Οι διακοπές των υποψηφίων που έδωσαν τη μάχη τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται, αλλά και η αγωνία τους καλά κρατεί. Αυτοί μάλιστα που βρίσκονται στα όρια της κατώτερης βάσης της σχολής όπου επιθυμούν να εισαχθούν αγωνιούν περισσότερο.

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα σύμφωνα με τις υπουργικές εξαγγελίες, συντομότερα από τις προηγούμενες χρονιές. Τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι ήταν στα περισσότερα μαθήματα ευκολότερα ή παρόμοιας δυσκολίας με περσινά και οι βαθμολογίες, ειδικότερα στα υψηλά κλιμάκια, ήταν λίγο υψηλότερες.

Υπάρχει κάποια σχετική αύξηση στους αριστούχους που εμφανίζονται περισσότεροι.

Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων επηρεάζει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος, η οποία προκύπτει από το γινόμενο του συντελεστή που ορίζει κάθε σχολή επί τον μέσο όρο των πανελλαδικών επιδόσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο.

Η ελάχιστη βάση σε κάθε επιστημονικό πεδίο κάτω από την οποία δεν εισέρχεται κανένας σε καμία σχολή είναι: 1ο Πεδίο 9,42, 2ο Πεδίο 9,87, 3ο Πεδίο 9,31 και 4ο Πεδίο 8,34.

Συμμετείχαν 88.570 υποψήφιοι έναντι 73.220 πέρυσι από τα ΓΕΛ και 15.350 από τα ΕΠΑΛ. Το σωσίβιο για πολλούς φέτος ήταν το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, γιατί με τις καλύτερες επιδόσεις στις βαθμολογίες κράτησε τους υποψηφίους στη διεκδίκηση μιας θέσης σε κάποια σχολή, γιατί διαφορετικά ο κόφτης που ονομάζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα τους το επέτρεπε.

Πολλοί υποψήφιοι με βαθμολογίες στα τρία μαθήματα πολύ κάτω από το 10, με έναν καλό βαθμό στην Εκθεση κάλυψαν την Ελάχιστη Βάση.

Αυξομειώσεις ανά πεδίο

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών, στα Αρχαία έχουμε περίπου διπλάσιους αριστούχους από πέρυσι, αλλά και στα Λατινικά αρίστευσε το 22,74% ενώ την προηγούμενη χρονιά το ποσοστό ήταν 13,96%.

Επειδή το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και της Εκθεσης έχουν αυξημένο συντελεστή σε πολλές σχολές, το αποτέλεσμα θα είναι η Βάση σε αυτές να αυξηθεί, έστω και αν τη φρενάρει λίγο η Ιστορία όπου σημειώθηκαν χειρότερες επιδόσεις.

Στο 2ο Πεδίο των Θετικών Επιστημών, στα Μαθηματικά οι επιδόσεις φέτος ήταν καλύτερες, αφού οι αριστούχοι είναι 17,87% έναντι 11,88% που ήταν πέρυσι. Αλλά και οι βαθμολογίες κάτω του 10 ήταν βελτιωμένες.

Το ίδιο συνέβη και με τη Φυσική που μαζί με τα Μαθηματικά έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τα άλλα μαθήματα στις περισσότερες σχολές του 2ου Πεδίου. Αποτέλεσμα αυτών είναι μικρή ώθηση των βάσεων προς τα άνω. Η Χημεία δεν προκάλεσε εκπλήξεις.

Στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής συγκεντρώνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων που στοχεύουν την είσοδό τους σε μια Ιατρική Σχολή ή σε κάποια Σχολή Βιολογίας.

Στις Ιατρικές Σχολές δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές ενώ κάποια μικρή πτώση της τάξεως 100 – 150 μονάδων είναι πιθανή. Στις κοινές Σχολές με το 2ο Πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.

Στο 4ο Πεδίο όπου ανήκουν οι Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής αναμένονται αυξομειώσεις των βάσεων, όχι όμως μεγαλύτερες των 200 μορίων.

Στα Μαθηματικά τα πήγαν καλύτερα από πέρυσι, αφού οι αριστούχοι είναι 20,74% έναντι 15,96% που ήταν πέρυσι.

Στο μάθημα όμως της Οικονομίας συναντάμε λιγότερους αριστούχους, αφού φέτος είναι 16,35% από 23,13% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό όμως εξισορροπείται από τις επιδόσεις στο μάθημα της Πληροφορικής, αφού φέτος το ποσοστό των αριστούχων είναι 20,74% από 15,96% της περασμένης χρονιάς.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά και να τονίσουμε ότι τα θέματα στα Μαθηματικά είναι ακριβώς τα ίδια στα οποία διαγωνίζονται και οι υποψήφιοι θετικών επιστημών.

Δυστυχώς συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει Μάρκετινγκ ή Διοίκηση Επιχειρήσεων να εξετάζεται στα ίδια θέματα με αυτόν που θέλει να γίνει Μαθηματικός, Φυσικός ή να μπει στο Πολυτεχνείο… Στην εποχή των Δεσμών το βιβλίο και η ύλη ήταν διαφορετικά στα δύο αυτά Επιστημονικά Πεδία. Σε όλα τα βαθμολογικά κλιμάκια οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά είναι πολύ χειρότερες στο 4ο Πεδίο από τις βαθμολογίες του 2ου, παρότι εξετάζονται στα ίδια ακριβώς θέματα.

Το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων θα είναι μικρή αύξηση στο πρώτο και δεύτερο πεδίο, μικρή μείωση στο τρίτο και αυξομειώσεις στο τέταρτο.

Το φαινόμενα αυτό θα το δούμε περισσότερο στα υψηλά κλιμάκια και όχι τόσο στα μεσαία και χαμηλά όπου οι κλυδωνισμοί θα είναι μικρότεροι.

Για την εκτίμηση των βάσεων λήφθηκαν υπόψη η κλιμάκωση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα, ο αριθμός των υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου.

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα γιατί απαιτείται πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα. Θεωρήσαμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων και η σειρά προτίμησης που δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δεν θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την περασμένη χρονιά.

Ο Αντώνης Φλωρόπουλος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής, διευθυντής φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ