«Ενέσεις ρευστότητας» αρκετών δισεκατομμυρίων ρίχνονται στη μάχη για την τόνωση των επενδύσεων, με όχημα τα δάνεια και τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για ένα «μεγάλο στοίχημα» λόγω των τεράστιων ποσών και των σημαντικών έργων. Μέχρι στιγμής στη λίστα έχουν ενταχθεί πάνω από 90 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.

Τον δρόμο της εκταμίευσης έχει ήδη πάρει ένα ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις, το οποίο μοιράζονται εννιά τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της EBRD, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Κύρια στόχευση είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδοτούμενα προγράμματα, όπως και το «Εξοικονομώ» και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι επίσημες υπογραφές με τις εμπορικές τράπεζες τον περασμένο μήνα έδωσαν το σήμα για  χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, ποσά που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό πακέτο με σκοπό να διοχετευτούν μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες θα δέχονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους και θα εξετάζουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα επιμέρους προγράμματα, ενώ θα παρακολουθούν και όλη την πορεία του έργου. Για να προχωρήσει μία επένδυση είναι υποχρεωτική η συμμετοχή της επιχείρησης με ποσοστό 20% επί του προϋπολογισμού της. Εως το 50% θα καλύπτεται από τα δάνεια του Ταμείου και το 30% από τραπεζική χρηματοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι το ύψος των επενδύσεων που μπορούν να υλοποιηθούν κινούνται γύρω από τη ζώνη των 30 δισ. ευρώ.

Από το «μέτωπο» των τραπεζών εκπέμπεται το μήνυμα ότι τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει με μεγάλους κυρίως πελάτες τους για να προχωρήσουν άμεσα σε νέα επενδυτικά έργα της τάξης άνω των 5 δισ. ευρώ τα οποία ξεκινούν στις αρχές του 2022. Το κείμενο «επιλεξιμοτήτων» αφορά σε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις που προωθούν την πράσινη, ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία, τις οικονομίες κλίμακος, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγωγές

 

Δόσεις και έργα

Από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που «τρέχει» με ταχύτητα το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι η Ελλάδα, η οποία ήταν στην πρώτη τριάδα που πήραν την έγκριση της Κομισιόν για το πρόγραμμά τους λαμβάνοντας και το ποσό της προκαταβολής ύψους 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης έως το 2026. Προ ημερών και λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των οροσήμων εντός του Δεκεμβρίου του 2021 υπέβαλε το αίτημα για την πρώτη εκταμίευση της δόσης 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο ποσό αναμένεται διαθέσιμο από τον προσεχή Μάρτιο.

Προ μηνών είχαν ανακοινωθεί 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν έργα περιβάλλοντος, αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια και διασύνδεση των Κυκλάδων, τη δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και μεταφορές. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).