Η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτες τις πρωτοβουλίες να δοθούν στους Ρώσους ορισμένα εδάφη της για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντολιάκ, κατά τη διάρκεια ενημερωτικού μαραθωνίου με την συμμετοχή ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Μεγάλο τίμημα

«Το τίμημα του πολέμου είναι πολύ μεγάλο. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. Και δεν έχουν απλά σκοτωθεί, αλλά έχουν βασανιστεί, κυνικά, επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας: να έρθει στην Ουκρανία και να σκοτώνει κυνικά ανθρώπους. Όχι απλά να σκοτώνει, αλλά να το κάνει αυτό με τρόπο κυνικό και μαζικό, να βιάζει. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απαράδεκτη για μας, να δώσουμε κάτι στην Ρωσική Ομοσπονδία και να υποκρινόμαστε ότι έγινε κάποιος μικρός πόλεμος. Αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις για δήθεν κατάπαυση του πυρός χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, επειδή στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία θα ελέγχει μέρος του ουκρανικού εδάφους.

Μίνσκ-2

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, διαβεβαίωσε ότι υπογραφές συμφωνιών τύπου Μινσκ-2 δεν θα υπάρξουν, καθώς παρόμοιες αποφάσεις θα αναστείλουν τον πόλεμο για κάποιο διάστημα.

Παράλληλα ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι η Ρώσοι εξακολουθούν να εμμένουν στα δικά τους στερεότυπα σκέψης, στην ουσία δεν έχουν αλλάξει τις οδηγίες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία έχουν διακοπεί.

«Ενα είδος ναζισμού»

«Ζουν (σ.σ. οι Ρώσοι) σ’ ένα κόσμο, όπου τάχα υπάρχει ο ‘ουκρανικός φασισμός’. Ο κόσμος όμως το αντιλαμβάνεται και αυτό. Στην ουσία, έχει αποδειχθεί με ντοκουμέντα ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχει ένας είδος ναζισμού, του ρωσικού ναζισμού. Όμως εκείνοι δεν το έχουν καταλάβει… Ασφαλώς θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, για να περάσουμε σε πιο θεμελιώδη συζήτηση για το πρόβλημα αυτό, το πρόβλημα της αποναζιστικοποίησης της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει ότι καμία από τις πλευρές δεν πρέπει μετά τον πόλεμο να βγει μειωμένη και ότι τάσσεται υπέρ της αναζήτησης δρόμων για να βγουν οι Ρώσοι από την κατάσταση αυτή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκιεν , απαντώντας, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται και δεν θα επιδιώξει «να διατηρήσει το πρόσωπο του Πούτιν», προχωρώντας σε κάποιες υποχωρήσεις ως προς την κυριαρχία της για να τελειώσει ο πόλεμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ