Εκρηκτική είναι η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ισπανία τέσσερις μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Ιουλίου. Υστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφάλισε χθες τη στήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με την αριστερή συμμαχία Sumar, δεχόμενο τον όρο του να κατατεθεί στη Βουλή νόμος αμνήστευσης όλων όσοι έχουν αντιμετωπίσει διώξεις για την απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, δείχνει έτοιμος να κερδίσει μια νέα θητεία.

Η επίμαχη αμνηστία όμως, που θα μπορούσε να αθωώσει έως και 1.400 ακτιβιστές και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Κάρλες Πουτζντεμόν, του φυγόδικου πρώην ηγέτη της Καταλωνίας που ζει αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες, προκαλεί θύελλες αντιδράσεων στην Ισπανία. Δημοσκόπηση είχε δείξει τον Σεπτέμβριο πως ένα 70% των Ισπανών είναι αντίθετοι. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν λάβει μέρος σε τρεις μεγάλες πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανωμένες από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox. Βίαια επεισόδια είχαν ξεσπάσει προχθές το βράδυ έξω από τα γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας βετεράνος πολιτικός του PP, πρώην επικεφαλής του κόμματος στην Καταλωνία, που το εγκατέλειψε το 2014 χάριν του Vox, πυροβολήθηκε χθες στο πρόσωπο από αγνώστους στο κέντρο της Μαδρίτης.

Διαπέρασε το σαγόνι του

Ο 78χρονος Αλέχο Βιδάλ-Κουάντρας δέχθηκε επίθεση ενώ έβγαινε από την κατοικία του, στην εύπορη συνοικία Σαλαμάνκα, και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Gregorio Marañon – σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σφαίρα διαπέρασε το σαγόνι του. Οι Αρχές καταζητούσαν χθες δύο άνδρες που επέβαιναν σε μια μαύρη Yamaha, φορώντας αμφότεροι κράνη, επισημαίνοντας πως ο ένας κατέβηκε από τη μηχανή πριν πυροβολήσει.

Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο Βιδάλ-Κουάντρας είχε διατελέσει ευρωβουλευτής του PP για 15 χρόνια, από το 1999 έως το 2014, έχοντας μάλιστα υπηρετήσει ως πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ 2004 και 2007. Αποχώρησε από το Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να βοηθήσει στην ίδρυση του Vox, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής με αυτό, το Vox δεν κατάφερε ωστόσο να εκλέξει το 2014 κανέναν ευρωβουλευτή και λίγο μετά, σύμφωνα με την «Guardian», ο Βιδάλ-Κουάντρας το εγκατέλειψε.

Επέλεξαν προσεκτικά τις λέξεις

Από τον Σάντσεθ μέχρι τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, τον επικεφαλής του Vox, όλοι οι ισπανοί πολιτικοί επέλεξαν χθες προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποίησαν σχολιάζοντας την επίθεση που δέχθηκε, χωρίς να αποδίδουν ευθύνες. Σαφώς πιο πύρινη ήταν η αντίδραση τόσο του Αμπασκάλ όσο και του Αλμπέρτ Νούνιεθ Φεϊχό, του επικεφαλής του PP, στη συμφωνία που συνήψαν οι Σοσιαλιστές με τους καταλανούς αυτονομιστές.

Κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι «σέρνει τη χώρα μας προς έναν απόλυτο και μη αναστρέψιμο εξευτελισμό», ο Φεϊχό απηύθυνε κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις: «η πολιτική μας αντίσταση θα είναι μακρά» διαβεβαίωσε. Τον ίδιο όρο, «πολιτική αντίσταση», χρησιμοποίησε και ο Αμπασκάλ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «πραξικόπημα». «Είτε ο δικτάτορας στο εδώλιο είτε όσοι από εμάς αντιδρούμε σε αυτό το πραξικόπημα στη φυλακή» διακήρυξε.

«Πολιτική δίωξη»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο Σάντος Θερντάν, το ανώτερο στέλεχος των Σοσιαλιστών που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους καταλανούς αυτονομιστές, είπε ότι ενώ το κόμμα του έχει ακόμη «έντονες διαφωνίες με το Junts», τις παραμέρισε προς το συμφέρον του σχηματισμού μιας «σταθερής κυβέρνησης», σημειώνοντας πως η συμφωνία προβλέπει στήριξη της κυβέρνησης για πλήρη τετραετή θητεία.

Το ίδιο το Junts, ωστόσο, που επιδιώκει και νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε πως η στήριξη κάθε νόμου θα εξαρτάται από την πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με την πολιτική διαμάχη της περιοχής, ενώ στη δική του συνέντευξη από τις Βρυξέλλες, ο ιδρυτής του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν, είπε πως η συμφωνία προβλέπει επανόρθωση για αυτό που περιέγραψε ως «πολιτική δίωξη» από τη Μαδρίτη, καθώς και μια εγγύηση πως δεν θα επαναληφθεί, και ότι οι Καταλανοί τους οποίους αφορά η αμνηστία δεν οφείλουν ούτε να αναγνωρίσουν τη διάπραξη οποιουδήποτε εγκλήματος ούτε να απολογηθούν για την απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας το 2017 – κάτι στο οποίο είχαν αρχικά επιμείνει οι Σοσιαλιστές.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Μέσω του ευρωπαίου επιτρόπου Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αμνηστίας. Προς το παρόν, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σάντσεθ θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με τη σχετική συζήτηση να προγραμματίζεται για τις 15 και 16 Νοεμβρίου. Χρειάζεται πάντα, προκειμένου να εξασφαλίσει νέα θητεία, τη στήριξη των πέντε βουλευτών του Βασικού Εθνικιστικού Κόμματος, που είχε ανακοινώσει πως περίμενε να δει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας PSOE-Junts προτού την επιβεβαιώσει.