Το Κυπριακό έχει μπει στο ράφι. Κανείς δεν περιμένει εξελίξεις, πολύ πριν τις δηλώσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους για λύση δύο κρατών και τέλος της ομοσπονδίας. Ακόμα και πριν το Κραν Μοντανά. Παρά τις δηλώσεις και τις προσπάθειες επανεκκίνησης του διαλόγου.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις και οι κινήσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ που ξεκαθαρίζει ότι για να δεχθεί το διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου από το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αυτός θα πρέπει να είναι «αμερόληπτος», σύμφωνα με τους όρους των κατεχομένων.

Αμερόληπτος απεσταλμένος

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» μάλιστα ο Τατάρ, στη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Πιερ Λακρουά, βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, την Τετάρτη δήλωσε ότι τα κατεχόμενα απορρίπτουν απολύτως την ιδέα το πρόσωπο που αναφέρεται ως ειδικός απεσταλμένος «να είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εργαστεί για να διερευνήσει αν υπάρχει βάση διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση». Υποστηρίζοντας ακόμα ότι θέλουν έναν «προσωπικό απεσταλμένο» που θα είναι αμερόληπτος, θα έχει περιορισμένες εξουσίες και θα εκτελέσει τα καθήκοντά του για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Με τις πληροφορίες να θέλουν την τουρκοκυπριακή πλευρά υπεύθυνη για την απόρριψη της πρότασης διορισμού γυναίκας διπλωμάτη από την Αυστραλία, της Τζούλι Μπίσοπ (σύμφωνα με το Hellas Journal) με τη δικαιολογία ότι η χώρα της είναι μέλος της Κοινοπολιτείας όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν επιβεβαιώνεται

Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από τη Λευκωσία, με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ακόμα «τέτοια επίσημη ενημέρωση».

Η Πύλα

Η συμφωνία της Πύλας (σς που αφορά τη συμφωνία για το δρόμο Άρσους – Πύλας) θεωρήθηκε ένα πολύ σημαντικό μέτρο με τα Ηνωμένα Έθνη να δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα για την υλοποίηση του. Μία συμφωνία που όπως σημειώνουν πολλοί διπλωμάτες θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Και που όπως έλεγαν πηγές στο in ήταν ένα σαφές δείγμα προθέσεων και από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεδομένης τόσο της συμβολικής σημασίας, όσο και της διάθεσης επίλυσης πραγματικών προβλημάτων.

Το διπλωματικό παιχνίδι του Ερντογάν

Το ερώτημα είναι πώς θα θελήσει να κινηθεί ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με το Κυπριακό και πώς θα το αξιοποιήσει αυτή τη φορά ως ένα σημαντικό εργαλείο στη διπλωματική του φαρέτρα.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Τουρκία έρχεται ξανά σε ρήξη με τη Δύση.

Στο ελληνοτουρκικό μέτωπο αυτή τη στιγμή η Άγκυρα δείχνει να έχει αποφασίσει να διατηρήσει την ηρεμία και να προχωρήσει στο διάλογο, ως μία κίνηση σεβασμού στη διεθνή νομιμότητα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει το ίδιο και για το Κυπριακό.

Αρμόδιες πηγές πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή δεν απέκλειαν ο Ερντογάν να θελήσει κάποια στιγμή να κάνει μία κίνηση και στο Κυπριακό, ωστόσο αυτή τη στιγμή το εν λόγω σενάριο δείχνει να απομακρύνεται. Και το Κυπριακό να παραμένει στο φαύλο κύκλο της αδιαλλαξίας σε μία περίοδο μάλιστα που το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Οι εξελίξεις του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς και οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν κατά τη λήξη της σύγκρουσης ίσως επιβάλλουν κινήσεις στην περιοχή που θα συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρο. Προς το παρόν πάντως το αδιέξοδο δείχνει να συνεχίζεται.

Ενεργειακό πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή η Κύπρος προχωρά και το ερευνητικό της πρόγραμμα, με το Transocean Barrents να ετοιμάζεται για γεώτρηση για την ιταλική ΕΝΙ στον στόχο Κρόνος -2 στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε μία περίοδο μάλιστα που τα κοιτάσματα και οι ενεργειακοί δρόμοι βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στη σκιά και των αλλαγών στη γεωπολιτική σκακιέρα.