Σε φάση ανασύνταξης μπαίνει η αντιπολίτευση της Τουρκίας μετά την ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τη νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να α βγαίνει μπροστά και να στέλνει μήνυμα για συνέχεια του αγώνα.

Μάλιστα ο Εκρέμ Ιμάμογλου που για πολλούς ακόμα και μέσα στο βασικό κόμμα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θα έπρεπε να είναι υποψήφιος στη θέση του Κιλιτσντάρογλου έστειλε μήνυμα αναπτέρωσης του ηθικού στους ψηφοφόρους που στήριξαν της Εθνική Συμμαχία, σημειώνοντας πως τα πάντα αρχίζουν ξανά τώρα.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και σημείωσε πως ο λαός πρέπει να πιστέψει και όλα θα γίνουν πιο όμορφα.

«Αγαπημένοι νέοι, μην τυχόν και απογοητευτείτε. Κυρίες μου μην ανησυχείτε! Κύριοι να περπατάτε όρθιοι, Είμαστε ένα έθνος που καταφέρνουμε να κάνουμε πολλά, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάλι θα τα καταφέρουμε. Πριν από 5 χρόνια είχαμε απογοητευτεί ξανά. Όμως μετά από εννιά μήνες είχαμε επιτυχημένα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές. Πετύχαμε μαζί. Μην ανησυχείτε, όλα ξαναρχίζουν τώρα», ανέφερε αρχικά στο μήνυμά του ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Ποτέ δεν περιμένουμε αλλαγή σε κάθε πεδίο και κάθε περιβάλλον και δεν θα περιμένουμε ποτέ διαφορετικά αποτελέσματα με το να κάνουμε τα ίδια πράγματα. Από εδώ και πέρα θα πολεμήσουμε για τη νίκη με όλες μας τις δυνάμεις. Όπως έλεγε και ο σπουδαίος Ατατούρκ ‘δεν υπάρχουν απελπιστικές καταστάσεις, αλλά μόνο απελπισμένοι άνθρωποι’. Υπάρχουν εκατομμύρια στρατιώτες της δημοκρατίας στην Τουρκία γεμάτοι ελπίδα. Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, έχω γίνει μάρτυρας της πίστης τους, της ανθεκτικότητάς τους και του γεγονότος ότι δεν εγκαταλείπουν τους αγώνες τους», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Πιστέψτε με, έχουμε έναν μακρύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά είμαστε νέοι και γεμάτοι πίστη. Τα πάντα θα είναι πολύ ωραία».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου λόγω και του γεγονότος ότι λαμβάνει και ευρείας λαϊκής αποδοχής είναι πιθανό να στοχοποιηθεί εκ νέου από το κυβερνών κόμμα, καθώς  καταδικάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου σε φυλάκιση δύο ετών και 7 μηνών για προσβολή κορυφαίων αξιωματούχων.

Εάν η απόφαση αυτή οριστικοποιηθεί, σημαίνει ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει να τεθεί εκτός πολιτικής ζωής της Τουρκίας για τέσσερα χρόνια, να εκπέσει του αξιώματός του και να μην μπορεί να διεκδικήσει την εκλογή του.

Aκσενέρ: «Καθήκον μας είναι να κατανοήσουμε το μήνυμα και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο»

Μήνυμα ανασύνταξης έστειλε και η αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Καλού Κόμματος (IYI)  Μεράλ Ακσενέρ, η οποία αφού συνεχάρη τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πορεία της ως αντιπολίτευση.

Μιλώντας από την Άγκυρα και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος η Ακσενέρ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να μάθει ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ελπίζει ο Ερντογάν να ενεργήσει ως ο πρόεδρος όλων των Τούρκων.

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη νικητήρια ομιλία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε έντονα τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ο λαός μας εξέφρασε την επιλογή μας σε αυτές τις εκλογές. Το καθήκον μας είναι να κατανοήσουμε το μήνυμα και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Ο λαός δεν πρέπει να νιώθει απελπισία για το αποτέλεσμα των εκλογών και δεν πρέπει να νιώθει απαισιοδοξία μετά την ήττα. Αν πιστεύουμε στη δημοκρατία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκλογές είναι η πιο ουσιαστική αποτύπωσή της», είπε ακόμα η πρόεδρος του Καλού Κόμματος.

«Από την πρώτη μέρα, ενεργήσαμε ακούγοντας τη φωνή του έθνους μας. Δεν επιτρέψαμε σε καμία δύναμη ή προσωπική φιλοδοξία να παραμερίσει τις απαιτήσεις και τις ευχές του έθνους μας. Γι’ αυτόν τον λόγο γίναμε αντικείμενο σκληρής κριτικής και πληρώσαμε μεγάλο τίμημα», προσέθεσε η Ακσενέρ.