Η μικρή Κλάκσβικ συνεχίζει να προσφέρει σουρεαλιστικές ιστορίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε ρυθμούς rock “n” roll. Οι ηλεκτρολόγοι της πόλης των μόλις 5.032 κατοίκων των Νησιών Φερόε αναδεικνύουν όλη την ομορφιά του ποδοσφαίρου μέσω της εκπληκτικής πορείας τους στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Μετά την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Φερεντσβάρος, έθεσαν νοκάουτ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και την πρωταθλήτρια Σουηδίας Χάκεν, στη διαδικασία των πέναλτι. Πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο σουηδός τερματοφύλακας Γιόχανσον που κουβαλά επίσης μία σουρεαλιστική ιστορία στην πλάτη του.

Η Κλάκσβιλ μετατρέπεται σε άλλοθι όσων τάσσονται κατά των σχεδίων για κλειστές ευρωπαϊκές λίγκες και αναδεικνύει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το ποδόσφαιρο τον βασιλιά των αθλημάτων.

Ο άνθρωπος που εξασφάλισε για την Κλάκσβιλ την πρώτη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκούς ομίλους- το ελάχιστο είναι η παρουσία της στο Κόνφερενς Λιγκ- είναι ο 32 ετών Σουηδός Γιόναταν Γιόχανσον ο οποίος τον Απρίλιο του 2021 κρέμασε τα γάντια του για να γίνει ηλεκτρολόγος. Πριν τέσσερις μήνες ένας φίλος τού πρόσφερε θέση σε ομάδα της πέμπτης κατηγορίας του νορβηγικού πρωταθλήματος για να παίζει όμως ως κεντρικός αμυντικός. Λίγες εβδομάδες αργότερα βρισκόταν στη Ρόδο για οικογενειακές διακοπές όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον προπονητή της Κλάκσβικ, Μάγκνε Χόσετ για να τον ρωτήσει αν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του, ως τερματοφύλακας, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα τέσσερα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του στα τρία, ενώ εναντίον της πρωταθλήτριας Σουηδίας Χάκεν απέκρουσε το πέμπτο πέναλτι που εκτέλεσε ο Σάντμπεργκ δίνοντας την ευκαιρία στον Φόρεν να στείλει την Κλάκσβικ στον ποδοσφαιρικό παράδεισο.

«Είναι σαν να βρίσκομαι ακόμα σε διακοπές. Δύσκολο να το περιγράψεις με λέξεις τι σημαίνει όλο αυτό για την Κλάκσβικ και τα Νησιά Φερόε», έλεγε γελώντας αργότερα ο Γιόχανσον.

Αντίπαλος στον επόμενο, τρίτο προκριματικό γύρο, είναι η πρωταθλήτρια Νορβηγίας Μόλντε, και φυσικά οι ηλεκτρολόγοι της Κλάκσβικ κάνουν μεγάλα σχέδια.

«Θα έχει πλάκα όταν θα πάμε την επόμενη εβδομάδα στο Μόλντε», λέει ο Γιόχανσον υπενθυμίζοντας πως η σύντροφός του κατάγεται από γειτονική πόλη. «Πιστεύω πως έχουμε κι εκεί καλές πιθανότητες. Είναι υπέροχο συναίσθημα να προχωράς στην Ευρώπη. Το παιχνίδι με τη Χάκεν ήταν ένα πραγματικό rock’n’roll. Πριν από έξι εβδομάδες δεν έπαιζα ποδόσφαιρο. Η ιστορία μου συνεχίζει να γράφεται με καλό τρόπο».

Ο Γιόχανσον γράφει την ωραιότερη ιστορία των φετινών Κυπέλλων Ευρώπης περιστοιχισμένος από φώτα που τοποθετούν οι ηλεκτρολόγοι των Νήσων Φερόε