Αποδέκτης αυτών των δηλώσεων δεν ήταν άλλος από το Ιράν, το οποίο προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τον πρώτο κατευθυνόμενο υπερηχητικό πύραυλο «Fattah», που είναι αποκλειστικά προϊόν της ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το νέο όπλο παρουσίασε ο στρατηγός Amir Ali Hajizadeh κομπάζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να μπορεί να ανταγωνιστεί ή να αντιμετωπίσει τον πύραυλο». Η ταχύτητα και η ικανότητα ελιγμών εν πτήσει των υπερηχητικών πυραύλων καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Ο Hajizadeh ισχυρίστηκε ότι ο νέος του βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να πετά 13 έως 15 φορές την ταχύτητα του ήχου και έχει βεληνεκές 1.400 χλμ.. Ο πύραυλος έχει δύο στάδια που τροφοδοτούνται από στερεό καύσιμο, με τα ακροφύσια ώθησης του δεύτερου σταδίου να του επιτρέπουν να κάνει ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ωστόσο, το Ισραήλ απάντησε πως έχει τρόπους να αντιμετωπίσει τα όπλα του Ιράν «είτε στην ξηρά, είτε στον αέρα, είτε στη θαλάσσια αρένα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αμυντικών όσο και των επιθετικών μέσων» όπως είπε ο Gallant.

Τι λένε οι εμπειρογνώμονες;

Σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα και συνεργάτη του αμερικανικού Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD) Behnam Ben Taleblu «η σύνεση υπαγορεύει προσοχή κατά την αξιολόγηση του υπερηχητικού ισχυρισμού του Ιράν. Αλλά υπαγορεύει επίσης να μην απορρίπτονται εντελώς οι ισχυρισμοί του Ιράν.

»Για πάρα πολύ καιρό, η συμβατική σοφία στην Ουάσιγκτον αγνόησε την κίνηση προς την ακρίβεια στα συστήματα μικρότερου βεληνεκούς του Ιράν, μόνο για να ξυπνήσει με τον δύσκολο τρόπο μετά τον πυραυλικό φράγμα του Ιράν τον Ιανουάριο του 2020 κατά των ΗΠΑ στο Ιράκ.

»Σε αυτήν την περίπτωση, ο ισχυρισμός του Ιράν για υπερηχητικό είναι πιθανώς συνδυασμός του γεγονότος ότι ορισμένοι από τους βαλλιστικούς πυραύλους του εισέρχονται ήδη στην ατμόσφαιρα με υπερηχητικές ταχύτητες και ότι η κεφαλή στο Fattah είναι πιθανώς ελιγμός που χρησιμοποιεί έναν μικρότερο, δευτερεύοντα κινητήρα συμπαγούς πυραύλου».

Ο Ανώτερος Διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικής και Πολιτικής Εξουσίας του (FDD) Bradley Bowman θεωρεί ότι «οι ισχυρισμοί του Ιράν σχετικά με τις στρατιωτικές του ικανότητες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς τρέχει να ενισχύσει αυτό που είναι ήδη το πιο τρομερό πυραυλικό οπλοστάσιο στην περιοχή.

»Αυτή η είδηση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας μιας συνδυασμένης αρχιτεκτονικής ασφάλειας του Συμβουλίου Συνεργασίας ΗΠΑ-Κόλπου που θα επικεντρώνεται στην αντιπυραυλική άμυνα» κατέληξε ο Bowman.