Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Πολάκης φέρεται με απρέπεια απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους ή και σε πρόσωπα που απλώς ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική και δεν του αρέσει η γνώμη τους.

Ηρθε η ώρα ο χυδαίος μπρουταλισμός του να κατευθυνθεί και σε πρόσωπα του δικού του πολιτικού χώρου, ή μάλλον σε οιονεί αντιπάλους του, αφού έχουν λάβει δημοσίως θέση για τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον κατευθύνονται προς την έξοδο. Ενα τέτοιο θύμα του είναι η βουλευτίνα Αχαΐας του κόμματος, η καθηγήτρια Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο άνθρωπος που είναι στον στενό κύκλο του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη προφανώς εκνευρίστηκε από την κριτική που του άσκησε η συνάδελφός του στο κόμμα, οπότε της επιτέθηκε, αλλά πώς; Ανασύροντας από το παρελθόν της πανδημίας μια ιστορία που αφορά την υγεία της βουλευτίνας και συντρόφισσάς του. Ο ευγενικός πολιτικός θύμισε στη Σία Αναγνωστοπούλου ότι είχε ασθενήσει από τον ιό, και αυτή και ο σύζυγός της, κι ότι είχαν κάνει αίτηση για ένα φάρμακο που δινόταν σε πρόσωπα με βεβαρημένη υγεία.

Χρειάστηκε, της λέει ο Πολάκης, να επιτεθεί ο ίδιος δημοσίως στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «στον Πλεύρη και την Γκάγκα», για να λάβουν το φάρμακο. Αν ανατρέξει κανείς στις αναρτήσεις του Πολάκη, πάντως, τότε, θα δει ότι είχε δημοσιοποιήσει και λεπτομέρειες των προβλημάτων υγείας των δύο προσώπων για τα οποία φώναζε. (Ελπίζω ότι «ο Πλεύρης και η Γκάγκα» δεν αισθάνθηκαν πίεση από τις κραυγές του κι ότι το φάρμακο χορηγήθηκε βάσει των νόμιμων διαδικασιών τις οποίες είχε θεσπίσει την έκτακτη εκείνη περίοδο το κράτος).

Δεν μοιάζει και πολύ αριστερή η παρέμβαση Πολάκη, αλλά τέτοιου τύπου ήταν ανέκαθεν οι παρεμβάσεις του. Πάντα ήταν φωνακλάς, πάντα το μέτρο των πραγμάτων ήταν ο εαυτός του: απ’ αυτόν εκκινούν όλα και σε αυτόν καταλήγουν. Τι λέει αυτή τη φορά στη Σία Αναγνωστοπούλου; Ισχυρίζεται ότι του οφείλει ευγνωμοσύνη επειδή σκούζοντας πήρε μια θεραπεία την οποία ο ίδιος έκρινε ότι ήταν απαραίτητη – υποκαθιστώντας τις νόμιμες ιατρικές αρχές. Κι ο άνθρωπος αυτός, εκτός από αριστερός βουλευτής, είναι και γιατρός.

Ως βουλευτής, λέει ότι φοβέρισε την πολιτική ηγεσία για να κάνει ρουσφέτι στη συνάδελφό του και στον σύζυγό της. Ως γιατρός, δίνει στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα, λεπτομέρειες του ιατρικού απορρήτου της βουλευτίνας και του συζύγου της. Ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αριστερού κόμματος που ευαγγελίζεται ενός είδους πολιτική ισότητα, δηλώνει ότι όταν πρόκειται για δικούς του τις έχει γραμμένες και τις αρχές της Αριστεράς και τους κανόνες της, ότι για τους δικούς του θα είναι πάντα ο μπάρμπας από την Κορώνη – έστω, από τα Σφακιά.

Κι όμως. Αυτό το χυδαίο πρόσωπο προστατευόταν από το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα, από το φωτοστέφανο κάποιων αγνών αγωνιστών που θυσιάστηκαν για να κάνει ο ίδιος τον μάγκα. Σε έναν πολιτικό χώρο που υποτίθεται μιλάει με κανόνες, ο ίδιος τους καταστρατηγεί κατά το δοκούν. Ολους τους κανόνες. Και όσους απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη, και όσους απορρέουν από την ιδιότητα του γιατρού, και όσους απορρέουν από την ιδεολογική ταυτότητα του αριστερού.

Προφανώς, όλα αυτά τα ξέραμε από την αρχή. Ηρθε η ώρα να τα μάθουν και μερικοί ιδεολόγοι στο κόμμα του, που ανέχθηκαν τόσα χρόνια τις αγυρτείες του Πολάκη – και όχι μόνο του Πολάκη.