Κιλκίς, Φλώρινα, Καστοριά. Όχι δεν κάνουμε προτάσεις για χριστουγεννιάτικες αποδράσεις στα πανέμορφα μέρη. Είναι απλώς οι προσεχείς σταθμοί του Αλέξη Τσίπρα στο μακρύ ταξίδι του στον εκλογικό δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει βόρεια για πολλούς λόγους.

Μια εξήγηση είναι το τούμπα αφήγημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η μεταβολή της στάσης της ΝΔ στο εν λόγω θέμα, διευκολύνει τα στελέχη της Κουμουνδούρου να πάνε με άλλους όρους στο βόρειο κοινό ενώ και τα πάθη του 2018 έχουν μαλακώσει- το τελευταίο το πιστοποιούν όσοι –ες έχουν εικόνα των περιοχών. Βέβαια όπως τονίζει παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει γνώση των τάσεων και το 2018 δεν έπαιξε αυτοτελώς ρόλο η Συμφωνία για την συριζαική ήττα μετέπειτα (2019).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τσίπρας: «Ο πρωθυπουργός εξελίσσεται σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας»

Βασικά επιτάχυνε κι άλλο την συσπείρωση της τότε ΝΔ, άνοιξε δρόμο περαιτέρω για το αντισύριζα μέτωπο που αρμούς του πάντως είχε την φορολογία, την αξιοπιστία, την στάση προς την μεσαία τάξη κα. Σήμερα δε στην Βόρεια Ελλάδα, λένε από την Κουμουνδούρου, υπάρχει διαρροή της ΝΔ προς την δεξιά της επικράτεια.

Και δεν εννοούν μόνο προς τον Βελόπουλο. Την ίδια ώρα μια σειρά ειδικών ζητημάτων ανά νομό, επίσης φτιάχνουν τον δρόμο για μπαράζ περιοδειών στα βόρεια.

Δομική αντιπολίτευση

Για παράδειγμα, στην Φλώρινα η απολιγνιτοποίηση ή η υψηλή ανεργία σε άλλους μακεδονικούς νομούς σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την ενεργειακή επισφάλεια δίνουν τον χώρο για την λεγόμενη δομική αντιπολίτευση, μέθοδο που έχουν επιλέξει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση πλέον και προς τις κάλπες. Βέβαια, μια δυσκολία για όλο αυτό που περιγράφουμε είναι πως η μετάβαση από την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση στην θετική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ περνάει και από το πειστικό σχέδιο και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του δεύτερου.

Το βόρειο κοινό έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, είναι μπαρουτοκαπνισμένο κοινωνικά και αναζητά όπως και ο κόσμος στα μεγάλα αστικά κέντρα λύσεις και απαντήσεις. Και πέραν του Τσίπρα, κορυφαία στελέχη του κόμματος πάνε πάνω ή κινούνται πάνω, όπως πρόσφατα η Θεανώ Φωτίου αλλά και στις 4 Δεκέμβρη ο Χαρίτσης και ο Φάμελλος σε εκδήλωση που κάνει η οργάνωση Πυλαίας- Χορτιάτη με θέμα την ακρίβεια και την ενέργεια.

Το δε δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει για όλη την περιοχή η αδόκητη απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη, επιχειρείται να καλυφθεί από την εικόνα που φέρνουν οι βουλευτές των περιοχών και άλλα στελέχη που έχουν γνώση της συριζαικής ή μη επιρροής (όπως ο Κώστας Πουλάκης) αλλά και των συντονιστών των οργανώσεων. Από εκείνους εξάλλου ως ένα βαθμό θα καθοριστούν και ορισμένες εκ των υποψηφιοτήτων.

Εννοούμε όσες δεν κλειδώσουν απευθείας από τον Αλέξη Τσίπρα.