Σε περίοπτη θέση στη μαύρη λίστα της ΑΑΔΕ με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου εντοπίζονται οι εκδοτικές επιχειρήσεις του Γιάννη Φιλιππάκη που εκδίδουν μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Δημοκρατία, Espresso και Εστία.

Πρόκειται για την εταιρεία Δημοκρατικός Tύπος, η οποία εμφανίζει οφειλές 4,402 εκατ. ευρώ και την ΕΣΤΙΑ Επενδυτική Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης με οφειλές 2,013 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία των εταιρειών αυτών, που φεσώνουν το Δημόσιο με καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, συνδεδεμένη με την επιχειρηματική διαδρομή του Γιάννη Φιλιππάκη είναι δαιδαλώδης και σε πολλά σημεία σκοτεινή.

Απορροφήσεις εταιρειών, αμφίβολης νομιμότητας και σκοπιμότητας μεταβιβάσεις τίτλων από υπόδικους για εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο, χρέη προς εργαζόμενους, ακάλυπτες επιταγές προς συνεργάτες και πιστωτές, υπαγωγή σε ευνοϊκές ρυθμίσεις με αμφισβητούμενα για την ορθότητά τους οικονομικά στοιχεία είναι μερικοί από τους κρίσιμους σταθμούς στην επιχειρηματική διαδρομή του Γιάννη Φιλιππάκη.

Διαδρομή που ακριβώς επειδή σχετίζεται με μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλει να μην έχει σκοτεινές εσοχές και οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να την ελέγχουν.

Πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν για την απορρόφηση της χρεωμένης εκδοτικής επιχείρησης Δημοκρατικός Τύπος από την Εστία Επενδυτική ΜΜΕ ΑΕ, και την υπαγωγή της τελευταίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για διακανονισμό των οφελών της, παρά το γεγονός ότι βάσει των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν δεν πληρούνταν τα κριτήρια.

Μελανό σημείο παραμένει και η μεταβίβαση στον Γιάννη Φιλιππάκη του τίτλου της Espresso από τον υπόδικο, για την εμπλοκή του σε ένα από τα πιο δυσώδη σκάνδαλα στην ιστορία των media, Πέτρο Κυριακίδη.

Η εφημερίδα «Espresso» ανήκε στις ΝΕΠ Εκδόσεις του Κυριακίδη, επιχείρηση που είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας για συμμετοχή σε κακουργήματα που έχουν σχέση με το σκάνδαλο της Proton Bank.

Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν μιλήσει επωνύμως για ύποπτες μεθοδεύσεις και συναλλαγές κατηγορώντας ευθέως τον Γιάννη Φιλιππάκη, που ωστόσο φαίνεται να βρίσκει πάντα σανίδες σωτηρίες και επί το λαϊκότερο «γερές πλάτες» να στηριχτεί. Φήμες που επιμένουν θέλουν οι γαλάζιες φτερούγες που προστατεύουν τον κ. Φιλιππάκη να ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Και επειδή το αίμα νερό δεν γίνεται ακόμη και αν αναμειχθεί με σκάνδαλο υποκλοπών, ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης φαίνεται ότι κατάφερε να εξασφαλίζει κάλυψη και «συγχωροχάρτι» στον Φιλιππάκη ακόμη και μετά τις προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό και στην σύζυγο του.

Ωστόσο στις περιπτώσεις που μιλάμε για την «τέταρτη εξουσία» υποψίες για μεθοδεύσεις και ύποπτες διαδρομές δεν πρέπει να μένουν αδιερεύνητες γιατί πλήττεται η αξιοπιστία της και τελικά πληγώνεται η Δημοκρατία.

Η εικόνα του επιχειρηματία που έχει καταφέρει να μένει στο απυρόβλητο και να την βγάζει πάντα καθαρή σε αντίθεση με το μέσο πολίτη, προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Όταν δε πρόκειται για επιχειρηματία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η «βλάβη» μπορεί να καταστεί ανήκεστος και η ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση βαραίνει τους θεσμούς.