Προφυλακισμένη τουλάχιστον για ένα μήνα θα παραμείνει η Εύα Καϊλή η οποία πρόκειται να περάσει τις γιορτές στη φυλακή.

Αυτό αποφάσισαν τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, ενώπιον των οποίων η κ. Καϊλή απολογήθηκε χθες το πρωί για τις κατηγορίες της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος που της αποδίδονται, στο σκάνδαλο Qatargate.

Η ίδια φέρεται να ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη με «βραχιολάκι». Μάλιστα, η πλευρά Καϊλή πρότεινε την παρακολούθηση του κινητού της τηλεφώνου και να έχει επαφή μόνο με το παιδί της. Ωστόσο κανένα από τα αιτήματά της δεν έγινε δεκτό.

Το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της κράτησής της. Αν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα εμφανιστεί ενώπιον του εφετείου εντός 15 ημερών.

Εύα Καϊλή: Όταν το λόμπινγκ και η πολιτική διαπλέκονται – Πώς οι αδελφές Καϊλή έπαιρναν δουλειές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Γιατί αποφασίστηκε η παράταση της προφυλάκισης

Στην απόφαση των δικαστών , σύμφωνα με πληροφορίες, βάρυνε η εκτίμηση ότι με την αποφυλάκισή της και την επιστροφή της στο σπίτι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία της έρευνας,

«Με την απόφασή του σήμερα το πρωί, το συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου.» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Γιατί δεν θα κάνει έφεση

Σύμφωνα επίσης, με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η κ. Καϊλή έχει δικαίωμα να κάνει έφεση, δεν θα κάνει κάτι τέτοιο.

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σημείωσε στο Mega ότι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για προφυλάκιση της κατηγορούμενης δεν έχει καμία νομική αιτιολόγηση ενώ σημείωσε ότι δε θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η νομική εξήγηση προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο», είπε και τόνισε ότι, στη διάταξη της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου δεν υπήρξε ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι, η ευρωβουλευτής, είναι ύποπτη φυγής.

«Δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία», σημείωσε και τόνισε ο ίδιος ζήτησε, κατά την αγόρευσή του, η αξιολόγηση της πελάτη του, να είναι με νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. «Ήταν σαν να διαβάζω εφημερίδα, δεν υπήρχε ούτε ένα νομικό επιχείρημα», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την ανάλυση της απόφασης της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου.

Κίνδυνος απαγωγής

Ο συνήγορος της πρώην αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για αρνητικό κλίμα που υπήρχε της τελευταίες ώρες για την Εύα Καϊλή ενώ μίλησε για πιέσεις που δέχθηκε ο βέλγος εισαγγελέας από τα ΜΜΕ και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βέλγος εισαγγελέας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ. Δημητρακόπουλος, έθεσε ζήτημα «απαγωγής» της Εύας Καϊλή από το Κατάρ.

Όπως είπε ο εισαγγελέας υπάρχει κίνδυνος «οι μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, για να την πάνε στο Κατάρ», με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο να απαντά ότι «υπάρχει κίνδυνος να κίνδυνος να στείλουν οι Καταριανοί στρατεύματα για να καταλάβουν τις Βρυξέλλες και να μπορέσουν να απαγάγουν την κυρία Καϊλή».

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνίδα ευρωβουλετής βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά η πιο σημαντική κατηγορία είναι αυτή της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αφού σε περίπτωση που καταδικαστεί για το τελευταίο η ποινή φυλάκισής της μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 15 χρόνια.

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε η ίδια σε όσα έκανε ο σύντροφός της.

Πλέον, η ίδια μαζί με τους δικηγόρους τους θα επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να πείσουν τις δικαστικές Αρχές για την ανάγκη αποφυλάκισής της υπό όρους.

Πριν γίνει γνωστή η απόφαση των δικαστικών Αρχών, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού , είχε αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή αισθάνεται προβληματισμένη και προδομένη από τον σύντροφό της.

«Τα χρήματα ήταν του Παντσέρι»

Όπως έγινε γνωστό χθες, και πριν βγει και απόφαση για παράταση της προφυλάκισής της, η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει δηλώσει στις Αρχές ότι τα χρήματα που υπήρχαν στη βαλίτσα ήταν του Παντσέρι.

«Τα χρήματα ήταν του Παντσέρι. Δεν ήταν δικά μου, ούτε του Φραντσέσκο αυτά τα χρήματα στη βαλίτσα» φέρεται να έχει δηλώσει στις Αρχές η Εύα Καϊλή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Il fatto Quotidiano».

 Η ίδια τόνισε επίσης, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Παντσέρι είχε φέρει μετρητά στο σπίτι όπου έμενε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. «Πριν από τον κοροναϊό είχε αφήσει κάποια χρήματα και μετά ήρθε και τα πήρε. Εμπιστεύεται τον Φραντσέσκο περισσότερο από το διαμέρισμά του», φέρεται να είπε η Εύα Καϊλή στις Αρχές.

Ποιες είναι οι φυλακές που θα περάσει τον επόμενο μήνα η Καϊλή

Οι φυλακές του Χάρεν στις οποίες κρατείτο -και θα συνεχίσει να κρατείται- η κ. Καϊλή δεν είναι σαν τις παραδοσιακές φυλακές. Θυμίζουν χωριό που αποτελείται από πολλά κτήρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα.

Οι κρατούμενοι μοιράζονται στα κτήρια ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία τους και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους της μονάδας. Συμμετέχουν σε υποχρεωτικές δραστηριότητες, όπως είναι οι υπηρεσίες στην κουζίνα ή στο πλυντήριο.

Στις φυλακές του Χάρεν κρατούνται διάφοροι τύποι ατόμων: άνδρες, γυναίκες, γυναίκες με παιδιά, νεαροί κρατούμενοι και ψυχιατρικοί ασθενείς. Συνολικά, το χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.190 κρατούμενους, οι οποίοι ζουν σε ομάδες ατόμων που λειτουργούν αυτόνομα και ως ενιαία κοινωνική ομάδα.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την απασχόληση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει εργασία, αθλητικές δραστηριότητες, χαλάρωση και εκμάθηση.

Το «χωριό» των φυλακών του Χάρεν θεωρείται οικολογικά βιώσιμο, καθώς εφαρμόζεται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ στις οροφές, 37.000τμ πρασίνου, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Οι φυλακές έχουν την δυνατότητα να «φιλοξενούν» μητέρες με τα παιδιά τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, είθισται στις φυλακές του Χάρεν οι κρατούμενες να έχουν μαζί τα παιδιά τους.

Πέντε ειδικά διαμορφωμένα υπνοδωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν τις μητέρες με τα μωρά τους, ενώ οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιχνιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο.

Άρθρο του 2018 μιλούσε για συνολικά 6 παιδιά που ζούσαν και μεγάλωναν μέσα σε βελγικές φυλακές μαζί με τις μητέρες τους. Όπως έλεγε το δημοσίευμα, οι συνθήκες ανατροφής τους ήταν άθλιες, κάτι που θα άλλαζε με την κατασκευή της πολυαναμενόμενης φυλακής Χάρεν.

«Όταν έρχεται το βράδυ και αυτός και η μητέρα του βρίσκουν τα κρύα κάγκελα της πόρτας τους, οι ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές. Έχουν γίνει ανακατατάξεις σε πολλές φυλακές στο Βέλγιο. Αλλά παραμένει φυλακή. Δεν είναι ιδανικό για ένα παιδί» σημειώνει εκπρόσωπος της διοίκησης των φυλακών.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως προβληματίζει και την Εύα Καϊλή η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει έρθει καθόλου σε επαφή με την 2χρονη κόρη της από την ημέρα που συνελήφθη.

«Το πραγματικό πρόβλημα ενός παιδιού στη φυλακή είναι η έλλειψη ανθρώπινης επαφής και η δημιουργία μιας σχέσης που είναι ίσως υπερβολικά αποκλειστική με τη μητέρα. Όταν έχω άδεια να βγω έξω, κοιτάει παντού, είναι περίεργος για τα πάντα: τον παπαγάλο του γείτονα, τα πουλιά στον κήπο της μητέρας μου, τα λεωφορεία, τους ανθρώπους στα μαγαζιά… Ανακαλύπτει τη ζωή!» αποκαλύπτει έγκλειστη μητέρα στη φυλακή.