Ακόμη ένα απειλητικό μήνυμα έστειλε χθες εμμέσως πλην σαφώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκινούσαν νέα κοινά αεροπορικά γυμνάσια και ο απολογισμός στο Ντνίπρο της Ουκρανίας από τη ρωσική πυραυλική επίθεση του Σαββάτου σε συγκρότημα κατοικιών αυξανόταν σε τουλάχιστον 40 νεκρούς: επικαλούμενο αμυντική πηγή, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως η Ρωσία κατασκεύασε τις πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις υπερτορπίλες «Ποσειδών» με τις οποίες θα εξοπλιστεί το πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod». Πρόκειται για τορπίλες νέας γενιάς με πυρηνικό σύστημα πρόωσης, που μπορούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να φτάσουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε βάθος 1.000 μέτρων και να χτυπήσουν σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων – δεν είναι τυχαίο που περιγράφονται συχνά ως «το όπλο της Αποκάλυψης».

Στρατηγική κυριαρχία

Ο Πούτιν είχε μιλήσει πρώτη φορά για το όπλο που θα αποκτούσε κατόπιν το όνομα «Ποσειδών» το 2018, λέγοντας πως επρόκειτο για ένα θεμελιωδώς νέο είδος στρατηγικού πυρηνικού όπλου, με δική του πηγή πυρηνικής ενέργειας. «Είναι χαμηλού θορύβου, διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες ελιγμών και είναι πρακτικά αδύνατο να καταστραφούν από τον εχθρό. Δεν υπάρχει κανένα όπλο σήμερα στον κόσμο που να μπορεί να τις αντιμετωπίσει» είχε δηλώσει τότε.

Στον δημόσιο χώρο υπάρχουν ελάχιστες επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τις «Ποσειδών», πρόκειται όμως ουσιαστικά για μια διασταύρωση ανάμεσα σε τορπίλη και drone, που μπορεί να εκτοξευτεί από πυρηνικό υποβρύχιο – εν προκειμένω, το πυρηνοκίνητο Belgorod K-329, που προορίζεται για την εκτέλεση ειδικών υποθαλάσσιων αποστολών, είναι λειτουργικό σε βάθος 500 μέτρων και έχει αυτονομία κατάδυσης 120 ημερών.

Η υπερτορπίλη έχει παρουσιαστεί από το Κρεμλίνο ως ένα από τα συστήματα εκείνα που θα επιστρέψουν στη Ρωσία τη στρατηγική κυριαρχία της: μία πυρηνική κεφαλή που ταξιδεύει κάτω από τα κύματα για δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα και κατόπιν εκρήγνυται, κοντά στις ακτές, πυροδοτώντας ένα ραδιενεργό τσουνάμι που μπορεί να εξαφανίσει ολόκληρες μητροπόλεις – όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες.

Στα ύψη η ένταση

Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του TASS. Στο μεταξύ, η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση παραμένει στα ύψη: Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες πως έστειλε ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-27 να αναχαιτίσει ένα γερμανικό Lockheed P-3 Orion (αεροσκάφος που χρησιμοποιείται κυρίως για ναυτικές περιπολίες) πάνω από τη Βαλτική, το οποίο είχε πλησιάσει τον εναέριο χώρο της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, το γερμανικό αεροσκάφος δεν πέρασε τα σύνορα της Ρωσίας και έκανε αναστροφή μετά την αντιπαράθεση.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε χθες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και η εξομάλυνση των τουρκο-συριακών σχέσεων. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν επανέλαβε στη διάρκεια της συνομιλίας την πρόταση να αναλάβει η Τουρκία διαμεσολαβητικό ρόλο «για την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης ειρήνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία».