Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, σχετικά με την απόσυρση του μπλόκου στην πώληση των F16. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανέφερε στο Twitter πως το μπλόκο στην πώληση παραμένει εάν δεν απομακρυνθεί η Τουρκία από την τακτική των προκλήσεων και παραβιάσεων.

«Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Πρόκειται μόνο για ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις παραβιάσεις στην περιοχή», αναφέρει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Η Ελλάδα έχασε»

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ η οποία εδώ και καιρό προβάλει εθνικιστικά επιχειρήματα «άρθηκαν τα εμπόδια για την πώληση των F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχασε»

Η εφημερίδα τονίζει ότι «οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εισήχθησαν στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας δεν συμπεριλήφθηκαν στον αμυντικό προϋπολογισμό. Το ελληνικό λόμπι βιώνει μια μεγάλη απογοήτευση».

«Στον πόλεμο των F-16, που έφερε αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα όχι μόνο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ουάσιγκτον, υπήρξε μια εξέλιξη «της τελευταίας στιγμής» το πρωί. Το ελληνικό λόμπι έχασε την προσπάθειά του να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, με την οποία ασχολείται εδώ και μήνες», αναφέρει το δημοσίευμα.