Υπεύθυνη για την ίδια της την καταστροφή θα είναι η Ουκρανία, σε περίπτωση που υπονομεύσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, προειδοποίησε υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης, στη διάρκεια ενός τεταμένου διαλόγου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κρίση στα σύνορα των δύο χωρών.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε από τον Βασίλι Νεμπένζια, μόνιμο απεσταλμένο της Μόσχας στον ΟΗΕ, σε μια ημέρα συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες σε επίπεδο διπλωματίας

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε ότι έλαβε απάντηση της Μόσχας σε έγγραφο που είχε αποστείλει στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίαζε σε αδρές γραμμές τα σημεία πιθανής συμφωνίας των δύο χωρών. Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα περιεχόμενα της ρωσικής επιστολής, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται «να διαπραγματευτούν δημοσίως».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, έγραψε την Τρίτη ότι η Ρωσία απέστειλε συμπληρωματικές ερωτήσεις αντί απάντησης, ενώ η Μόσχα συνεχίζει να επεξεργάζεται την απαντητική επιστολή της.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να συνομιλήσουν σήμερα Τρίτη. Χθες, Δευτέρα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, για δεύτερη φορά από την Παρασκευή.

«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τηλεφωνικές επαφές και να επεξεργαστούν άμεσα το ενδεχόμενο μιας εκ του σύνεγγυς συνάντησης», δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

«Υστερία» και απειλές

Η διάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Δευτέρας δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις αποστάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όμως λειτούργησε ως μια δοκιμασία της δύναμης της διπλωματίας στην παγκόσμια σκηνή. Ο Νεμπέζια ξεκίνησε τη σύσκεψη χαρακτηρίζοντας «υστερία» τους ισχυρισμούς της Δύσης για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Μινσκ του 2014 και 2015, σύμφωνα με τις οποίες η ουκρανική κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει τέλος στις συγκρούσεις με τους αυτονομιστές του Λούχανσκ και του Ντόνετσκ.

Ο Νεμπέζια κατηγόρησε επίσης τα κράτη της Δύσης ότι «γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα», τα οποία όπως είπε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των πολιτών στα ανατολικά της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι η κίνηση «παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ».

Μάλιστα, έκλεισε την τοποθέτησή του ενώπιον του Συμβουλίου με μια προειδοποίηση.

«Αν οι δυτικοί εταίροι μας πιέσουν την Ουκρανία να παραβιάσει τις συμφωνίες του Μινσκ, πράγμα που η Ουκρανία… πρόθυμα κάνει, τότε η κατάσταση μπορεί να τελειώσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την Ουκρανία», απείλησε. «Και όχι επειδή κάποιος την κατέστρεψε, αλλά επειδή η ίδια θα καταστρέψει τον εαυτό της και η Ρωσία δεν θα έχει απολύτως καμιά ευθύνη για αυτό».

Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συγκάλεσαν έκτακτη συζήτηση για την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας διπλωματικής εκστρατείας για την αποτροπή αυτού που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της περιγράφουν ως σχέδιο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι οι ρώσοι ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον Πούτιν θα βρεθούν στο στόχαστρο κυρώσεων σε περίπτωση επίθεσης.

Η Ρωσία επιχείρησε να αναβάλει τη συζήτηση για την Ουκρανία, μέχρι την Τρίτη, όταν και θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου. Όμως μόνο η Κίνα υποστήριξε τις αντιρρήσεις της, με την Γκαμπόν, την Ινδία και την Κένυα να απέχουν, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να λάβουν περισσότερες από τις εννιά ψήφους που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της συνέλευσης.

Στα σχόλιά της, η αμερικανίδα απεσταλμένη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε ότι ακόμη και τη στιγμή που ο ΟΗΕ συζητούσε την υπόθεση στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία συνέχισε να αναπτύσσει στρατιώτες πέραν των 100.000 που ήδη βρίσκονταν στα ουκρανικά σύνορα, ενώ σε λίγες ημέρες θα έχει αποστείλει 30.000 στρατιώτες μόνο στη Λευκορωσία.

«Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει πάνω από 2.000 βαγόνια για να αποστείλει στρατιώτες και οπλισμό από όλη τη Ρωσία προς τα ουκρανικά σύνορα», τόνισε η Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Επιπλέον, η Ρωσία έχει μετακινήσει σχεδόν 5.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, ειδικές δυνάμεις και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες. Έχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία της αυξάνοντας σε πάνω από 30.000 τους στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, σε απόσταση μικρότερη των δύο ωρών βόρεια του Κιέβου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου».

Ανήσυχος ο ουκρανός απεσταλμένος

Μιλώντας προς το τέλος της συνέλευσης, ο ουκρανός απεσταλμένος, Σεργκίι Κισλίτσια, περιέγραψε τη ρωσική ανάπτυξη στρατιωτών και οπλισμού γύρω από τα σύνορα της χώρας του και δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι ότι η Δύση μεγεθύνει την απειλή.

Ο Κισλίτσια δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή γύρω από τα ουκρανικά σύνορα και στην Κριμαία έχουν μετακινηθεί περίπου 112.000 ρώσοι στρατιώτες, με 18.000 ακόμη να βρίσκονται στη θάλασσα κοντά στις ακτές της χώρας.

Παρέπεμψε στην ισχύ των όπλων που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία, μεταξύ των οποίων και πύραυλοι Iskander, αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir και προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-35.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει παραστρατιωτικές δυνάμεις αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, υπολογίζοντάς τες στα 35.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 3.000 ρώσοι στρατιώτες «σε διοικητικές θέσεις και σε άλλες κρίσιμες μαχητικές θέσεις».

Οι ρωσικές ασκήσεις

Στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, ο ουκρανός απεσταλμένος δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε φρεγάτες, θωρηκτά, πυραυλικά σκάφη, επιθετικά πλοία και ναρκαλιευτές.

Έξι ακόμη θωρηκτά από τον βόρειο στόλο της Ρωσίας φέρονται να έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα la Repubblica, τα σκάφη μεταφέρουν 60 τανκς και περισσότερους από 1.500 στρατιώτες. Τα πολεμικά πλοία αυτή τη στιγμή πλοηγούνται στο Κανάλι της Σικελίας, ενώ κινούνται υπό την παρακολούθηση αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.

Ο πρώην υπουργός άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Ζαγκορόντνιουκ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που τα πολεμικά πλοία εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, η πιθανότητα ρωσικής εισβολής θα αυξηθεί.

Σε σχόλιά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Νεμπένζια επέμεινε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν ξεφεύγουν από το συνηθισμένο.

Τι συμβαίνει στη Λευκορωσία;

Στρατιωτικοί αναλυτές που μελέτησαν τις δορυφορικές εικόνες από την ανάπτυξη στρατιωτών στη Λευκορωσία, υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές μονάδες φτάνουν στην περιοχή από τα ανατολικά βάθη της Ρωσίας και ότι η μετακίνησή τους σε τέτοια απόσταση και τέτοιους αριθμούς δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο απεσταλμένος της Λευκορωσίας στον ΟΗΕ, Βαλεντίν Ριμπάκοφ, δήλωσε ότι οι ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη χώρα του για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου «για να αναπτύξουν κοινά μέτρα εξάλειψης της απειλής στα σύνορα της συμμαχίας μας, τόσο εκείνης που προκαλείται από τη μεταναστευτική κρίση όσο και εξαιτίας της ανάγκης σταθεροποίησης της κατάστασης από ανθρωπιστική σκοπιά».

Οι συνδυασμένες δυνάμεις των δύο κρατών, υποστήριξε ο λευκορώσος διπλωμάτης, θα μπορούσαν να οργανώσουν την άμυνα «στρατηγικά σημαντικών εγκαταστάσεων» και να «περιορίσουν και αποκρούσουν την ενεργή επιθετικότητα από το εξωτερικό».

Με πληροφορίες από Guardian