Νέο χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη αξία, αυτό των 2.000 πέσος, παρουσίασε η Αργεντινή για να διευκολύνει τις συναλλαγές. Με τον πληθωρισμό πάνω από το 100% και την ισοτιμία του πέσο να υποχωρεί συνεχώς έναντι του αμερικανικού δολαρίου, η αξία του χαρτονομίσματος αυτού στην αγορά είναι μόλις 4 δολάρια με βάση την ανεπίσημη ισοτιμία στους δρόμους, ή 8 δολάρια (7,9 ευρώ) με βάση την επίσημη ισοτιμία που υπολογίζεται από συναλλαγματικούς και άλλους περιορισμούς που έχει υιοθετήσει το Μπουένος Αϊρες.

Το προηγούμενο μεγαλύτερο χαρτονόμισμα στη χώρα ήταν αυτό των 1.000 πέσος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για χαρτονόμισμα των 10.000 πέσος καθώς οι τιμές δεν σταματούν να ανεβαίνουν.

Η πολύ μεγάλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα υποτίμηση του νομίσματος της χώρας έχει προκαλέσει υλικοτεχνικούς εφιάλτες σε πελάτες, επιχειρήσεις και τράπεζες, οι οποίες χρειάστηκε να βρουν νέους χώρους αποθήκευσης για να φιλοξενήσουν περισσότερα χαρτονομίσματα για τα ΑΤΜ και όχι μόνο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Καταναλωτές που πληρώνουν λογαριασμούς με μεγάλες ποσότητες σε μετρητά έχουν γίνει πλέον οικείο θέαμα στη χώρα, ενώ τα ΑΤΜ ξεμένουν τακτικά από χρήματα, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθώς δεν χωράνε αρκετά χαρτονομίσματα αξίας. Μεγάλος τομέας της οικονομίας της Αργεντινής είναι άτυπος, με αποτέλεσμα οι πληρωμές σε μετρητά να παραμένουν πολύ συνηθισμένες. Η Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της έχει υποσχεθεί ότι η ψηφιοποίηση των πληρωμών προχωρά και ότι το χαρτονόμισμα των 2.000 πέσος θα «βελτιώσει τη λειτουργία των ΑΤΜ και, ταυτόχρονα, θα βελτιστοποιήσει τη μεταφορά μετρητών». Το νέο χαρτονόμισμα αποτίει φόρο τιμής στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας και περιλαμβάνει τα πορτρέτα των γιατρών Cecilia Grierson, της πρώτης γυναίκας γιατρού της χώρας, και του Ramon Carrillo, του πρώτου υπουργού Υγείας.

Σε συμπληγάδες η οικονομία

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 109% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, το υψηλότερο ποσοστό από το 1991 όταν η Αργεντινή έβγαινε τότε από την κρίση υπερπληθωρισμού. Οι καλπάζουσες αυξήσεις των τιμών μαζί με ξηρασία-ρεκόρ που βιώνει ξανά η χώρα αναμένεται να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση πριν από τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα της κεντρικής τράπεζας βλέπουν τον πληθωρισμό κοντά στο 150% σε ετήσια βάση για τους επόμενους 12 μήνες.

Η οικονομία της Αργεντινής αναπτύχθηκε οριακά τον Μάρτιο καθώς η μηνιαία ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και των κατασκευών αντιστάθμισε τα προβλήματα από την ξηρασία-ρεκόρ και τον τριψήφιο πληθωρισμό.

Η οικονομική δραστηριότητα σημείωσε άνοδο 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό χαμηλότερο από τις προβλέψεις για αύξηση 0,4%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3%, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Η μεταποιητική δραστηριότητα και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα τους τελευταίους μήνες, παρά τους αντίθετους ανέμους που συσσωρεύονται, ενισχύοντας προς το παρόν την οικονομική δραστηριότητα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αναμένουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί περίπου κατά 3% φέτος, καταγράφοντας επίσης μικρή μείωση και το 2024.

Είναι ενδεικτικό ότι το ένα αμερικανικό δολάριο έχει φτάσει να αγοράζει περισσότερα από 234 πέσος Αργεντινής. Στις αρχές του 2023 αγόραζε 177 πέσος, στις αρχές του 2022 αγόραζε 102 πέσος και το 2019 αγόραζε 37 πέσος Αργεντινής.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έσπασε το φράγμα του 100% για πρώτη φορά έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα και ειδικά αυτά σε δολάρια έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις προσπάθειες στήριξης του νομίσματος. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τα άλλα οικονομικά προβλήματα έχει δημιουργήσει δίλημμα για την κυβέρνηση. Το Μπουένος Αϊρες ανησυχεί σοβαρά για το πώς να ελέγξει τον πληθωρισμό ώστε να αποφύγει νέα κατάρρευση του νομίσματος, αλλά και πώς θα προστατεύσει παράλληλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.