Το τελικό «ΟΚ» της ισραηλινής κυβέρνησης περίμενε χθες το βράδυ το Κατάρ προκειμένου να ανακοινώσει, ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις, συμφωνία απελευθέρωσης 50 από τους περίπου 240 ομήρους της Χαμάς στη Γάζα, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση τριπλάσιου αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ, ανθρωπιστική εκεχειρία τεσσάρων ή πέντε ημερών και την καθημερινή είσοδο 300 φορτηγών γεμάτων ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Νωρίτερα, τόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο εξόριστος στο Κατάρ ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχαν αφήσει να φανεί, με δηλώσεις τους, ότι η συμφωνία που φημολογούνταν από μέρες βρισκόταν πια πολύ κοντά. Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το βράδυ διαδοχικά το πολεμικό συμβούλιο, το ευρύτερο συμβούλιο ασφαλείας καθώς και το πλήρες υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, καλώντας το να την υπερψηφίσει, και κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη» αλλά «σωστή» απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Haaretz», η συμφωνία είχε τη στήριξη όλων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας – του στρατού, της Σιν Μπετ καθώς και της Μοσάντ. Οι δύο εξτρεμιστές κυβερνητικοί εταίροι του ισραηλινού πρωθυπουργού, ωστόσο, o υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότρις και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, αντιδρούσαν.

Οπως μετέδωσε η εφημερίδα «Times of Israel», ο Μπεν-Γκβιρ εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτήριζε τη συμφωνία «ένα μεγάλο λάθος αντίστοιχο με τη συμφωνία για τον Σαλίτ» – την απελευθέρωση από το Ισραήλ, το 2011, περισσότερων από 1.000 παλαιστίνιων κρατουμένων, ανάμεσά τους και ο νυν ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση, από τη Χαμάς, του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Από την πλευρά της, η ακροδεξιά πολιτική συμμαχία της οποίας ηγείται ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο Θρησκευτικός Σιωνισμός, χαρακτήρισε την προτεινόμενη συμφωνία «κακή» σημειώνοντας πως η ίδια θα σταθεί «σαν τείχος» υπέρ της συνέχισης του πολέμου μέχρι την απόλυτη καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων.

Προτεραιότητα στα παιδιά

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς – 30 παιδιών, οκτώ μητέρων και ακόμη 12 γυναικών – σε μία περίοδο τεσσάρων έως πέντε ημερών, κατά τις οποίες θα εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός. Κατά την ίδια περίοδο, και επίσης σταδιακά, θα αφεθούν ελεύθεροι 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, πρωτίστως γυναίκες και παιδιά, στους οποίους δεν θα περιλαμβάνεται όμως κανένας καταδικασμένος για φόνο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η Σιν Μπετ θα διακόπτουν τις πτήσεις, πάνω από τη Γάζα, drones που συλλέγουν πληροφορίες για έξι ώρες καθημερινά.

Η συμφωνία, ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο, προβλέπει επίσης επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που δεν θα έχουν ακόμα απελευθερωθεί και την παροχή φαρμακευτικής βοήθειας. Ο ίδιος τόνισε πως ο αμερικανός πρόεδρος βοήθησε στη βελτίωση της συμφωνίας, ώστε να «συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους με χαμηλότερο τίμημα». Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί, για αδιευκρίνιστο αριθμό ημερών, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μία αντίστοιχη αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων 1 προς 3. «Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο», διαβεβαίωσε πάντως χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός τους υπουργούς του. «Θα συνεχίσουμε μέχρις ότου επιτύχουμε όλους τους στόχους μας».

Περισσότεροι από 14.100 νεκροί

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίστηκαν χθες με αμείωτη ένταση – οι χερσαίες επιχειρήσεις «δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων», είπε σε έφεδρους που πολεμούν εντός της Λωρίδας ο στρατιωτικός επιτελάρχης του Ισραήλ, Χερζλ Χαλεβί. Η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο, γίνεται όλο και χειρότερη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, τους 14.100, ανάμεσά τους 5.840 παιδιά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατομμύριο από τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό.

Μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, προειδοποίησε χθες η Unicef. Στη βόρεια Γάζα, ουσιαστικά κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί πια: το αλ-Σίφα, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο και το αλ-Αχλι έχουν ζητήσει βοήθεια για την απομάκρυνση των ασθενών και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία αυτή «έσχατη λύση». Το αλ-Σίφα έχει πλέον καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό, στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές σύμφωνα με τις πληροφορίες από ισραηλινά πυρά ενώ σε ένα άλλο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας, το αλ-Αουντα, σκοτώθηκαν χθες από ισραηλινό πλήγμα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τρεις γιατροί, οι δύο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε πως ο πόλεμος είναι ήδη ο φονικότερος για τους δημοσιογράφους αφότου άρχισε να κρατάει αρχεία, πριν από τρεις δεκαετίες: έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 53 δημοσιογράφοι, οι 46 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι – δύο δημοσιογράφοι του λιβανικού δικτύου Al Mayadeen σκοτώθηκαν χθες σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.