Λευκορώσοι αντικυβερνητικοί ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους επιτήρησης Α-50 σε αεροδρόμιο κοντά στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, την Κυριακή.

«Επρόκειτο για drones. Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση είναι Λευκορώσοι», δήλωσε ο Aliaksandr Azarov, ηγέτης της λευκορωσικής αντικυβερνητικής οργάνωσης BYPOL, στην πλατφόρμα Telegram της οργάνωσης και στο ειδησεογραφικό κανάλι Belsat με έδρα την Πολωνία, όπως αναφέρει η The Jerusalem Post.

«Αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση είναι τώρα ασφαλείς, εκτός της χώρας», είπε ακόμα.

Ρωσία: Συνετρίβη αεροσκάφος Su-25 στο Μπέλγκοροντ – Νεκρός ο πιλότος

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά της επίθεσης. Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία και δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τα υπουργεία Άμυνας τους σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η αντιπολιτευτική ομάδα της Λευκορωσίας

Το Belsat είναι ένας πολωνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που επικεντρώνεται σε ειδήσεις από τη Λευκορωσία, τις οποίες το Μινσκ έχει χαρακτηρίσει εξτρεμιστικές. Η BYPOL, η οποία περιλαμβάνει πρώην αξιωματικούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που υποστηρίζουν πολιτικούς της αντιπολίτευσης, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Franak Viacorka, σύμβουλος της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι πρόκειται για την πιο επιτυχημένη πράξη δολιοφθοράς από τις αρχές του 2022.

Το μπροστινό και το κεντρικό τμήμα του αεροσκάφους, καθώς και η κεραία του ραντάρ υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα δύο εκρήξεων κατά την επίθεση στην αεροπορική βάση Ματσουλίσκι κοντά στο Μινσκ, ανέφερε η BYPOL.

Το αεροσκάφος Beriev A-50, είναι ένα ρωσικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης, με δυνατότητες εναέριας διοίκησης και ελέγχου και δυνατότητα παρακολούθησης έως και 60 στόχων ταυτόχρονα.

Δολιοφθορά

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, έχουν σημειωθεί αρκετές πράξεις δολιοφθοράς στη Λευκορωσία και σε ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, ιδίως στο σιδηροδρομικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν έχει λάβει άμεσα μέρος στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά επέτρεψε στις δυνάμεις της να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Λευκορωσίας ως ορμητήριο στην αρχή της εισβολής πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν δημιουργήσει μια κοινή στρατιωτική μονάδα στη Λευκορωσία και έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες ασκήσεις. Ένας αριθμός ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία.

«Είμαι υπερήφανη για όλους τους Λευκορώσους που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη ρωσική υβριδική κατοχή της Λευκορωσίας και να αγωνίζονται για την ελευθερία της Ουκρανίας», έγραψε η Tsikhanouskaya στο Twitter.