Την ευγνωμοσύνη του προς την χώρα μας με αφορμή τη στάση της προς την σεισμόπληκτη Τουρκία, εξέφρασε νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής.

Τόνισε μάλιστα ότι η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύει πολύ έντονα ότι «σε καταστροφές όπως αυτή, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ο κ. Σολτς δήλωσε ακόμη ότι ο ίδιος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, στον οποίο, όπως είπε, τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο την Τουρκία.

Σωστικά και τεχνικά συνεργεία με 50 διασώστες είναι ήδη καθ’ οδόν, όπως ανέφερε, ενώ σημείωσε πως το Βερολίνο βρίσκεται σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Συρίας, «καθώς εκεί είναι μεγάλη η ανάγκη». Τώρα, επισήμανε, αποδεικνύεται η ζωτική σημασία της διασυνοριακής πρόσβασης για την οποία επέμενε εδώ και χρόνια η Γερμανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος θέλησε να υπογραμμίσει το μαζικό κλίμα αλληλεγγύης των τελευταίων ημερών προς στήριξη των πληγέντων. «Αυτό  το κύμα συμπαράστασης και βοήθειας στη Γερμανία δείχνει πόσο συμπάσχουμε κι εμείς με τους συμπολίτες μας που έχουν καταγωγή από την Τουρκία ή τη Συρία και οι οποίοι ανησυχούν για τα μέλη των οικογενειών τους ή για φίλους τους στις περιοχές που επλήγησαν».

Ο ίδιος όμως έκανε ιδιαίτερη μνεία στην χώρα μας και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προθυμία και την άμεση βοήθεια που έστειλε στην Τουρκία αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Είμαι ευγνώμων στους φίλους και εταίρους μας στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Μπούντεσταγκ ο Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι «το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι μπροστά σε καταστροφές σαν κι αυτή πρέπει να συμπαραστεκόμαστε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Μάλιστα ο καγκελάριος μετά την αναφορά στην Ελλάδα και την Τουρκία καχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές που βρίσκονταν στην Ολομέλεια.

Η στάση της χώρας μας αποτελεί πρώτο θέμα στα γερμανικά αλλά και στα τουρκικά ΜΜΕ. Μάλιστα η Γερμανία σημειώνει πως η άμεση προσφορά βοήθειας από την Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων, ενώ υπενθυμίζουν την «διπλωματία των σεισμών» των προηγούμενων χρόνων. Την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα εξέφρασε σε συνεντεύξεις του και ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν.