Τουλάχιστον 50 μετασεισμοί σημειώθηκαν μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τα Ψαχνά Ευβοίας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά και νοτιοανατολικά των Ψαχνών, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 13,3 χιλιόμετρα.

Σεισμός στην Εύβοια: Η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 4,9 Ρίχτερ

Οι κάτοικοι των Ψαχνών πέρασαν τη νύχτα στα σπίτια τους, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς την τελευταία φορά που είχε σημειωθεί σεισμός τέτοιου μεγέθους ήταν πριν από 10 χρόνια περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές σε περίπου 10 σπίτια, ενώ μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών θα φτάσουν στο σημείο για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτίρια.

Εύβοια: Τα δύο ενεργά ρήγματα που προκαλούν ανησυχία

«Οι ζημιές είναι σε διάφορες τοπικές κοινότητες, σε 10 σπίτια. Είναι ζημιές κυρίως σε τοίχους, δεν υπάρχουν άλλες βλάβες» δήλωσε στο MEGA ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων.

«Το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ»

Την ίδια στιγμή η μετασεισμική ακολουθία περιορίζεται περίπου στα 3,5 Ρίχτερ, ωστόσο ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρότερος μετασεισμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 Ρίχτερ.

«Παρότι η ακολουθία εξελίσσεται με μικρούς σεισμούς, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, είναι πολύ υποτονική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν ισχυρότεροι μετασεισμοί. Στην πιο φυσιολογική περίπτωση οι μετασεισμοί μπορούν να φτάσουν μέχρι 4,5 Ρίχτερ» δήλωσε.

Οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Το ρήγμα που υπάρχει εκεί και διαμορφώνει όλη την λεκάνη των Ψαχνών είναι ένα μεγαλύτερο ρήγμα που είναι γνωστό. Το ρήγμα αυτό έχει την ικανότητα να κάνει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε φορά που γίνεται σεισμός σε ένα ρήγμα, το οποίο μπορεί να δώσει τέτοιο μέγεθος, ότι μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ. Απλά επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν ξέρουμε την κατάσταση του ρήγματος κρατήσαμε μία επιφύλαξη. Προς το παρόν, η ακολουθία έχει περιοριστεί σε ένα μικρό μήκος» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για τη μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.