιξη και το κόστος ενός έργου, ανέφερε ο Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM.

«Η τεχνολογία δε θα μπορούσε να λείπει από τις κατασκευές, οφείλουμε όλοι να προσαρμοζόμαστε, τα ψηφιακά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα μοντελοποίησης στα έργα, αυτή ξεκινά από τον σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωση, μπορούμε να ελέγχουμε κόστη και να προβλέπουμε την εξέλιξη του έργου. Το κατασκευαστικό αντικείμενο αλλάζει, εντάσσουμε την υιοθέτηση των αλλαγών στην κουλτούρα μας», επεσήμανε.

Οδεύουμε πλέον στις έξυπνες πόλεις; «Όλες οι αλλαγές που γίνονται αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, σε μία καλύτερη και φθηνότερη ζωή, δε θα καθυστερούμε να πάμε στη δουλειά με τις έξυπνες μεταφορές, δε θα καθυστερούμε να βρούμε πάρκινγκ, θα πληρώνουμε μικρότερο κόστος με τα φώτα LED. Σήμερα με έξυπνες κινήσεις μπορούμε και με τη συνεργασία του δημοσίου να βελτιώσουμε την ζωή μας», σημείωσε, φέρνοντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα μία παλαιότερη πρόταση της εταιρείας, που έμεινε στα συρτάρια, για να αποσυμφορηθεί ο Κηφισός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τη σημερινή πρώτη ημέρα του FORUM έκλεισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», Αλέξης Χαρίτσης.