Στις 100.000 υπολογίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στην Τουρκία ο καθηγητής Γεωφυσικής, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν. Μάλιστα, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι το 0,1 με 0,2% από όσους βρίσκονται στα χαλάσματα είναι ακόμη ζωντανοί.

Άλλωστε, οι διασώστες απεγκλώβισαν ανθρώπους ακόμα και 260 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ κοντά στην Αντιόχεια

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο καθηγητής τόνισε: «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει το κράτος για τα κτίρια που κατέρρευσαν, τον πληθυσμό κτλ., μέχρι τώρα 150.000 άνθρωποι βγήκαν κάτω από τα συντρίμμια είτε νεκροί είτε ως τραυματίες. Σήμερα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Κάποιοι από αυτούς και σήμερα είναι ζωντανοί! Περίπου το 0,1% ή το 0.2%. Αυτό είναι σημαντικό! Από την Μαλάτεια μέχρι και το Χατάι, έστω και για μια ζωή δεν πρέπει να απομακρύνεις τα μπάζα».

Σχεδόν 44.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς πλησιάζει τις 44.000 σε Τουρκία και Συρία. Πιο συγκεκριμένα, 38.044 έχουν σκοτωθεί στη γειτονική χώρα, ενώ ο τελευταίος απολογισμός για τη Συρία κάνει λόγο για πάνω από 5.800 θύματα.

Οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια στην Τουρκία χθες, Πέμπτη, αλλά αυτές οι διασώσεις γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες.

Ένα 17χρονο κορίτσι ανασύρθηκε ζωντανό χθες από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στη νότια επαρχία Καχραμανμαράς, 248 ώρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών, μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα.

«Είχαμε ετοιμάσει τον τάφο της και είχαμε ζητήσει από τους διασώστες να σταματήσουν να σκάβουν καθώς φοβόμασταν ότι θα διαμελίζονταν τα πτώματα που βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα. Λίγα λεπτά αργότερα, ακούστηκε η φωνή της μέσα από τα συντρίμμια του κτιρίου», δήλωσε ο κουνιάδος της στο CNN Turk. Ο σύζυγος της Κιλίτς και τα δύο παιδιά της εξακολουθούν να αγνοούνται.

Δεν υπάρχει ανακοίνωση για τους αγνοούμενους

Την Πέμπτη, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 1 δισεκ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία. Την Τρίτη είχε ζητήσει 400 εκατ. δολάρια για τη Συρία. Για τις οικογένειες που αναμένουν να απεγκλωβιστούν οι συγγενείς τους, η οργή αυξάνεται για τις κακής ποιότητας κατασκευές και την ανεξέλεγκτη δόμηση που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν χιλιάδες σπίτια και άλλα κτίρια.

«Έχω δύο παιδιά. Κανένα άλλο. Είναι και τα δύο κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε η Σεβίλ Καρααμπντόγλου καθώς μπουλντόζες γκρέμιζαν ό,τι είχε απομείνει από ένα πολυώροφο κτίριο διαμερισμάτων στην Αντάκια, όπου ζούσαν οι δύο κόρες της.

Περίπου 650 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση αυτού του κτιρίου. «Νοικιάσαμε αυτό το κτίριο επειδή ήταν πολυτελές, ασφαλές. Πώς να γνωρίζω ότι ο εργολάβος το έχτισε έτσι;», διερωτήθηκε η Καρααμπντόγλου. Περίπου 200 χιλιόμετρα πιο μακριά, περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό νεκροταφείο στην πόλη Παζαρτσίκ για να θάψουν μια τετραμελή οικογένεια που σκοτώθηκε στο ίδιο κτίριο.

Η κυβέρνηση Άσαντ κάνει λόγο για τελικό απολογισμό

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχει φτάνουν τους 1.414, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τελικό απολογισμό. Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, με τους διασώστες να επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες.

Φόβος για την εξάπλωση ασθενειών

Μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του 12ετούς πολέμου και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες τώρα δεν θα μολυνθούν από κάποια ασθένεια. Η παροχή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία καθίσταται δύσκολη λόγω των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καθώς βοήθεια φτάνει σε άλλες πληγείσες περιοχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε την Τετάρτη ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν τον σεισμό. Μέχρι στιγμής 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν περάσει από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Πολλοί επιζώντες έχουν εγκαταλείψει τις πληγείσες περιοχές, αλλά κάποιοι έχουν επιλέξει να μείνουν, παρά τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης.«Περνάμε τις ημέρες μας (τρώγοντας) ψωμί, σούπα και γεύματα από τη βοήθεια που στέλνουν οι πολίτες. Δεν έχουμε ζωή πια. Φοβόμαστε», δήλωσε ο Μουσταφά Ακάν από την Αντιγιαμάν, ο οποίος κοιμάται στον δρόμο και ζεσταίνεται καίγοντας ξύλα σε έναν κουβά.