Με ένα τιμητικό μετάλλιο στις αποσκευές του και εικόνες έντονης συγκίνησης στο μυαλό επέστρεψε από την Αγκυρα ο πυραγός Θωμάς Κρικέλης, τον οποίο βράβευσε ο τούρκος πρόεδρος αυτοπροσώπως, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα, στις 25 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν όλες οι ομάδες έρευνας και διάσωσης – ντόπιες και ξένες – που επιχείρησαν με ηρωισμό στο πεδίο, ανασύροντας ζωντανούς και νεκρούς, έπειτα από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας.

«Γνωρίζουμε όλους τους πραγματικούς μας φίλους», είπε ο Ερντογάν στην εκδήλωση, αναφερόμενος στους 11.320 διασώστες που έφτασαν στην Τουρκία για να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης από 90 διαφορετικές χώρες.

Το ιδιαίτερο κλίμα που μοιράστηκε στην εκδήλωση βράβευσης με τον έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη – ο οποίος επίσης βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα – μεταφέρει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της ελληνικής διασωστικής ομάδας, Θωμάς Κρικέλης, στο πρόσωπο του οποίου τιμήθηκε η πολύτιμη συμβολή της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ τα εφιαλτικά εκείνα πρώτα 24ωρα αμέσως μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

«Την πρόσκληση στην Αγκυρα για να μου απονείμει τιμητικό μετάλλιο ο τούρκος πρόεδρος την πληροφορήθηκα στις 14 Απριλίου. Το αρχικό συναίσθημα ήταν αυτό της χαράς και της ιδιαίτερης τιμής για την επιλογή μου σε μια τόσο σημαντική εκπροσώπηση.

Παρευρέθηκα ως εκπρόσωπος της ελληνικής αποστολής, αντιπροσωπεύοντας όλους τους συναδέλφους με τους οποίους μοιραστήκαμε και βιώσαμε την καταστροφή, τον πόνο, τον κίνδυνο, το ρίσκο και τις έντονες συγκινήσεις που προέκυψαν τις μέρες εκείνες», περιγράφει ο 40χρονος πυραγός.

«Η αναχώρησή μου για την Αγκυρα προγραμματίστηκε στις 24 Απριλίου, μία μέρα πριν από την επίσημη τελετή βράβευσης, με τη σκέψη μόνιμα καρφωμένη στον σκοπό για τον οποίο πήγαινα, σε συνδυασμό με τις μνήμες από την αναχώρηση της αποστολής για παροχή βοηθείας, δυόμισι μήνες πριν, προς τον ίδιο σχεδόν προορισμό, αλλά με άλλον ρυθμό και υπό άλλες συνθήκες.

Πριν από το ταξίδι, οι άνθρωποι της οικογένειάς μου και οι φίλοι μου με έκαναν να νιώθω σχεδόν άβολα από τον θαυμασμό, τα καλά λόγια και τις ευχές που μου έδιναν», αναφέρει ο Θ. Κρικέλης και ανακαλεί την αίσθηση από την τελετή βράβευσης στην κατάμεστη αίθουσα.

Η εκδήλωση

«Το κλίμα στην εκδήλωση βράβευσης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, φιλικό και τιμητικό, ιδίως προς τους εκπροσώπους των διασωστικών ομάδων που είχαμε την τιμή να βρεθούμε εκεί.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του και, μάλιστα, επέδωσε ο ίδιος το μετάλλιο και την τιμητική βράβευση.

Στην τεράστια αίθουσα των τριών ορόφων υπήρχαν περίπου 800 άτομα και το χειροκρότημά τους ήταν ασταμάτητο κάθε φορά που ο εκπρόσωπος κάποιας διασωστικής ομάδας βραβευόταν. Η Ελλάδα βραβεύτηκε τελευταία στη σειρά και έλαβε το πιο θερμό, δυνατό και μακρόσυρτο χειροκρότημα», σημειώνει ο πυραγός.

Οπως παραδέχεται ο ίδιος, κάποια «καρέ» από τις επιχειρήσεις διάσωσης του Φλεβάρη θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του. «Σε όλους τους απεγκλωβισμούς που εμπλακήκαμε, οι εικόνες και οι συγκινήσεις ήταν τόσο έντονες που έμειναν ανεξίτηλες στο μυαλό μου.

Κάποιες λεπτομέρειες ούτε περιγράφονται, ούτε και θα ξεχαστούν. Οι τούρκοι πολίτες, αν και πληγωμένοι σε όλα τα επίπεδα, δεν έπαψαν στιγμή να είναι δίπλα μας σε ό,τι χρειαστήκαμε, και να μας δείχνουν σεβασμό, να μας επιβραβεύουν, να μας ευχαριστούν, ενισχύοντας την ψυχολογία μας. Ηταν το μέγιστο τονωτικό για εμάς».

Οσο για το αν υπάρχει δόση αλήθειας στο αφήγημα που θέλει το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου να έφερε κατάτι πιο κοντά τις δύο χώρες, ο 40χρονος πυραγός σημειώνει: «Η ακαριαία αντίδραση της ελληνικής πολιτείας, η άμεση αναχώρηση της ελληνικής αποστολής και ο επαγγελματισμός όλων όσων επιχειρήσαμε στο πεδίο με ρίσκο και αυταπάρνηση συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε το πραγματικά λυπηρό γεγονός της καταστροφής να φέρει πιο κοντά τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας».