Πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία και πιο αυστηρό πλαίσιο κανόνων μελετάει το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, με τους ανήλικους παραβάτες πολλές φορές να ξεπερνούν τα όρια.

Η περίπτωση των καταγγελιών αναπληρωτή εκπαιδευτικού που παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του σε επαγγελματικό σχολείο μεγάλου και τουριστικού νησιού της χώρας, αλλά και η περίπτωση βιαιοπραγιών και καταστροφών που έγιναν πρόσφατα σε άλλο Επαγγελματικό Λύκειο της περιοχής της Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργήσει ανησυχία και προβληματισμό για ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί σε αυτά του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Και για την αναζήτηση των προσφορότερων μεθόδων στην αντιμετώπισή του.

Οι πληροφορίες από την περιοχή του Επαγγελματικού Λυκείου που οδήγησε έναν εκπαιδευτικό στο να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του αναφέρονται σε ένα σχολείο κυριολεκτικά «εκτός ελέγχου», στο οποίο και η διοίκησή του αλλάζει συχνά εξαιτίας ακριβώς αυτών των προβλημάτων. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας μελετάει τώρα σειρά νέων παρεμβάσεων.

Σε αυτές θα έχουν θέση και οι «ευθύνες» του οικογενειακού περιβάλλοντος των μαθητών και μαθητριών, καθώς, όπως λένε στα «ΝΕΑ» οι εκπαιδευτικοί μεγάλων Επαγγελματικών Λυκείων της πρωτεύουσας, υπάρχουν γονείς παιδιών που δεν εμφανίζονται ποτέ στα σχολεία τους.

Ηδη βέβαια στα σχολεία τη χώρας υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την πειθαρχική αντιμετώπιση παραβάσεων από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές βρίσκονται μπροστά σε καταστάσεις που είναι αδύνατον να διαχειριστούν.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, πριν από μια εβδομάδα συνελήφθησαν δέκα νέοι οι οποίοι μπήκαν στη Σχολή «Ευκλείδης» της πόλης και κατέστρεψαν σχεδόν τα πάντα: έσπασαν θρανία, πόρτες και παράθυρα, καθώς και όλον τον εξοπλισμό του σχολείου. Συγκεκριμένα οι φθορές έγιναν στο 15ο και το 14ο Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης, όταν τουλάχιστον δέκα νεαροί μπήκαν στο εκπαιδευτικό συγκρότημα της περιοχής και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.

Σε βάρος όσων συνελήφθησαν σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Εκπαιδευτικοί:«Είμαστε αβοήθητοι»

«Οι εκπαιδευτικοί είμαστε αβοήθητοι και συχνά έχουμε έλλειψη εκπαιδευτικών εργαλείων για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις» λέει ο διευθυντής του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Αμαρουσίου Ευάγγελος Αρώνης. «Στα επαγγελματικά σχολεία έρχονται συχνά παιδιά απογοητευμένα, χωρίς στόχους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι οικογένειές τους δεν εμφανίζονται ποτέ» αναφέρει.

«Η πολιτεία πρέπει να παρέμβει και να καθοδηγήσει γονείς και εκπαιδευτικούς και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στις παιδαγωγικές προσεγγίσεις τους. Και κυρίως χρειάζεται συνεργασία με τους γονείς των παιδιών» καταλήγει ο ίδιος.