Ειδικό τμήμα κατά της εμπορίας ανθρώπων αναμένεται να δημιουργηθεί στην νεοϊδρυθείσα Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ που συμμετείχε Στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την 20ή επέτειο από την Σύμβαση του Παλέρμο κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και της παράνομης διακίνησης μεταναστών που συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ που εξήγησε πως το «κλειδί» στον αγώνα κατά του trafficking είναι η πρόληψη.

«Υποστηρίζουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων, δίνοντας έμφαση στις συνέργειες της οργανωμένης πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών και επιμένουμε στη σημασία της εκπαίδευσης, τόσο της σχολικής όσο και της επαγγελματικής με στόχο την ανάπτυξη μιας νέας κοινωνικής συνείδησης περί του σχετίζεσθαι μεταξύ ισότιμων ατόμων. Θα πρέπει να εκπαιδευτούμε στο γεγονός ότι οι σχέσεις εκμετάλλευσης δεν περιορίζονται στη βία και τον εξαναγκασμό και πως για να «ξεκλειδώσουμε» και να ενδυναμώσουμε τα θύματα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη διεπιστημονική προσέγγιση και τη διατομεακότητα, έχοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα τους», αναφέρει στα nea.gr. προσθέτοντας πως «είναι επιτακτική ανάγκη να ανατραπούν τα έμφυλα στερεότυπα και να συμπεριληφθεί η διάσταση του trafficking στη σεξουαλική εκπαίδευση σε όλα τα σχολεία».

Παράλληλα, όπως σημειώνει δεν πρέπει να ξεχνάμε το «happytraffiking», όπου το θύμα φαίνεται να έχει «συναινέσει». Για παράδειγμα αρκετά κορίτσια που εξαναγκάζονται στην πορνεία δεν έχουν εμφανή σημάδια κακοποίησης και αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερη την αναγνώριση τους ως θύματα σωματεμπορίας. Στην πραγματικότητα ο δράστης έχει αποσπάσει τη συναίνεση ενώ ο περίγυρος σιωπά. Η συναίνεση όμως που αποσπάται, με δόλια μέσα, με παραπλάνηση, με την εκμετάλλευση της ανάγκης του θύματος ή οποιασδήποτε άλλης ευαλωτότητας του, ακόμα και με τη κατάχρηση της εμπιστοσύνης που τρέφει για το δράστη, είναι και νομικά μη έγκυρη και δεν αλλάζει σε τίποτα την εκμεταλλευτική συνθήκη που βιώνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (ILO) από τα 50 εκατομμύρια σύγχρονους σκλάβους περίπου τα 27,6 εκατομμύρια είναι άνθρωποι που εξαναγκάστηκαν σε εργασία-εκ των οποίων πάνω από 3,3 εκατομμύρια παιδιά. Πριν από μερικές ημέρες, ένα άρθρο του Euronews, που βασίστηκε σε πρόσφατα στοιχεία Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Δείκτη Δουλείας, τόνιζε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο σύγχρονης δουλείας, εξαιτίας της μαζικής εκτόπισης και την αναγκαστικής μετανάστευσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Φραντσέσκο Φορτζιόνε, πρώην Πρόεδρος της βουλευτικής Επιτροπής Αντι-μάφια, ο οποίος είχε χαρτογραφήσει την παγκόσμια μαφία στο βιβλίο του «Άτλας ΓεωεγκληματικήςMafiaExport», είχε επιμείνει στην ομερτά και στην κουλτούρα ατιμωρησίας που κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κουλτούρα ατιμωρησίας δεν μπορεί να σπάσει δίχως την εκπαίδευση, δηλαδή δίχως την εδραίωση μιας νέας νοοτροπίας και το trafficking δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί δίχως την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων.

Η σύμβαση του Παλέρμο

Ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ αναφέρεται και στην σύμβαση του Παλέρμο που θέσπισε ένα διεθνές πλαίσιο στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με τη συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, μεταξύ αυτών και η εμπορία ανθρώπων, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει μέρος του πλανήτη, όπου οι εγκληματίες θα μπορούν να δρουν ατιμώρητοι.

Η Σύμβαση συμπληρώθηκε με τρία Πρωτόκολλα: 1) το Πρωτόκολλο κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών από τη Γη, τη Θάλασσα και τον Αέρα, 2) το Πρωτόκολλο κατά της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, τμημάτων και συστατικών τους και πυρομαχικών και 3) το Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων, Ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών, που άνοιξαν για υπογραφή στο Παλέρμο Ιταλίας στις 12-15 Δεκεμβρίου 2000.

Το προαναφερθέν δε Πρωτόκολλο για την Πρόληψη, Καταστολή και Τιμωρία της Εμπορίας Ανθρώπων, Ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών κατοχύρωσε ρητά μια σειρά δικαιωμάτων για τα θύματα, τόσο στο στάδιο της τυχόν ποινικής διαδικασίας, όσο και στη διαδικασία προστασίας και κοινωνικής (επαν)ένταξής τους, με τη θέσπιση υποχρέωσης των Κρατών να εξετάζουν τη δυνατότητα λήψης μέτρων που διασφαλίζουν τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική αποκατάστασή τους. Παράλληλα το Πρωτόκολλο κατά της Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών από τη Γη, τη Θάλασσα και τον Αέρα καθιέρωσε ένα συνεκτικό διεθνές πλαίσιο για την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την πρόληψή της, προστατεύοντας παράλληλα τα δικαιώματα των μεταναστών.

Αμφότερα τα Πρωτόκολλα για την εμπορία και την παράνομη διακίνηση μεταναστών αποτελούν σημαντικά νομικά εργαλεία κατά της εγκληματικής δράσης που σχετίζεται με την μετανάστευση στην περιοχή της Μεσογείου