Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσαν οι τιμές του χρυσού σπάζοντας και το φράγμα των 2.135 δολαρίων η ουγγιά, συμπαρασύροντας μεταξύ άλλων και τις τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας όπως πωλείται και αγοράζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Με βάση το τελευταίο δελτίο τιμών για τις 4 Νοεμβρίου από την ΤτΕ, οι τιμές αυτές έχουν πλέον φτάσει στα 515,12 ευρώ (πώληση) και 431,38 ευρώ αγορά για τη χρυσή λίρα Ελισάβετ έκδοσης 1974 και μεταγενέστερης από 499 και 417 ευρώ αντίστοιχα που ήταν στα τέλη του Νοεμβρίου και από 463 και 387 ευρώ που ήταν στα τέλη του 2022.

Οι τιμές είναι υψηλότερες για τη λίρα Αγγλίας Ελισάβετ 1973 και προγενέστερων ετών και χαμηλότερες για χρυσές λίρες Αγγλίας που είναι λιποβαρείς ή είναι διαφορετικής κοπής (τίτλου, όπως είναι οι ιταλικής κοπής).

Η παγκόσμια ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζεται ακάθεκτη το τελευταίο διάστημα, με παράγοντες της διεθνούς αγοράς να περιμένουν πως οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα 2.000 δολάρια, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και κάποια μεγαλύτερη διόρθωση – όπως συχνά συμβαίνει όταν έχει προηγηθεί ξέφρενο ράλι. Ο χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 12% μέχρι στιγμής το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Προσδοκίες

Ως κύριοι παράγοντες για τη συνεχιζόμενη ζήτηση είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα, με δύο πολέμους σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας να συντελούνται ταυτόχρονα, οι πιέσεις που δέχεται το δολάριο ΗΠΑ έναντι του ευρώ και άλλων ισχυρών νομισμάτων και οι νέες προσδοκίες για πιθανές μειώσεις των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι τιμές του χρυσού καταγράφουν ήδη συνεχή άνοδο χωρίς ανάσα για δύο συνεχόμενους μήνες, με τη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς να ενισχύει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσεων.

Επιπλέον η συνεχιζόμενη πίεση που δέχεται το αμερικανικό νόμισμα και η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης στη νομισματική πολιτική λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού αποτελούν πρόσθετους θετικούς μοχλούς για την κίνηση των πολύτιμων μετάλλων σε υψηλότερα επίπεδα.

Το δολάριο έχει υποχωρήσει κατά 3,1% από τις αρχές Νοεμβρίου έναντι καλαθιού έξι άλλων νομισμάτων και πλέον διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Η πτώση αυτή, παράλληλα με την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, σημειώθηκε καθώς οι επενδυτές έχουν γίνει πιο σίγουροι ότι η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως μειώνουν τις αποδόσεις άλλων επενδύσεων που βασίζονται σε τόκους, ενισχύοντας συχνά τις τιμές του χρυσού.

Νέες εκτιμήσεις αναλυτών στο CNBC αναφέρουν ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Τα κέρδη του χρυσού ξεκίνησαν ουσιαστικά τον Νοέμβριο του 2022 λόγω συνεχών αγορών του πολύτιμου μετάλλου από κεντρικές τράπεζες και των ανησυχιών των επενδυτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή η ζήτηση αύξησε την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, παρά την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, σχολίαζαν οι «Financial Times». Ο χρυσός είχε φτάσει το προηγούμενο ρεκόρ των 2.072 δολαρίων ανά ουγγιά τον Αύγουστο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού έπληττε την παγκόσμια οικονομία.