Μετά την επανεκλογή του και τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει τη ρητορική για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Από ότι φαίνεται, το προεκλογικό αφήγημα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στόχο στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια Τουρκία που «θα προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματά της και των αδελφών της και στη ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’’».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο νέος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δόγμα αυτό κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής. «Θα διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στα εδάφη της πατρίδας μας όπως και στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στην πατρίδα των αιθέρων μας» δήλωσε προκλητικά, πιστός στην ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σύμφωνα με τις τουρκικές επιδιώξεις.

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία»

Αναλυτικά, ο Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο τόνισε: «Γίναμε μάρτυρες πως η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία, και εκ μέρους μου, του έθνους μου και του λαού μου, ευχαριστώ όλους τους φίλους μας που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Έτσι, για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε πως από η Τουρκία όχι μόνο στην κοντινή της περιοχή, αλλά από την Αφρική μέχρι και την Ασία, από τη Λατινική Αμερική στα Βαλκάνια, από τη Μέση Ανατολή μέχρι και τον κόσμο του Ισλάμ, είναι το όνομα της αγάπης, της ελπίδας, της φροντίδας, της αντίστασης.

»Την περίοδο των κυβερνήσεών μας, αναδείχθηκαν τα σημεία για το που έφτασε η ήπια δύναμη και η σφαίρα επιρροής της χώρας μας την περίοδο της διακυβέρνησης μας. Έχει γίνει κατανοητό ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί όσων διαβάζουν διπλωματία, όπως και την πολιτική, με τα παλιά στενά στερεότυπα, για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία και ότι είναι μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Ο «Αιώνας της Τουρκίας» επιτάσσει ενότητα

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ενωτικός προκειμένου να συσπειρώσει, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της τουρκικής κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι ο ίδιος επιδιώκει με το σχέδιο του για τον «Αιώνα της Τουρκίας», να ξεπεράσει εκείνο του Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς θέλει να μείνει ως ο μεγαλύτερος ηγέτης στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε μετά το υπουργικό συμβούλιο έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους λέγοντας ότι «μαζί μας έχει κερδίσει όλη η Τουρκία σε αυτές τις εκλογές». «Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκ. Τούρκους, όποιες και να είναι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα ​​θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στάση που δεν θα παρεκκλίνει από τη δικαιοσύνη.

Ελπίζουμε ότι 85 εκατομμύρια άνθρωποι, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, θα είναι περήφανοι για αυτό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιολογηθεί καλά από την αντιπολίτευση. Ελπίζουμε ότι η αντιπολίτευση θα είναι πιο ευαίσθητη τώρα». Με το μήνυμα αυτό επιδιώκει να ενώσει και τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Δείγματα γραφής

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Ερντογάν είχε επαναφέρει στην συζήτηση το αφήγημα για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Τότε, είχε χρησιμοποιήσει ένα προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ, το οποίο εμφάνιζε το σύνολο των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή.

Συγκεκριμένα, τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως αλλά και η δυτική Θράκη, εμφανίζονταν κάτω από την τουρκική ημισέληνο. Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστούσε η σημαία της Τουρκίας, είχε ανέβει τότε στα social media του AKP για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού» που αποτελεί εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα.

Η επέτειος καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καθώς στις 23η Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από