Παραμονή με ημερομηνία λήξης φαίνεται να είναι η κεντρική απόφαση των «6+6» σε μια έντονη συνεδρίαση, εξαιρετικά κρίσιμη όχι μόνο για την ομάδα Αχτσιόγλου αλλά και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Τα διακυβεύματα είναι πολλά και οι 6+6 που ωστόσο δεν φείδονται των σκληρών ανακοινώσεων και δηλώσεων κινούνται σε τεντωμένο σκοινί.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την εισήγησή του στην πανελλαδική τηλεσυνδιάσκεψη της τάσης «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, πρέπει να φύγουμε», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Νάνος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας, όμως, ότι η αποχώρηση δεν πρέπει να γίνει σήμερα.

Τι είπαν Αχτσιόγλου και Χαρίτσης

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία της τόνισε πως υπάρχει «δομικό χάσμα ύφους, ήθους και πολιτικών επιλογών με τη νέα ηγεσία».

Εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη που τον περιβάλλουν θα μπορούσαν να έχουν κινηθεί διαφορετικά μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Παράλληλα, η Έφη Αχτσιόγλου πρόσθεσε σημείωσε ότι δόθηκε χρόνος στον Στέφανο Κασσελάκη μετά την εκλογή του αλλά οι επιλογές της νέας ηγεσίας και του ίδιου ήταν «διχαστικές».

Τα ηγετικά στελέχη των «6+6» εκτιμούν ως αναγκαίο να προηγηθεί ένας κύκλος επαφών με βουλευτές και στελέχη που βρίσκονται κοντά στο μπλοκ τους, προκειμένου η τελική απόφασή τους να είναι ισχυρή. Αυτό ανέφερε και ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στην τηλεσυνδιάσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι διαφωνίες με τη νέα ηγετική ομάδα είναι πολιτικές.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης

Ισχυρές πιέσεις από τη βάση

Μεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή/και απλά μέλη που βρίσκονται στο περιβάλλον της ομάδας Αχτσιόγλου, πιέζουν τα ηγετικά στελέχη σε άμεση αποχώρηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κείμενα αποχώρησης με πολιτική κριτική καθημερινά γίνονται όλο και περισσότερα, με τελευταίο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που το μεγαλύτερο μέρος της αποχώρησε. Ανάλογο κείμενο αναμένεται και από τα μέλη της νεολαίας στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Τα λεχθέντα και το κείμενο που τους… δεσμεύει

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε από τους 7 βουλευτές και τα υπόλοιπα στελέχη των 6+6 στο τέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατ’ ουσίαν… δεσμεύει τα συγκεκριμένα στελέχη σε αποχώρηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υιοθετήσει πρακτικές της «alt right» και πως επέλεξε τον «δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού».

Παράλληλα η συνολική τους στάση παρέμενε αρνητική ως προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μη ανάληψη καθηκόντων τομεαρχών, παρότι τους προτάθηκε από τη νέα ηγεσία.

Έτσι, θα προκαλέσει ισχυρές εντυπώσεις αν τα στελέχη αυτά επιλέξουν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις ισχυρές βολές που έχουν εξαπολύσει κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Χθες, βέβαια, υπήρξε και η επίθεση του Παύλου Πολάκη στη Σία Αναγνωστοπούλου, γεγονός που προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, φέρνοντας ένα ακόμη επιχείρημα σε όσους επιθυμούν την άμεση αποχώρηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συναισθηματική πίεση

Πέραν όλων των άλλων τα κεντρικά στελέχη των 6+6 δέχονται τη συναισθηματική πίεση της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι θα πρέπει να αποχωριστούν ένα κόμμα που οι περισσότεροι εξ’ αυτών πέρασαν ολόκληρη την πολιτική τους ζωή αλλά και βοήθησαν στην οικοδόμησή του ως κυβερνητική προοπτική.

Ταυτόχρονα, σε ενδεχόμενη αποχώρηση θα επωμιστούν και τις κατηγορίες αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που, ταυτοχρόνως, θα ισχυροποιήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.