Σε ισχύ αναμενόταν να τεθεί από τις 10 σήμερα το πρωί η πρώτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία συνήφθη έπειτα από εντατικές διπλωματικές διεργασίες (κυρίως μέσω Κατάρ και Αιγύπτου, με την ενεργό συνδρομή της Ουάσιγκτον) αλλά και πιέσεις.

Η συμφωνία, η οποία ήρθε ύστερα από ενάμιση μήνα πολέμου και επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές, έχει τετραήμερη διάρκεια και θα συνοδεύεται από την ανταλλαγή 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα (σε σύνολο 240), στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιών και γυναικών, με 150 παλαιστίνιους φυλακισμένους (από περίπου 6.700 συνολικά), κυρίως εφήβων. Προβλέπει, επίσης, τη διάνοιξη πιο ασφαλών διαδρόμων για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα, αλλά και για τη μετακίνηση όσων αμάχων το επιθυμούν από το βόρειο στο νότιο τμήμα της.

Μάλιστα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως προτίθεται να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός, έστω κι αν δεν συμμετείχε άμεσα στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, θα περιορίσουν τις πτήσεις drones πάνω από τη Γάζα στη διάρκεια του τετραημέρου, το οποίο τυπικά εκπνέει το πρωί της Δευτέρας – αν και αρκετοί θεωρούν δύσκολο να τηρηθεί μέχρι τότε.

Το Ισραήλ, λίγο μετά τη σύναψη της συμφωνίας, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 300 παλαιστίνιων κρατουμένων, από τους οποίους θα προέλθουν οι 150 που τελικώς θα αφεθούν ελεύθεροι, ενώ ο επικεφαλής της Μοσάντ μετέβη στο Κατάρ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Αργά το απόγευμα, επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη σχετική ένσταση που είχε υποβληθεί κατά της συμφωνίας.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν

Τις εξελίξεις χαιρέτισε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μέχρι τα αραβικά καθεστώτα, την Κίνα και τη Ρωσία – με τους τελευταίους να διαμηνύουν ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο μόνιμης εκεχειρίας.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου – ο οποίος για να πει το «ναι» χρειάστηκε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις κάποιων από τους ακροδεξιούς εταίρους του, όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ (ο Μπεζαλέλ Σμότριτς τελικώς τάχθηκε υπέρ) – ξεκαθάρισε πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μετά το τέλος του τετραημέρου, «μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι».

Παράλληλα, όμως, άφησε ένα «παράθυρο» ανοιχτό για παράταση της διάρκειας της κατάπαυσης, καθώς εμφανίστηκε πρόθυμος να προσθέτει μία ημέρα για κάθε δέκα ομήρους επιπλέον που θα απελευθερώνονται – χωρίς να διευκρινίσει εάν θα ανταλλάσσονται με επιπλέον παλαιστίνιους κρατουμένους.

Με αμείωτη ένταση

Χθες, πάντως, εν αναμονή της στιγμής που θα σιγούσαν τα όπλα, οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες συγκρούσεις στη Γάζα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Η παλαιστινιακή πλευρά έκανε λόγο για πάνω από 100 νεκρούς μόνο στη διάρκεια της Τετάρτης, με αποτέλεσμα το σύνολό τους από τις 7 Οκτωβρίου να πλησιάζει τις 14.500. Στο Ισραήλ επίσης – που έχει ανακοινώσει τον θάνατο 71 στρατιωτών από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα – ήχησαν οι σειρήνες σε περιοχές κοντά στη Γάζα αλλά και στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ οι επιδρομές συνεχίζονται και στη Δυτική Οχθη, με το επίκεντρο χθες να βρίσκεται στην πόλη Τουλκαρέμ.

Η κατάσταση που επικρατεί εκεί, μάλιστα, ανάγκασε τον Δήμο της Βηθλεέμ να αποφασίσει την ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους από τους καθιερωμένους εορτασμούς και τις τελετές για τα Χριστούγεννα.

Πλήρης καταστροφή

Οσο για την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της, κυρίως σχολεία, έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 191 άνθρωποι που είχαν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο σε αυτές. Τεράστιο, τέλος, είναι το κόστος που έχει πληρώσει η δημοσιογραφική κοινότητα, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 60 νεκρούς δημοσιογράφους, συνεργάτες και ανταποκριτές τοπικών και ξένων Μέσων.