Η συγκινητικότερη στιγμή ήταν όταν η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Μπέρμπελ Μπας σήκωσε το κεφάλι προς τα θεωρεία για να χαιρετίσει τη Μάργκοτ Φρίντλεντερ, 102 χρονών. Είχε περάσει από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά επέζησε και χθες ήταν προσκεκλημένη για την ειδική συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ για τα 85 χρόνια του Ολοκαυτώματος. Η παρουσία της χαιρετίστηκε από τους όρθιους βουλευτές με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Το γεγονός ότι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, όπως η Μάργκοτ Φρίντλεντερ, τιμούν τη μνήμη αυτής της ημέρας, βλέποντας ότι οι Εβραίοι φοβούνται ξανά να κυκλοφορούν στους δρόμους της Γερμανίας, «είναι ντροπή», είπε η πρόεδρος της Βουλής ανοίγοντας τη συζήτηση, «το «ποτέ ξανά» είναι τώρα».

Μιάμιση ώρα αργότερα, η Μάργκοτ Φρίντλεντερ, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μπήκε στη συναγωγή Beth Zion για την κεντρική τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς. Τη Νύχτα των Κρυστάλλων, 9 Νοεμβρίου 1938, η συγκεκριμένη συναγωγή στην Μπρούνενστρασε δεν πυρπολήθηκε από τους Ναζί μόνο και μόνο γιατί φοβήθηκαν ότι η φωτιά θα επεκταθεί και στα γειτονικά σπίτια. Υπέστη όμως σοβαρές ζημιές, έκλεισε μετά τα πογκρόμ για δεκαετίες και μόλις το 2007, αφού επισκευάστηκε και αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή, λειτούργησε ξανά ως συναγωγή.

Αυστηρή φύλαξη

Φυλάσσεται όλο το 24ωρο από αστυνομική δύναμη και ακόμα πιο αυστηρά έγιναν τα μέτρα φύλαξης μετά την 7η Οκτωβρίου, την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Στην αυστηρή φύλαξή της οφείλεται το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε άμεσα η προσπάθεια εμπρησμού με μολότοφ πριν από τρεις εβδομάδες, τις πρώτες ημέρες μετά την έκρηξη της κρίσης στη Γάζα.

«Η φύλαξη είναι σωστό μέτρο και ειδικά τώρα σημαντικό», είπε ο πρόεδρος του Εβραϊκού Συμβουλίου Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ. «Αλλά δεν θέλουμε μέτρα προστασίας. Θέλουμε να ζούμε ελεύθερα στη Γερμανία, τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Σούστερ, αποδίδοντας με μία φράση την αγωνία και τον φόβο των Εβραίων με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, τα αντισημιτικά συνθήματα, τις επινίκιες διαδηλώσεις ισλαμιστών για το μακελειό των Εβραίων στις 7 Οκτωβρίου, το μεγαλύτερο μετά το Ολοκαύτωμα.

«Δεν μπορεί να αναγράφονται ξανά στους τοίχους σπιτιών αστέρια του Δαβίδ το 2023», τόνισε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, και διαδηλωτές «να επευφημούν στους δρόμους και στις πλατείες μας» την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για τη δολοφονία Εβραίων. Για τον Σολτς είναι αδιάφορο αν ο αντισημιτισμός έχει θρησκευτικά κίνητρα, προέρχεται από τη Δεξιά ή την Αριστερά, αν έχει «καλλιτεχνικό ή επιστημονικό μανδύα», αν έχει ρίζες αιώνων εδώ ή είναι εισαγόμενος στη χώρα. «Δεν αποδεχόμαστε τον αντισημιτισμό. Πουθενά», τόνισε ο Σολτς. «Πρέπει να ανταποκριθούμε στην υπόσχεση που δόθηκε μετά το 1945: ποτέ ξανά».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ έδωσε τον δικό του τόνο με ειδική εκδήλωση στο προεδρικό ανάκτορο Μπελβί για την καταδίκη του αντισημιτισμού και κάθε είδους ρατσισμού. Εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η βία στην Εγγύς Ανατολή διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία και κάλεσε τους Παλαιστίνιους και όσους έχουν αραβικές ρίζες και βρίσκονται στη Γερμανία να μην εργαλειοποιούνται από τη Χαμάς.