Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει οποιαδήποτε έκκληση για τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πίεση που ασκεί η Ινδία για να περιληφθεί μια τέτοια έκκληση στην τελική συμφωνία της COP27, της διάσκεψης η οποία συνεχίζεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου. Χθες, αρκετοί διαδηλωτές διέκοψαν μια εκδήλωση της ρωσικής αποστολής, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ακόμη πως η αύξηση της χρήσης άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου θα πρέπει να διαρκέσει μόνο τρία χρόνια. «Ναι, καίμε τώρα περισσότερο άνθρακα απ’ ό,τι σχεδιάζαμε και, ναι, προσπαθούμε να βρούμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπου μπορούμε να το βρούμε. Ομως αυτό είναι μόνο, ας πούμε, για τρία χρόνια και μετά θα έχουμε αλλάξει το ενεργειακό μας μείγμα», τόνισε.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος

Στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα βρέθηκε χθες και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας του ως εταίρου στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης.

Ο Λούλα συναντάται σήμερα με τον Τίμερμανς, ενώ θα έχει επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους πολλών χωρών – από τις ΗΠΑ έως την Κίνα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει ο Λούλα είναι ότι «η Βραζιλία επέστρεψε». Τον περασμένο μήνα νίκησε τον δεξιό πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος επέτρεψε την αυξανόμενη καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και αρνήθηκε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του 2019 που είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Βραζιλία.

Ο Λούλα έχει υποσχεθεί ένα σαρωτικό σχέδιο για την αύξηση της επιβολής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Η ομάδα του εργάστηκε επίσης για να εξασφαλίσει μια συμμαχία για τη διατήρηση της ζούγκλας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κρατών με τροπικά δάση – της Βραζιλίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ινδονησίας.

Στο πικ τα… παζάρια

Η διάσκεψη για το κλίμα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν εδώ και μία εβδομάδα μεταξύ των κρατών έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Οι παρατηρητές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν σημειώσει μόνο οριακή πρόοδο, με αποτέλεσμα οι υπουργοί των 196 χωρών, οι οποίοι καταφθάνουν για το κλείσιμο των εργασιών, να πρέπει να προσπαθήσουν να ξεμπλοκάρουν όλα τα ευαίσθητα ζητήματα και να ξεπεράσουν τις έντονες διαιρέσεις μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Οι συζητήσεις είναι έντονες σχετικά με το κείμενο που θα συγκεντρώσει τα κύρια πολιτικά μηνύματα της διάσκεψης. Σε ένα τεταμένο γεωπολιτικό και ενεργειακό πλαίσιο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποχωρήσει η ανάγκη περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία ή οι αραβικές χώρες διστάζουν να επαναλάβουν την αναφορά αυτή – ένα βήμα προς τα πίσω που καταγγέλλεται από τις διαπραγματευτικές ομάδες των πιο ευάλωτων χωρών και των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών. «Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το θέμα», προειδοποίησε επίσης η γαλλική αντιπροσωπεία.