Αδιανόητες είναι οι αυξήσεις των τιμών στο ελαιόλαδο που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Μέσα σε δύο χρόνια, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν άρχισε η «επίθεση» της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μέχρι σήμερα, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 92,7%!

Οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής που λαμβάνουν οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής αυτό το διάστημα φέρνουν ακόμη υψηλότερες τιμές, με το λάδι να γίνεται κυριολεκτικά απλησίαστο, καθώς οι ανατιμήσεις φθάνουν έως και το 48%.

Σε συνέντευξη του, ο Μύρων Χιλετζάκης, μίλησε για την πορεία της τιμής του λαδιού. Ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου ανέφερε «Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλη αύξηση στο λάδι. Το μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει κι άλλη αύξηση της τιμής. Η κλιματική αλλαγή έχει ”χτυπήσει την πόρτα” μας.»

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε «Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει. Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ευνοούν ένα έντομο που λέγεται δάκος κι αυτό μειώνει την ήδη μειωμένη παραγωγή που έχουμε. Έτσι, εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή».

«Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας»

Σε ότι αφορά, για την τιμή του λαδιού διευκρίνισε ο κ. Χιλετζάκης ότι δεν τις καθορίζει ο Έλληνας παραγωγός. «Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό».

«Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό»

Σχετικά με την εκμετάλλευση του καταναλωτή στην αγορά του λαδιού ανέφερε: «Σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι 13.5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ ο παραγωγός το πούλησε πέρυσι 4.5 με 5 ευρώ. Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό. Εξαρτάται από άλλους μεσάζοντες».

Ενώ για τις κλοπές που έχουν επισημανθεί ότι γίνονται στον καρπό της ελιάς: «Είμαστε μάρτυρες καθημερινά κλοπών ελαιοκάρπων. Είναι ένα χρηματιστήριο πλέον το λάδι. Γίνεται ο χαμός».

Δείτε το βίντεο

Η πηγή του «κακού»

Στις ποσότητες που παράγουν Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βρίσκεται η αρχή του νήματος για τη διαμόρφωση των τιμών στο ελαιόλαδο. Οι τιμές άρχισαν να παίρνουν τον ανήφορο την προηγούμενη σεζόν, το 2022/2023 όταν οι άλλες οι δύο χώρες -πλην της Ελλάδας- αντιμετώπισαν σημαντικά μικρότερη παραγωγή εξαιτίας ακραίας ξηρασίας. Φέτος η παραγωγή παραμένει προβληματική εκεί, ενώ και για την Ελλάδα είναι μια χρονιά μειωμένης παραγωγής, όπως προαναφέρθηκε.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, η καινούργια παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις 31 Οκτωβρίου ήταν στα 9,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία. Στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 8,70 – 8,80 ευρώ το κιλό και στην Ισπανία μέχρι 8,22 ευρώ.