Στα άδυτα της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, ένα μουντό αθηναϊκό απόγευμα πήρε λάμψη από την πόλη του φωτός, το Παρίσι, μέσα από τις ψηφιακές εικόνες που παρουσίασε από το γραφείο του στη Γαλλία, ένας ακόμα Ελληνας που μεγαλουργεί στο εξωτερικό: ο θεσσαλονικιός διευθυντής σχεδιασμού και συντονισμού των Αγώνων, Λάμπης Κωνσταντινίδης.

Και το πιο συναρπαστικό κομμάτι, που θα έπρεπε (και επιβάλλεται στις δύσκολες αυτές εποχές) να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους επόμενους διοργανωτές είναι το πώς το Παρίσι συνδυάζοντας οικονομία και κυρίως σεβασμό στους πολίτες και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα φιλοξενήσει τους αγώνες σε ένα ποσοστό άνω του 90% σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή σε ιστορικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, τα οποία θα διαμορφωθούν σε προσωρινές αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ζημιά σε αυτά.

Το Παρίσι θα κατασκευάσει μόνο το Ολυμπιακό Χωριό και μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων καθώς η προηγούμενη είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. Και μάλιστα έχει ήδη προβλεφθεί η μεταολυμπιακή χρήση, καθώς θα δοθεί στον μεγαλύτερο βαθμό για τις ανάγκες του κοινούαλλά και για χρήση από μαθητές σχολείων.

Oσον αφορά το Ολυμπιακό Χωριό αυτό χτίζεται σε μια περιοχή στα βόρεια του Παρισιού, όπου υπάρχει μεγάλο οικιστικό έλλειμμα, και με θερμικά δωμάτια, τεχνολογίας του 2050 έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετές δεκαετίες μετά. Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ. Κωνσταντινιδης δεν θα υπάρχει κλιματισμός στα δωμάτια (ακριβώς επειδή τα υλικά κατασκευής τους θα εγγυώνται την ιδανική θερμοκρασία) αν και όποια αποστολή χώρας επιθυμεί θα μπορεί η ίδια να τοποθετεί κλιματισμό (αλλά δεν θα είναι μόνιμος με στόχο τη μελλοντική χρήση όλης της οικιστικής μονάδας).

Εως και στις Βερσαλλίες

Από εκεί και πέρα στο Πεδίο του Αρεως και ακριβώς δίπλα από τον πύργο του Αϊφελ θα γίνουν αγώνες μπιτς βόλεϊ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποδοσφαίρου τυφλών για τους Παραολυμπιακούς.

Στον εμβληματικό και πανέμορφο χώρο (από το 1900) του Grand Palais θα διεξαχθούν η ξιφασκία και το τάε κβον ντο και για τις δύο διοργανώσεις.

Στους κήπους των ανακτόρων των Βερσαλλιών θα διεξαχθεί η ιππασία, ενώ στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο Μέγαρο των Απομάχων, μέσα στο οποίο βρίσκεται ο τάφος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και άλλων επιφανών στρατιωτικών ηρώων της Γαλλίας, θα φιλοξενηθεί η τοξοβολία. Στην πλατεία Concord, όπως λέμε πλατεία Ομονοίας, θα έχουμε τα αθλήματα πόλης στον δρόμο όπως το σκέιτμπορντ, το μπρέικντανς και το μπάσκετ 3Χ3, όπως και το ελεύθερο BMX στο ποδήλατο.

Παράλληλα το μεγάλο στοίχημα του Παρισιού είναι το «Αγώνες για όλους» και έτσι εκτός όλων αυτών των αθλημάτων θα υπάρχει η τελετή έναρξης για πρώτη φορά εκτός σταδίου κατά μήκος του Σηκουάνα, την οποία πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμος θα μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά και δωρεάν (και μάλιστα παραδοσιακά τα εισιτήρια της τελετής έναρξης είναι τα ακριβότερα).

Παράλληλα θα γίνει και ένας μαραθώνιος για τον κόσμο κατά μήκος της ολυμπιακής διαδρομής και αυτό κατά την περίοδο των αγώνων.