Κλιμακώνεται συνεχώς η κόντρα της Κίνας όχι μόνο πλέον με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ευρώπη και άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, με αφορμή τον τεχνολογικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει για τον έλεγχο της τεχνολογίας – περιλαμβανομένων των μικροτσίπ και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τελευταία εξέλιξη στην άγρια αυτή – όπως εξελίσσεται – κόντρα είναι πως η Ολλανδία θέλει να περάσει ειδική νομοθεσία που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσει κινέζους φοιτητές από το να παρακολουθούν πανεπιστημιακά προγράμματα και μαθήματα πάνω σε ευαίσθητες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των μικροτσίπ και της άμυνας. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί η Ολλανδία θεωρείται η χώρα με την υψηλότερη τεχνολογία κατασκευής μικροτσίπ στην Ευρώπη. Η ASML Holding με έδρα την Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στη Γηραιά Ηπειρο.

Τον Οκτώβριο του 2022 η κυβέρνηση Μπάιντεν απαγόρευσε στις κινεζικές εταιρείες να αγοράζουν προηγμένα μικροτσίπ και εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών χωρίς ειδική άδεια. Περιόρισε επίσης τη δυνατότητα των αμερικανών πολιτών να παρέχουν υποστήριξη για την ανάπτυξη ή την παραγωγή τσιπ σε ορισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα. Η ASML με βάση το Veldhoven είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή μηχανών λιθογραφίας, οι οποίες χρησιμοποιούν φως για την επεξεργασία πυριτίου, του βασικού υλικού των μικροτσίπ. Πελάτες όπως η TSMC της Ταϊβάν, η Samsung (SSNLF) από την Κορέα και η κινεζική SMIC χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της ολλανδικής εταιρείας για τη μαζική παραγωγή τέτοιων μικροτσίπ. Οι πρόσφατες απειλές επίσης κατά του βιομηχανικού και οικονομικού κέντρου της Ταϊβάν δεν έχουν βελτιώσει καθόλου την κατάσταση.

Στη Βρετανία η Nexperia, η ολλανδική θυγατρική της εισηγμένης στη Σαγκάη κατασκευάστριας ημιαγωγών Wingtech, κλήθηκε από την κυβέρνηση να πουλήσει τουλάχιστον το 86% του μεριδίου που είχε αγοράσει στη Newport Wafer Fab, έναν χρόνο μετά την ανάληψη του ελέγχου του εργοστασίου. Στη Γερμανία το υπουργείο Οικονομίας απαγόρευσε στην Elmos Semiconductor, εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ αυτοκινήτων, να πουλήσει εργοστάσιό της στην πόλη του Ντόρτμουντ στη Silex, που είναι σουηδική θυγατρική της κινεζικής Sai Microelectronics.

Η Κίνα από την πλευρά της εδώ και χρόνια ακολουθεί πολιτική για περιορισμό των ξένων κατασκευαστών προϊόντων τεχνολογίας που βρίσκονται στο έδαφός της, δίνοντάς τους επιλογή ή να αποκαλύψουν ζωτικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες ή να φύγουν από την αγορά. Κινεζική νομοθεσία απαιτεί αυτά τα προϊόντα, περιλαμβανομένων και μικροτσίπ κι εξαρτημάτων λέιζερ, να σχεδιαστούν, να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν στην Κίνα.

Η Κίνα δεν θέλει να μείνει πίσω στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των ημιαγωγών, δύο βασικών στοιχείων στον παγκόσμιο αγώνα για τεχνολογική υπεροχή, που αποτελεί σημαντική πηγή γεωπολιτικής έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχοντας επίγνωση ότι αυτά τα δύο πεδία θα είναι κρίσιμα για το οικονομικό και στρατιωτικό μέλλον της Κίνας, το Πεκίνο διπλασιάζει τις προσπάθειες εξεύρεσης εγχώριων λύσεων, την ώρα που η Ουάσιγκτον περιορίζει την πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής που χρειάζεται η Κίνα για να παράγει μικροτσίπ, σχολίαζε η «El Pais».

Συμμαχίες

Η Ολλανδία τώρα συντάσσεται με τις ΗΠΑ στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση με την Κίνα, παρά το γεγονός ότι έχει στενή εμπορική συνεργασία μέσω εισαγωγών κι εξαγωγών με την τελευταία. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ήδη πριν από μερικές εβδομάδες ότι απαιτούνται νέοι περιορισμοί στις πωλήσεις τεχνολογίας ημιαγωγών στο εξωτερικό για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Αν και δεν κατονομάζεται απευθείας η ASML Holding, οι περιορισμοί αυτοί αφορούν την εν λόγω πολυεθνική η οποία είναι βασικός προμηθευτής μικροτσίπ σε διάφορες αγορές, περιλαμβανομένης και της Κίνας. Η κίνηση αυτή από το Αμστερνταμ σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια τέτοια απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης προς την υιοθέτηση κανόνων, τους οποίους υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, για τον περιορισμό της βιομηχανίας παραγωγής τσιπ της Κίνας.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της, η τρίτη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, έχει επίσης εμπλακεί σε τριμερείς συζητήσεις με την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα. Η Κίνα ανακοίνωσε τη δυσαρέσκειά της για τους περιορισμούς εξαγωγής τεχνολογίας από την Ολλανδία, οι οποίοι έρχονται μόλις λίγους μήνες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες περιόρισαν τις πωλήσεις μικροτσίπ και άλλων τεχνολογιών στο Πεκίνο.

  • $300 δισ.

σε κεφαλαιοποίηση έχουν χάσει από τις αρχές του 2020 κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας λόγω περιορισμών από την πανδημία και τη φυγή επενδυτών από τη Δύση

  • $5 τρισ.

έχει αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση αντίστοιχων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας