Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται τα συμβόλαια στη Νέα Υόρκη το 1966, καθώς η προοπτική για περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το προϊόν. Ο δείκτης μελλοντικής εκπλήρωσης του παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού (FCOJ) στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE) έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 4,17 δολ. ανά λίβρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προτού υποχωρήσει στα 3,83 δολ. ανά λίβρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν καταγράφεται αύξηση κατά 90% μόνο τη φετινή χρονιά. Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών – μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν το χυμό που καθιστά τους καρπούς από μολυσμένα δέντρα «πράσινους, δύσμορφους και πικρούς», σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – έχει διαβρώσει την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2005. Η ασθένεια έχει γίνει επίσης ολοένα και πιο διαδεδομένη στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.

Ελέγχονται επτά πολυεθνικές

Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε επτά πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων τους «και, εφόσον, διαπιστωθεί πρόβλημα, δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha σχετικά με την ακρίβεια στην αγορά. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι υπαρκτό για τους καταναλωτές, σημείωσε όμως πως δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Μιλώντας για τις διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων προϊόντα καθαρισμού, σκόνες πλυντηρίου και είδη προσωπικής φροντίδας, υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας της. Οπως είπε, η αγορά μας είναι «ρηχή και κάποιοι έχουν δεσπόζουσα, ολιγοπωλιακή θέση». Αυτή τη στιγμή ελέγχονται επτά πολυεθνικές εταιρείες για το περιθώριο κέρδους και εφόσον διαπιστωθεί ότι βγάζουν παραπάνω χρήματα από το 2023 σε σχέση με το 2021 θα επιβληθούν πολύ ισχυρά πρόστιμα και δεν θα διστάσουμε να το ανακοινώσουμε, σημείωσε.

Επαγγελματικός λογαριασμός

Ερχεται διάταξη, η οποία θα επιβάλλει το άνοιγμα και τη διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω του POS, το οποίο επίσης θα είναι συνδεδεμένο με τα συστήματα της ΑΑΔΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έρχεται νωρίτερα, το 2025, από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί, επειδή το οικονομικό επιτελείο πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του νέου φορολογικού συστήματος.

Αλλαγές στελεχών κορυφής

Διοικητικές αλλαγές στη Eurobank μετά την παραίτηση του αναπληρωτή CEO της τράπεζας και μέλος του ΔΣ της Ανδρέα Αθανασόπουλου, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία του ομίλου Olympia. Τη θέση του στη Eurobank αναλαμβάνει ο Ιάκωβος Γιαννακλής, πρώην γενικός διευθυντής, επικεφαλής Retail Banking και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής, που επιστρέφει στον Ομιλο Eurobank ύστερα από απουσία τεσσάρων μηνών. Ο Ι. Γιαννακλής, με εμπειρία άνω των 30 ετών στον τραπεζικό χώρο, θα αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο Φωκίωνα Καραβία. Ο Κωνσταντίνος Ψάλτης διατηρεί την ευθύνη συντονισμού της Μονάδας Ανασχεδιασμού Ομίλου, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Αθανασόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι Α. Αθανασόπουλος, πέραν από την εμπειρία στον τραπεζικό χώρο, έχει διατελέσει επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος.

Πάνω ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Υποχώρησε στο 2,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δύο χρόνια, ενώ στην Ελλάδα άλλαξε τροχιά και ανήλθε στο 3,9%, αυξημένος έναντι του Σεπτεμβρίου που είχε κλείσει στο 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός αναμένεται να έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό, στο 7,5% τον Οκτώβριο, έναντι 8,8% του Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (4,6%, έναντι 4,7% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,5%, έναντι 4,1% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-11,1% έναντι -4,6% τον Σεπτέμβριο).

Επιχειρηματικότητα εν καιρώ Covid

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν κατά την πανδημία και συγκεκριμένα το 2021. Ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων το έτος 2021 ανήλθε σε 880.349 με συνολική απασχόληση για 3.234.412 εργαζομένους. Από αυτές, οι 673.609 ήταν ατομικές επιχειρήσεις και οι 539.403 δεν απασχολούσαν μισθωτούς. Οι τομείς με το μεγαλύτερο πλήθος ενεργών επιχειρήσεων ήταν το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με 223.885 επιχειρήσεις (25,4%), οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες με 148.596 επιχειρήσεις (16,9%) και ακολουθούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 106.072 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12%.