Μία απλή διαδρομή σε μία λεωφόρο ή στις γειτονιές ενός δήμου, ένας οδηγός Ι.Χ. εύκολα αντιλαμβάνεται πως εδώ και περίπου ένα χρόνο οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης όχι απλά είναι ακριβές αλλά σχεδόν καρμπόν… Αρκετές φορές, μάλιστα, δεν διαφέρουν από πρατήριο σε πρατήριο κι ας έχουν διαφορετικό σήμα εταιρείας εμπορίας.

Ένα απλό παράδειγμα που αντλήσαμε από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, είναι στη Λ. Μεσογείων σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή τέσσερα πρατήρια τριών εταιρειών έχουν την ίδια τιμή.

Το πλαφόν

Σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές απέχουν μεταξύ τους μόλις ένα λεπτό του ευρώ, με αποτέλεσμα οι οδηγοί Ι.Χ. να μην διαπιστώνουν ουσιώδεις διαφορές στις τιμές.

Που οφείλεται, όμως, αυτό;

Όπως αναφέρουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς καυσίμων, η εξήγηση δίνεται στο πλαφόν που έχει επιβληθεί από τον περσινό Μάρτιο στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί το περιθώριο να υπερβαίνει εκείνο του Αυγούστου του 2021.

Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι δυνατόν η αγορά να προχωρήσει σε διαφοροποίηση των τιμών ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Τα ίδια στελέχη της αγοράς, επισημαίνουν ότι πρόσφατα, πριν λίγες μέρες, το πλαφόν παρατάθηκε. Η ισχύς του στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, υπογραμμίζουν.

Οι αυξομειώσεις

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τόσο οι εταιρείες όσο και οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να μην μετακυλίσουν τις αυξομειώσεις αφού υπάρχει ο κίνδυνος παραβίασης του περιθωρίου κέρδους.

Ωστόσο, με το ανώτατο όριο που έχει τεθεί είναι επίσης και δύσκολο να κάνουν προσφορές και να ρίξουν τις τιμές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η αγορά.

Ακριβά

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης μέσα σε μόλις 10 ημέρες έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,02 ευρώ το λίτρο. Έχει ανέβει στα 1,937 από 1,915 ευρώ το λίτρο που ήταν την 1η Απριλίου.

Και αυτή η ανοδική πορεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, θα συνεχιστεί. Όσο οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου αλλά και οι χρηματιστηριακές τιμές της βενζίνης στη Μεσόγειο ακολουθούν την αυξητική τροχιά, τόσο θα ακριβαίνει και η αμόλυβδη.

Όλο και περισσότερες περιοχές προστίθενται στη λίστα με εκείνες όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Και η έξοδος των εκδρομέων για τις μέρες του Πάσχα θα κοστίσει πανάκριβα…

Πηγή ΟΤ