Το άγνωστο νήμα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Λέβεν του Βελγίου εντοπίστηκε στο εμβληματικό μεν, εγκαταλελειμμένο δε, βιομηχανικό συγκρότημα της ζυθοποιίας Φιξ, στη δυτική είσοδο της πόλης. Και δεν είναι άλλο από το ζυθοβραστήριο το οποίο είναι πανομοιότυπο με εκείνο του εργοστασίου της μπίρας Stella Artois.

Το ενδιαφέρον αυτό στοιχείο είναι ένα από τα πολλά που ήρθαν στο φως κατά την προμελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου βιομηχανικού συγκροτήματος, η οποία και έλαβε ομόφωνα θετική γνωμοδότηση από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων. Μία άλλη παράμετρος που επίσης δεν ήταν ευρέως τουλάχιστον γνωστή είναι πως για την κατασκευή των 26 κτιρίων του συγκροτήματος έχουν χρησιμοποιηθεί 49 διαφορετικού είδους οπτόπλινθοι.

Στο πλαίσιο της προμελέτης που εγκρίθηκε για το πρώην εργοστάσιο το οποίο προγραμματίζεται να φιλοξενήσει εκθεσιακούς χώρους, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους εστίασης και αναψυχής, γραφεία, ξενοδοχείο, διαμερίσματα προσωρινής διαμονής και μικρή ζυθοποιία, προβλέπεται να αποκατασταθούν τα «πολύ ενδιαφέροντα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μορφολογικά στοιχεία του και οι ξύλινες στέγες του, ενώ στο πρόγραμμα είναι η αφαίρεση του αμίαντου που βρίσκεται σε εκτεταμένη χρήση, η στερέωση των κτιρίων αλλά και η ανακατασκευή όσων έχουν καταρρεύσει.

Ο εξοπλισμός του εργοστασίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1882 και λειτουργούσε ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε ορισμένες περιπτώσεις θα διατηρηθεί κατά χώραν και όπου αυτό δεν είναι δυνατό θα μεταφερθεί σε ειδικό κτίριο, προσβάσιμο στο κοινό.

Το πράσινο Ζάππειο

«Πράσινο» ετοιμάζεται να γίνει το Ζάππειο Μέγαρο καθώς το σύνολο των έργων ενεργειακής αναβάθμισής του έτυχαν ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης από το ΚΣΝΜ.

Επιπλέον κουφώματα στο εσωτερικό του, νέα φωτιστικά led, καινούργια κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης και χαμηλού θορύβου, αντικατάσταση των ψευδοροφών, νέα υγρομόνωση και θερμομόνωση της οροφής είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές στο κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε με την ευκαιρία της διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 με δαπάνη του ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα.

Ο αριθμός των κλιματιστικών μονάδων θα παραμείνει σταθερός (13), αλλά οι εξωτερικές μονάδες προτείνεται να εγκατασταθούν στον κενό χώρο που βρίσκεται αντιδιαμετρικά αντίθετα από τον μικρό εσωτερικό κήπο του μεγάρου, ο οποίος μάλιστα συστήνεται κι αυτός να φυτευθεί. Τώρα είναι τοποθετημένες στην οροφή καταπονώντας την πλάκα. Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο προβλέπεται μεταξύ άλλων να τοποθετηθούν αυτόματα ηλιακά καθιστικά, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αυτόματο σύστημα ελέγχου.