Συντηρείται το κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή με την Ιορδανία να «αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» όσον αφορά την αντίδρασή της στην «αποτυχία» του Ισραήλ να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπισέρ αλ Χασάουνα, δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει ως απάντηση, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Θυμίζουμε πως η Ιορδανία ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο).

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδρασή μας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνέπειές της», είπε ο Χασάουνα.

«Kόκκινη γραμμή»

Η πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα δεν αποτελεί αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, είπε ο Χασάουνα. «Η βάναυση ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και σε ασθενοφόρα», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σάφαντι είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ενώ ο στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο Αμάν ζητούν ακύρωση της ειρηνευτικής συνθήκης με το Ισραήλ

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους έχουν πραγματοποιηθεί στο Αμάν με αίτημα την ακύρωση της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ και το κλείσιμο της ισραηλινής πρεσβείας.

Η Ιορδανία, η οποία μοιράζεται τα σύνορά της με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας ζήτησε την «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Ο κόσμος είναι σιωπηλός», δήλωσε οργισμένος. «Ο αραβικός κόσμος το αντιλαμβάνεται σαφέστατα: οι ζωές των Παλαιστινίων αξίζουν λιγότερο από τις ζωές των Ισραηλινών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όρια: σταματούν στα σύνορα, στις φυλές και στις θρησκείες».