Περίπου 260 πτώματα ανασύρθηκαν από τον χώρο ενός μουσικού φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ που δέχτηκε επίθεση από μαχητές της Χαμάς, λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση και εισβολή τους στη χώρα, το μεσημέρι του Σαββάτου (7/10).

Αργά την Κυριακή (8/10), η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka είπε ότι ανέσυρε εκατοντάδες πτώματα από το φεστιβάλ Supernova κοντά στη Γάζα.

Εικόνες και βίντεο που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, δείχνουν τους επισκέπτες του φεστιβάλ να τρέχουν έντρομοι και πανικόβλητοι για να σωθούν καθώς ένοπλα μέλη της Χαμάς τους επιτίθενται. Δυστυχώς ορισμένοι κατέληξαν να δολοφονούνται και άλλοι να κρατούνται όμηροι.

Νωρίς τη Δευτέρα (9/10), ο αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα «σχεδόν 48 ώρες μετά τη μάχη… η κατάσταση στο Ισραήλ είναι τρομερή».

Είπε ότι οι μάχες συνεχίζονται στο νότιο Ισραήλ και ότι ο Ισραηλινός Στρατός εκτιμά ότι πάνω από 1.000 μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος στην άνευ προηγουμένου επίθεση του Σαββάτου.

Προσέθεσε ότι 700 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν -άμαχοι και στρατιωτικό προσωπικό- και περισσότεροι από 2.100 τραυματίστηκαν. Με έναν «υψηλό αριθμό βαριά τραυματισμένων», αναμένονται περισσότεροι θάνατοι, σημείωσε. Δεν ήταν σαφές πόσα από τα πτώματα από το φεστιβάλ περιλαμβάνονταν ήδη στον συνολικό απολογισμό του Ισραήλ.

Όσοι κατάφεραν να σωθούν μιλούν για στιγμές έως και ώρες απόλυτου τρόμου αλλά και για εικόνες που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

Βίντεο από τον χώρο του φεστιβάλ:

Η πρώτη σειρήνα

Μία παρευρισκόμενη στο φεστιβάλ, ονόματι Ortel θυμάται το πρώτο σημάδι που μαρτύρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Ήταν όταν ήχησε μία σειρήνα κοντά στην αυγή», προειδοποιώντας για ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η ομοβροντία των πυραύλων ακολουθήθηκε από αλλεπάλληλους πυροβολισμούς.

«Έκλεισαν το ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά μπήκαν μέσα και άρχισαν να πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση» είπε η Ortel στο Channel 12 του Ισραήλ.

«Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με φορτηγά, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές», είπε.

Άρχισαν να πυροβολούν τα αυτοκίνητα

Οι άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν από το σημείο, είπε, τρέχοντας στην άμμο και μπήκαν στα αυτοκίνητά τους για να απομακρυνθούν αλλά υπήρχαν τζιπ γεμάτα ένοπλους που τα πυροβολούσαν.

«Φτάσαμε ως ένα σημείο και μετά σταματήσαμε τα οχήματά μας και αρχίσαμε να τρέχουμε. Κρύφτηκα μέσα σε έναν θάμνο και προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει» συνεχίζει την περιγραφή της.

«Έβαλα το τηλέφωνο σε λειτουργία σίγασης και μετά άρχισα να σέρνομαι μέσα σε έναν πορτοκαλεώνα. Από πάνω μου έκαιγε μία τεράστια φωτιά».

Ο χώρος του φεστιβάλ – με τρεις σκηνές, χώρο για κάμπινγκ, μπαρ και φαγητό – ήταν στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στο Κιμπούτζ Ρεΐμ. Δεν απέχει πολύ από τη Λωρίδα της Γάζας, από όπου οι μαχητές της Χαμάς πέρασαν για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους. Διείσδυσαν σε πόλεις και χωριά, παίρνοντας ομήρους δεκάδες ανθρώπους.

Ο Adam Barel είπε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz πως στο φεστιβάλ οι περισσότεροι γνώριζαν για την πιθανότητα εκτόξευσης ρουκετών, ωστόσο οι πυροβολισμοί ήταν ένα σοκ.

Όπως πολλοί άλλοι, προσπάθησε να δραπετεύσει με το αυτοκίνητό του αλλά ένοπλοι πυροβολούσαν εναντίον τους, έτσι βγήκε και έτρεξε. «Χτυπήθηκαν άνθρωποι», είπε. «Κρυφτήκαμε. Όλοι έτρεξαν κάπου αλλού».

Πλάνα από τα βομβαρδισμένα αυτοκίνητα έξω από το χώρο του φεστιβάλ:

 

Παρίστανα τη νεκρή για να σωθώ

Η Esther Borochov είπε στο Reuters ότι έφευγε όταν το όχημά της συγκρούστηκε. Είδε έναν νεαρό άνδρα να οδηγεί ένα άλλο αυτοκίνητο, ο οποίος της είπε να μπει μέσα. Το έκανε αλλά στη συνέχεια εκείνος σκοτώθηκε από πυροβολισμό. Η Esther είπε ότι παρίστανε τη νεκρή μέχρι που τελικά τη σώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου. Ήρθαν στρατιώτες και μας πήγαν στους θάμνους» θυμάται χαρακτηριστικά.

Η Gili Yoskovich είπε στο BBC πώς κρύφτηκε σε ένα περιβόλι. «Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν τριγύρω. Ήμουν πολύ ήσυχη. Δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα».

Τελικά, μετά από τρεις ώρες, άκουσε τις φωνές Ισραηλινών στρατιωτών και αποφάσισε να τρέξει προς το μέρος τους.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε στο Channel 12 ότι ήταν «τέσσερις-πέντε ώρες ταινίας τρόμου… Τρέχαμε σαν τρελοί, ήταν απλά τρελό».

«Ήταν μία προγραμματισμένη ενέδρα»

«Ήταν μια σφαγή», είπε ο Γιανίβ, γιατρός έκτακτης ανάγκης που κλήθηκε στο σημείο του φεστιβάλ.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου. Ήταν μια προγραμματισμένη ενέδρα. Καθώς οι άνθρωποι έβγαιναν από τις εξόδους κινδύνου, ομάδες τρομοκρατών τους περίμεναν εκεί και άρχισαν να τους αρπάζουν» είπε ο ίδιος στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan News.

«Υπήρχαν 3.000 άτομα, οπότε μάλλον γνώριζαν. Είχαν μυστικές πληροφορίες».

Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τοπικών ΜΜΕ.

Οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς συνεχίζονται και το Ισραήλ έχει εξαπολύσει κύμα αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Από τις επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 άνθρωποι, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.