Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έδωσαν σωστές εντολές για την ανάσχεση της προέλασης των κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια γιατί είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη… δασική πυρκαγιά στα περίχωρα της Τρίπολης.

Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν στείλει περιπολικό της Τροχαίας για να ελέγξει το κομβόι των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αλλά τελικώς ασχολήθηκαν με τον έλεγχο βυτιοφόρου που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ενας από τους υψηλόβαθμους αστυνομικούς που θα μπορούσε να είχε κύριο ρόλο στην αντιμετώπιση της εφόδου των χούλιγκαν ασχολείτο τις κρίσιμες ώρες με τα μέτρα ασφαλείας του τελικού του Super Cup της UEFA Σεβίλλης – Μάντσεστερ Σίτι που θα διεξαγόταν μία εβδομάδα αργότερα στον Πειραιά.

Αυτές είναι ορισμένες από τις ιδιόμορφες αναφορές που περιλαμβάνονται στο 76 σελίδων τελικό πόρισμα ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. που εξέτασε τις τυχόν ευθύνες στελεχών των Αρχών Ασφαλείας για την αιματηρή συμπλοκή της 7ης Αυγούστου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ που οδήγησε στη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα που έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2023, καταλογίζονται ευθύνες σε έξι αξιωματικούς, εκ των οποίων ο ένας, με τον βαθμό υποστρατήγου, τιμωρείται με επίπληξη και στους άλλους πέντε, που υπηρετούν σε Αττική και Κόρινθο, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με δύο μισθούς.

Ολα αυτά ενώ προ 20ημέρου έχει σταλεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προς την Εισαγγελία Αθηνών άλλος φάκελος έκτασης άνω των 400 σελίδων και για τις ποινικές ευθύνες των αξιωματικών που χειρίστηκαν την εισβολή των Κροατών, με κύρια κατηγορία την παράβαση καθήκοντος.

Στον εν λόγω φάκελο των «Αδιάφθορων», που περιέχει και τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του επιχειρησιακού κέντρου τις κρίσιμες ώρες, προσδιορίζονται οι ευθύνες των ίδιων περίπου προσώπων, που ίσως κληθούν αργότερα να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις.

Καμία… ευθύνη

Ωστόσο, εντυπωσιάζει ότι στο πόρισμα των πειθαρχικών ευθυνών από τον ανώτατο αξιωματικό αποφεύγεται να καταλογιστεί οποιαδήποτε ευθύνη στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την αναφερόμενη αδράνειά της, παρότι όπως μνημονεύεται σε μήνυση κατηγορούμενου αξιωματικού είχε ενημερωθεί με αλλεπάλληλα έγγραφα αλλά δεν είχε προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Οπως, δε, αναφέρεται στο σκεπτικό της απαλλαγής των κορυφαίων υπηρεσιακών στελεχών «δεν είχαν σαφή ενημέρωση», «δέχονται εκατοντάδες ενημερωτικά έγγραφα καθημερινά», και «ο ερχομός των κροατών χούλιγκαν δεν θα έπρεπε να οδηγήσει στη σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας» (το οποίο συνεκλήθη για τον ερχομό των οπαδών της Μαρσέιγ).

Μάλιστα, στο πόρισμα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι «με τα σήματα της Ιντερπόλ και του Μαυροβουνίου που ειδοποιούσαν για την άφιξη των Κροατών, δεν ήταν δυνατό να απαγορευτεί η είσοδος σε κροάτες πολίτες οι οποίοι δήλωναν ότι επισκέπτονταν τη χώρα για τουρισμό».

Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι, όμως, οι αναφορές στο εσωτερικό πόρισμα για την προαναφερόμενη μήνυση του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. (η οποία κρίνεται από τις δικαστικές Αρχές), για την οποία προτρέχουν να… προκαταλάβουν ότι περιέχει «ψευδή και αβάσιμα επιχειρήματα» και «προσβλητικές αναφορές» και ζητείται η δίωξη του καταγγέλλοντος για ψευδή καταμήνυση.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπός του Γιάγκος Λαμπίρης σημειώνει ότι «τα παραπάνω αποτελούν όνειδος για την ΕΛ.ΑΣ., καθόσον η πολιτική και φυσική ηγεσία της υπολαμβάνει ότι ασκεί δικαιοδοτικό έργο και αποφαίνεται μόνη της, ερήμην των εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών, ποιος είναι ένοχος και ποιος είναι αθώος».