Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν άθικτο αρχαίο πάπυρο, που χρονολογείται από το 50 π.Χ., σε μια ανακάλυψη που οι ειδικοί της χώρας χαρακτηρίζουν ως την πρώτη του είδους της εδώ και έναν αιώνα.

Ο πάπυρος μήκους 52 μέτρων βρέθηκε στην αρχαιολογική περιοχή της Σακκάρα. Το αρχαίο τεχνούργημα περιέχει δηλώσεις και ξόρκια από το φαραωνικό Βιβλίο των Νεκρών για να βοηθήσει όσους έχουν φύγει από τη ζωή στη μεταθανάτια ζωή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Mostafa Waziri, ανακοίνωσε την ανακάλυψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ημέρα των Αρχαιολόγων που διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Ο Waziri δήλωσε ότι ο πάπυρος, ο οποίος αποκαταστάθηκε πλήρως στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Ταχρίρ, μεταφράζεται στα αραβικά και θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου.

Ο πάπυρος ανακαλύφθηκε μέσα σε μία από τις 250 ξύλινες σαρκοφάγους που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο τον περασμένο Ιούνιο. Ερευνητές και αρχαιολόγοι εργάζονται στον χώρο για περισσότερα από δύο χρόνια. Μόλις το 2022, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν εκατοντάδες μούμιες, μια πυραμίδα μιας άγνωστης βασίλισσας, πέντε ζωγραφισμένους τάφους, τον τάφο ενός αρχαίου αξιωματούχου και μια σαρκοφάγο που ανήκε στον ταμία του βασιλιά Ραμσή Β’.

Δείτε το βίντεο

*Με στοιχεία από artnews.com