Με τίτλο «Ο Κιρ Στάρμερ είναι ανοιχτός στην επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων», οι «Τάιμς του Λονδίνου» αναπαρήγαγαν, χθες το βράδυ, σε περίοπτη θέση το αποκλειστικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» που αποκάλυψε ότι ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος «διάκειται ευνοϊκά» στο ενδεχόμενο της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στην είδηση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και στην έντυπη έκδοση της κορυφαίας βρετανικής εφημερίδας, σημειώνεται: «Κατ’ ιδίαν, ο ηγέτης των Εργατικών φέρεται να είναι ανοιχτός στην «εξεύρεση μιας νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει την επιστροφή των Μαρμάρων» στην Αθήνα, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, επικαλούμενα στελέχη του κόμματος». Ωστόσο, συνεχίζουν οι «Τάιμς», «σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Στάρμερ δεν θα αναφερθεί στο θέμα δημοσίως πριν από τις επόμενες εκλογές, φοβούμενος ότι θα αποθαρρύνει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους».

Η μιντιακή ναυαρχίδα του βρετανικού κατεστημένου αναφέρεται και στην επικείμενη συνάντηση του σερ Κιρ Στάρμερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επίσης αποκάλυψε χθες η εφημερίδα μας: «Σχεδιάζει να συναντηθεί με τον έλληνα Πρωθυπουργό όταν εκείνος επισκεφθεί το Λονδίνο στα τέλη του μήνα. Πυρετώδεις διεργασίες λαμβάνουν χώρα πριν από το ταξίδι, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου εισέρχονται στην τελική ευθεία, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ»», σημειώνουν οι «Τάιμς», υπενθυμίζοντας ότι η επίσημη θέση του Εργατικού Κόμματος είναι ότι – προσώρας – δεν σκοπεύει να αλλάξει τη νομοθεσία που απαγορεύει στους επιτρόπους του Μουσείου να εκχωρούν αντικείμενα από τη συλλογή του.

«Η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα ακούσει την επιχειρηματολογία του Βρετανικού Μουσείου και του προέδρου του σχετικά με τυχόν προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο περί εθνικής κληρονομιάς του 1983, όπως αυτός ισχύει. Επί του παρόντος, δεν έχουμε σχέδια για την αλλαγή του» ανέφερε εκπρόσωπος του κόμματος.

Το δείπνο στο Μουσείο

Εν τω μεταξύ, την «ελπίδα» ότι η Ελλάδα και η Βρετανία μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εξέφρασε, για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι αυτό που στην πραγματικότητα «οραματίζεται» το ίδρυμά του είναι να βρίσκονται τα αριστουργήματα που σχεδίασε ο Φειδίας «μοιρασμένα» μεταξύ των δύο χωρών.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα. Μια συμφωνία που θα επιτρέψει να βλέπουμε αυτά τα σπουδαία Γλυπτά τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο» είπε το βράδυ της Τετάρτης ο Οσμπορν, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων του Μουσείου. «Μια συμφωνία που θα επιτρέψει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν εγκαταλείψει ποτέ τις ακτές της, να εκτεθούν εδώ στο Βρετανικό Μουσείο», πρόσθεσε αναφερόμενος στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε μία εβδομάδα θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για να συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον επικεφαλής του Μουσείου.

Οπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», το δείπνο παρατέθηκε μέσα στην Ντουβίν Γκάλερι, την αίθουσα που στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενωνα. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού λόρδος Πάρκινσον, ο δούκας του Γκλόστερ (και εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Ε’) πρίγκιπας Ρίτσαρντ και άλλες προσωπικότητες της δημόσιας ζωής. Είναι η πρώτη φορά που η ετήσια εκδήλωση διοργανώνεται στην Αίθουσα 18, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει είδηση εξαιτίας του βρόχινου νερού που έσταζε σε απόσταση εκατοστών από τα τεχνουργήματα της κλασικής αρχαιότητας – κάτι που, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, παραδέχθηκε ο Οσμπορν: «Εδώ και δεκαετίες το κτίριο μπαλώνεται με το να κλείνουμε τις αίθουσες όταν βρέχει».

Ο πρόεδρος του ιδρύματος του Μπλούμσμπερι επανέλαβε ότι δεν ζητεί από την Ελλάδα «να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της» (δηλαδή να απεμπολήσει την ιδιοκτησία των Γλυπτών), καθώς επίσης και ότι η «λύση» που διαπραγματεύεται δεν απαιτεί αλλαγή της νομοθεσίας. Μίλησε για προσπάθεια εξεύρεσης «ενός πρακτικού, ρεαλιστικού και ορθολογικού δρόμου» και κατέληξε: «Μπορεί να μην τα καταφέρουμε. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».