Οι έρευνες συνεχίζονται, δεν έχουν δώσει ακόμα σαφή εικόνα για το ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 όσο και στον Nord Stream 2 το περασμένο καλοκαίρι.

Τα πλήγματα που δέχτηκαν οι δύο αγωγοί ακύρωσαν οριστικά την ενεργειακή σύνδεση της Γερμανίας με τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Ειδικά ο Nord Stream 2 είχε αποπερατωθεί λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία.

Τα απόνερα του επίμαχου αγωγού απειλούν τώρα τους υποστηρικτές του στη Γερμανία, πρωτίστως την κυβέρνηση στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου κατέληγε ο αγωγός.

Πέτρα του σκανδάλου είναι ένα συναφές με τον Nord Stream 2 ίδρυμα που συστάθηκε με χρήματα της ρωσικής Gazprom στις αρχές του 2021. Το ίδρυμα αυτό είχε δύο στόχους: Αφενός να ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2 παρά τις κυρώσεις που απειλούσε να επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που από την αρχή ήθελε να ακυρώσει το έργο.

Αφετέρου να προωθηθούν μέσω ενός μη κερδοσκοπικού τμήματος του ιδρύματος μέτρα και δράσεις για την προστασία του κλίματος. Πρόεδρος του ιδρύματος είναι ο πρώην τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου Ερβιν Σέλερινγκ, πολιτικός πάτρωνας της διαδόχου του Σβέσιγκ και οι δύο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD.

Νομικά καθαρή λύση

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η Σβέσιγκ ζήτησε από τον Σέλερινγκ να διαλυθεί το ίδρυμα το ταχύτερο δυνατόν. Ωστόσο, όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει το ίδρυμα, αλλά η υπόθεση παίρνει πολιτικές και ποινικές προεκτάσεις. «Είναι απολύτως σαφές ότι θα παραιτηθούμε» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (SZ) ο Σέλερινγκ. Αυτός όμως θέλει μια «νομικά καθαρή λύση» για να μη χρεωθεί αργότερα προσωπικές ευθύνες και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Υπάρχουν ακόμη εκκρεμή τιμολόγια 12 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με 20 εκατομμύρια ευρώ από τον όμιλο της Gazprom που προορίζονταν για την προστασία του κλίματος. Η πρωθυπουργός Σβέσιγκ θέλει να δοθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά το καταστατικό δεν το επιτρέπει, ενώ είναι στη μέση και η Εφορία.

Με την υπόθεση αυτήν ασχολείται ειδική εξεταστική επιτροπή της τοπικής βουλής του κρατιδίου. Ενα από τα ερωτήματα είναι εάν υπήρξε πολιτική πίεση από την κυβέρνηση του κρατιδίου στην Εφορία προκειμένου να πλήξει το ίδρυμα με αναδρομικούς φόρους ώστε να μείνει ως μόνη επιλογή η διάλυσή του. Πρόκειται για τη φορολόγηση της δωρεάς των 20 εκατομμυρίων από την Gazprom. Αλλά μέχρι τον περασμένο Απρίλιο του 2022 η δωρεά δεν είχε φορολογηθεί.

Το έγγραφο… κάηκε

Το ίδρυμα ισχυρίζεται ότι υπέβαλε τη σχετική φορολογική δήλωση, σύμφωνα με το περιοδικό «Cicero», αλλά χάθηκε στο αρμόδιο τοπικό υπουργείο Οικονομικών. Μία υπάλληλος του υπουργείου έκαψε στο τζάκι έγγραφο που πιστοποιούσε τη δωρεά της Gazprom. «Από πανικό έριξα στο τζάκι ενός γνωστού μου τουλάχιστον το ένα από τα δύο πρωτότυπα έγγραφα» φέρεται να δήλωσε η υπάλληλος στην Εισαγγελία του Στράλζουντ, γράφει το «Cicero».

Επεται συνέχεια. Για την εφημερίδα «Μπιλντ» η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Μανουέλα Σβέσιγκ είναι υπεύθυνη για τον «βούρκο του Κρεμλίνου», που λειτουργεί με «συγκαλύψεις, παραπλανήσεις και τρικ». Ακόμα και αν ο τόνος της Μπιλντ είναι υπερβολικός, η υπόθεση βαραίνει όλο και περισσότερο την σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό στο Σβερίν.