Οι δικαστικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Τουρκίας συνεχίζονται, καθώς εισαγγελέας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με την κατηγορία της τρομοκρατίας, μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που η Αγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατικό». Το φιλοκουρδικό κόμμα, που αρνείται ότι συνδέεται με το PKK, έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει  την υπεράσπισή του, εξήγησε εκπρόσωπος του κόμματος.  Για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε, με οκτώ ψήφους υπέρ και επτά κατά, να ανασταλεί η παροχή κρατικής επιχορήγησης στο HDP.

Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Εκρέμ Ιμάμογλου

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων – περίπου 6 εκατομμύρια ψήφους – με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη. Το κόμμα είχε στερήσει το 2015 από τον πρόεδρο Ερντογάν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο επικεφαλής του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, το HDP βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών.

Από τον Μάρτιο του 2021

Πολλά στελέχη και μέλη του έχουν επίσης συλληφθεί και δεκάδες δήμαρχοι που πρόσκεινται στο HDP – οι οποίοι είχαν εκλεγεί κυρίως στη Νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν πολλοί Κούρδοι – αντικαταστάθηκαν από αξιωματούχους που όρισε η τουρκική κυβέρνηση. Η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το HDP ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021.

Ολα αυτά δημιουργούν μια περίεργη αίσθηση στους κουρδικούς πληθυσμούς στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας. Στο Ντιγιαρμπακίρ, εκεί που η διαβόητη φυλακή νούμερο 5 έκλεισε οριστικά τις πόρτες της πριν από δύο μήνες με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μια ομάδα ακτιβιστών θέλει να μετατρέψουν «μία από τις δέκα χειρότερες φυλακές του κόσμου», σύμφωνα με τους «Times», σε μουσείο μνήμης.

Πρόσωπο καταστολής

Επί σχεδόν μισό αιώνα αυτό το συγκρότημα φυλακών αντιπροσώπευε το σκοτεινό και αφόρητο πρόσωπο καταστολής των τουρκικών κυβερνήσεων εις βάρος των κούρδων στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Τα βασανιστήρια ήταν συστηματικά κατά τα πρώτα χρόνια και οι θάνατοι πολλοί. Κάποιοι από τους παλιούς κρατουμένους διαδηλώνουν από τον Ιανουάριο μπροστά από την είσοδο του κτιρίου. «Θέλουμε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό των τόπων, των κελιών, κάθε ατόμου που σκοτώθηκε και βασανίστηκε» λέει στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο Νούρι Σινίρ, πρώην κρατούμενος. Δίπλα του ο Αλτάν Ταν τιμά τη μνήμη του πατέρα του που βασανίστηκε και πέθανε στις 14 Ιουλίου 1982, ακριβώς εκεί. Ο κούρδος διανοούμενος και πρώην βουλευτής του HDP, ανυποχώρητος επικριτής του PKK όσο και της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει ξεχάσει αυτό που αποτελεί για εκείνον το σημαντικότερο τραυματικό σύμβολο της κουρδικής ιστορίας στα τέλη του 20ού αιώνα, την επίμονη αντανάκλαση της βαρβαρότητας και της αδικίας σε βάρος του ίδιου του λαού του.

«Το κλείσιμο της φυλακής από τον Ερντογάν είναι μια σημαντική αλλά και άκρως πολιτική πράξη, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές» λέει, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του βρίσκονται σε δύσκολη θέση και ως εκ τούτου είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν μερικές ψήφους. «Αλλά η ψήφος των Κούρδων δεν θα εξαγοραστεί τόσο εύκολα, όχι μετά από όλα όσα έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια» λέει. Και προσθέτει: «Ο κόσμος είναι κουρασμένος, αλλά η απαγόρευση του κόμματος θα ενισχύσει την κουρδική ψήφο».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»